Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezdolná: Nejlepší sportovkyně světa Věra Čáslavská (†74) by zítra oslavila 80

Autor: nem

Vzpomínat znamená stárnout, ale také vzdávat hold nesmrtelným velikánům. Gymnastická šampionka Věra Čáslavská (†74) by zítra dostávala pugety květin k osmdesátinám. Člověk se zdráhá uvěřit, že už je to šest let. V srpnu roku 2016 podlehla ta nezdolná žena rakovině slinivky.

Věra Čáslavská je nezapomenutelná svými olympijskými medailemi! Získala jich jedenáct – sedm zlatých a čtyři stříbrné. Je nezapomenutelná pro svoji odvahu. V říjnu 1968 na Hrách v Mexiku (vybojovala tam 4 zlata a 2 stříbra) při hymně odvrátila hlavu od vlajky Sovětského svazu na protest proti hordám okupantů v jejím Československu a čelila za to šikaně jejich tuzemských komunistických kolaborantů.

V tom samém roce byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa. Patrně není pochyb o tom, na čí straně by stála dnes, kdy Putinova ruská zvěř vraždí, znásilňuje a rabuje na Ukrajině...

Jak už to na tomto světě bývá, život není peříčko. Věřin syn Martin zahubil při konfliktu na diskotéce manžela a otce Josefa Odložila. Věra strávila drahný čas v psychiatrickém ústavu, ale dokázala se vrátit.

„Můj život jsou samé vrcholy a propady. Sinusoida to není pozvolná, ale má absolutní vrcholy. Nahoře to je Mount Everest a dole je až Mariánský příkop. A takhle se to celý můj život střídá,“ vyznala se Věra Čáslavská. Položme jí na hrob květy…

Věra Čáslavská a její tradiční krásný úsměv v dobách její největší slávy
Věra Čáslavská a její tradiční krásný úsměv v dobách její největší slávy