Marie Sehnálková
Premium
1. května 2022 • 15:50

Vážil metrák a pil, teď trhá rekordy. 100 kilometrů za 6 hodin, zprvu bez kouče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí se mu podařilo zdolat další světový rekord. Ultramaratonec Aleksandr Sorokin běžel nejrychlejších 100 kilometrů v historii. Na dráze v britském Bedfordu v sobotu odkroužil tuto vzdálenost za 6:05:41. Není to přitom tak dávno, co čtyřicetiletý Litevec vážil neuvěřitelných 100 kilo. „Tehdy jsem si řekl: A dost! Musím s tím něco udělat,“ vypráví svůj příběh novopečený světový rekordman.



Sania, jak mu říkají jeho přátelé, je nejrychlejším ultramaratoncem současnosti. Má v držení světové rekordy na sto mil (11:14:56), ve dvanáctihodinovce (170,3 km) a čtyřiadvacetihodinovce (309,4 km). A v pondělí přidal další, když na stokilometrové trati o tři a půl minuty překonal historické maximum 6:09:14 Japonce Naa Kazamiho ze silnice z roku 2018.

„Krizí nebylo moc. Problém byl ale vítr, s tím jsem musel bojovat celých šest hodin. Do devadesátého kilometru jsem nevěděl, jestli rekord bude, nebo ne…,“ vzpomíná závodník.

Celých 250 kol držel tempo hluboko pod čtyři minuty na kilometr. Na mezičase v polovině byl za tři hodiny a necelé dvě minuty, téměř nezpomaloval. Celkový průměr 3:39 na kilometr. Ani se nechce věřit, že tento pozoruhodný muž začal s běháním až v roce 2012. „Bylo mi nějakých třicet let,“ dodává.

V mládí se sice věnoval jízdě na kajaku, slibně našlápnutou kariéru však zhatilo zranění. „Měl jsem dobré výsledky, nastupoval jsem dokonce v národním týmu a vozil medaile z mládežnických šampionátů. Pak jsem si ale

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud