Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Návrat na palubovku už nevyjde. Bývalého hráče NBA (†31) zastřelili!

Autor: pl

Basketbalový svět truchlí. Média totiž obletěla zpráva, že bývalý basketbalista NBA Adreian Payne, který byl v roce 2014 vybrán v prvním kole draftu, byl zastřelen. Vrah už je za mřížemi. Payne plánoval kariérní návrat poté, co se staral o nemocného syna. Ten už ale nikdy neuskuteční.

K tragickému činu došlo v Orlandu na Floridě. Podle policistů se pachatel jmenuje Lawrence Dority. Ten zůstal na místě činu až do příjezdu policie. Proč k vraždě došlo zatím není jasné.  „Jsem z toho v šoku. Myslíme na jeho rodinu a spoluhráče,“ znělo v oficiálním prohlášení od kouče Toma Izza, který Payneho trénoval na univerzitě v Michiganu. „Adreiana měli rádi jak spoluhráči, tak trenéři. K nám do Michiganu přišel jako mladík s velkým talentem, jehož cílem je NBA,“ dodal.

Synovo zdraví je přednější

Payne loni v září oznámil, že přerušuje profesionální kariéru. Důvodem byla léčba jeho čtyřletého syna Amariho, který měl hydrocefalus. Jedná se o nadměrné hromadění mozkomíšního moku v mozkových komorách. V nejhorším případě může dojít k poškození mozku s trvalými následky. „Rád bych teď někde hrál basketbal, ale má rodina je na prvním místě. Stále se ale udržuji ve formě, abych se mohl ještě letos vrátit,“ napsal na Twitter. Bohužel už se nikdy nevrátí.

Nepříjemné loučení s NBA

Rodák z Ohia byl v roce 2014 vybrán už v prvním kole draftu NBA, když na něj ukázali zástupci Atlanty Hawks. Konkrétně šel z 15. místa. V nejlepší basketbalové lize si zahrál za tři týmy. Kromě Atlanty působil ještě v Minnesotě a Orlandu, kde nakonec zemřel. Ze Severní Ameriky odešel v roce 2018 poté, co mu vedení Orlanda zrušilo smlouvu. Důvodem mělo být sexuální napadení na michiganské univerzitě v roce 2010. Žádný trest ale v tomto případě nepadl. Mimo NBA si Payne zahrál v Řecku, Číně, Francii a Turecku.

Basketbalista Adreian Payne, který byl zastřelen v Orlandu.
Basketbalista Adreian Payne, který byl zastřelen v Orlandu.