Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jako přes kopírák! Tonoucí akvabelu zachraňovala trenérka už loni

Autor: pl

Scéna jako z hororu. Americká akvabela Anita Alvarezová (25) se po dokončení svého vystoupení v Budapešti málem utopila. Začala klesat na dno bazénu, a kdyby pro ni neskočila její trenérka, mohla situace dopadnout tragicky, protože plavčíci nereagovali. Něco takového se Alvarezové ale nestalo poprvé. Stejnou hrůzu už zažila loni v Barceloně.

Vyděšená trenérka plavání rychle spěchá ke břehu společně se svou svěřenkyní, která nereaguje. Že je řeč o letošním kolapsu Alvarezové na MS v Maďarsku? Kdepak! Máme tím na mysli ten samý incident, který se rodačce z Amherstu stal před rokem během kvalifikace na olympiádu.

„Naneštěstí už jsem tohle u ní viděla dříve, ale nikdy ne na soutěži,“ řekla tehdy její matka Karen. „Hned jsem poznala, že něco není v pořádku. Bylo těžké se na to dívat.“ Stejně jako teď na šampionátu, i před rokem zachránila Alvarezovou její trenérka Andrea Fuentesová, která se tak stala jejím neoficiálním andělem strážným.

Než se trenérka dostala s Alvarezovou v Budapešti na pohotovost, nedýchala dvojnásobná účastnice olympijských her po celé dvě minuty. Bylo by tak logické, kdyby na MS nepokračovala. Jenže omyl! „Nechce, aby její poslední fotka z mistrovství byla, jak ji lovím z bazénu, zatímco je v bezvědomí. V každém případě Anita dokáže udělat hodně piruet, takže téměř jistě bude soutěžit,“ uvedla Fuentesová pro španělský deník El Mundo.

Stejně optimistický názor ale nesdílí akvabela a trojnásobná olympijská medailistka Alla Šiškinová. Ta vyzvala tým Alvarezové, aby důkladněji dbal na její zdraví. „Myslím, že důvod, proč Alvarezová kolabuje, je zakořeněn někde hlouběji,“ prozradila Šiškinová pro Sport24. „Možná by jí měli zkontrolovat cévy v mozku, provést vyšetření. Pokud člověk totiž takhle ztratí vědomí, pak zjevně není něco v pořádku, musíte zkontrolovat zdraví dané osoby. Sportovci jsou ale lidé, kteří jdou kolikrát za hranu toho, co je bezpečné,“ uvedla na závěr.

Americká akvabela Anita Alvarezová bojovala během MS v Maďarsku o život, a ne poprvé.
Americká akvabela Anita Alvarezová bojovala během MS v Maďarsku o život, a ne poprvé.