Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proč bohém Pollert »střelil« olympijské medaile? Chtěl jsem bílou corvettu!

Autor: rau

Milující tatínek šesti dětí, sportovní šampion, uznávaný lékař a také společenský buřič, který rád obhajuje názory, které většině nejsou po chuti. Lukáš Pollert (52) před 30 lety získal zlato na olympiádě v Barceloně ve vodním slalomu.

Nebyl to jediný cenný kov z OH. O čtyři roky později přidal stříbro v Atlantě. Obě medaile ale svéhlavý bohém prodal za 150 tisíc korun makléřské firmě, čímž i v nespoutaných devadesátkách vzbudil humbuk.

Co za tím bylo? Mládenecký sen. „Triviální věc! Chtěl jsem peníze na corvettu ze šedesátých let,“ vyprávěl před několika týdny v pořadu Se Strachem Nacafe. „Šestilitr v bílé barvě. Dveře se zvedaly. Bylo mi čtyřiadvacet, neměl jsem děti, takže jsem si říkal: To je přesně ono,“ pokračoval. V očích měl i po letech plamínky.

Placky chtěl zprvu »střelit« na aukci v Atlantě. „Jenže chtěli, abych je tam nechal s tím, že mi peníze pošlou až pak. Potřeboval jsem šest tisíc dolarů. Nějak to nevyšlo…“ popisoval.

Peníze pro nadaci

Potom ho otrávilo, jak se medailový byznys řešil ve společnosti. Lidé ho odsoudili. „Abych diskusi přesměroval a všem vzal vítr z plachet, dal jsem to nakonec na charitu,“ připomněl.

Výdělek tedy věnoval na prevenci drogové závislosti – společnosti Drop In. „Lukáš Pollert je naprostá bílá vrána, jakých by se dalo napočítat na prstech jedné invalidní ruky. Proto si jeho daru velmi vážíme,“ řekl tehdy představitel nadace Jiří Presl.

Dnes je kanoista renomovaným anesteziologem nemocnice v Motole.

Pollertova medaile zmíněná v novinách.Foto Reflex/T. P. Nguyen, Profimedia.cz

Lukáš Pollert byl v peřejích jako doma, ze závodů ale vědu nedělal.
Lukáš Pollert byl v peřejích jako doma, ze závodů ale vědu nedělal.