Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

11 let od nejčernějšího dne českého hokeje: V Jaroslavli zahynuli tři zlatí hoši!

Autor: ptr

Uplynulo jedenáct let. Některé rány však ani čas nezhojí. Zřejmě nejčernější den v historii hokeje se nesmazatelně vryl do paměti všem. V osudný den 7. září 2011 zahynul při letecké katastrofě celý hokejový tým Lokomotivu Jaroslav. Na palubě letadla JAK-42 byli bohužel i tři čeští reprezentanti Jan Marek (†31), Karel Rachůnek (†32) a Josef Vašíček (†30).

K osudnému neštěstí došlo na letišti Tunošna u ruské Jaroslavle. Letadlo s hokejisty Lokomotivu mělo potíže hned při vzletu a šest metrů nad zemí se srazilo s radiovým majákem, který stál za ranvejí. Následný fatální pád do říčky Tunošonky, přítoku Volhy, přežil z 36 cestujících a 8 členů posádky pouze jediný člověk. Tím byl inženýr letecké a radiotechnické údržby Alexandr Sizov.

Šílená zpráva se rozletěla do světa v osudný den sedm minut před třetí hodinou odpolední. Letadlo mířící do Minsku k úvodnímu utkání nové sezony KHL nikdy nedoletělo. Pár minut po čtvrté hodině vyšel oficiální seznam obětí. Byla na něm i jména trojice českých reprezentantů. Nejen český hokejový svět se v ten moment zcela zastavil.

Vyšetřování tragédie se uzavřelo až v roce 2014 a oficiální stanovisko znělo, že vinu nesou chyby a nesprávný postup nezkušených pilotů. Ti měli navíc údajně falešné doklady, na základě kterých jim vůbec bylo umožněno létat právě s tímto typem stroje. Zodpovědnost tedy padá i na představitele letecké společnosti Jak Servis Vadima Timofejeva, který let zastřešoval. Domněnka o technické závadě byla vyšetřováním vyvrácena.

Nejčernější den českého hokeje: Smrt tří zlatých hochů v troskách letadla.Foto Blesk

Podívejte se na největší kauzy za 30 let Blesku! ->

Letadlo Jaroslavle se zřítilo krátce po startu, tohle z něho zbylo, tragédii přežil jen jediný člověk, mezi oběťmi byli i tři čeští hokejisté Karel Rachůnek, Jan Marek a Jiří Vašíček
Letadlo Jaroslavle se zřítilo krátce po startu, tohle z něho zbylo, tragédii přežil jen jediný člověk, mezi oběťmi byli i tři čeští hokejisté Karel Rachůnek, Jan Marek a Jiří Vašíček
Rozloučení se zesnulými hokejisty na Staroměstském náměstí. Plakalo se na podiu i v davu
Video se připravuje ...