Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Žádná hymna, souhlasíme s protesty! Íránští hráči na MS rozhodili státní televizi

Autor: ČTK, sm

Íránští fotbalisté nezpívali před svým úvodním zápasem na mistrovství světa v Kataru proti Anglii hymnu. Podle agentury Reuters tím chtěli projevit solidaritu s protivládními protesty v zemi, během nichž od září zahynuly stovky lidí. Íránská státní televize krátce před nástupem hráčů přerušila přímý přenos. Favorizovaní vicemistři Evropy vyhráli jednoznačně 6:2.

Na rozdíl od Angličanů, kteří před výkopem britskou hymnu zpívali, zůstali Íránci při té své zticha. Když na Chalífově mezinárodním stadionu v Dauhá zněla nahrávka íránské hymny, tisíce fanoušků z Íránu nesouhlasně křičely a někteří z nich ukazovali palec dolů.

Členové národního týmu si dnešním gestem získali zpět část fanoušků, které ztratili tím, že se proti režimu v zemi nevymezili a veřejně nepodpořili protestující. Před cestou do Kataru se fotbalisté sešli s prezidentem Ebrahímem Raísím. Kvůli fotografiím z tohoto setkání, na jedné z nichž byl jeden hráč zachycen, jak se prezidentovi uklání, se stali členové týmu terčem kritiky.

SESTŘIH: Anglie - Írán 6:2. Netradičně povedený vstup Albionu, řádil Saka
Video se připravuje ...

Až krátce před startem šampionátu kapitán mužstva Ehsán Hadžsáfí opatrně prohlásil, že v Íránu "nejsou dobré podmínky a lidé tam nejsou šťastní". Projevil také soustrast rodinám, které truchlí nad svými blízkými zabitými při demonstracích. "Měli by vědět, že jsme s nimi, že je podporujeme a že jim fandíme," řekl obránce AEK Atény.

Jedna z íránských fanynek na stadionu agentuře Reuters řekla, že mlčením při hymně hráči vyjádřili podporu demonstrantům. "Jejich čin byl dobrý pro všechny Íránce, kteří jsou proti režimu. To, co udělali, bylo důležité, protože jsou velmi sledovaní. Ukázali nám, že jsou s lidmi. Nyní se o nich bude smýšlet jinak," uvedla.

Demonstrace v Íránu začaly v polovině září, kdy ve vazbě zemřela dvaadvacetiletá Mahsá Amíníová, zatčená kvůli špatně nasazenému hidžábu. Akce zaměřené původně na přísný zákon o zahalování žen přerostly v protivládní protesty. Podle organizace HRANA, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu, při nich zemřelo 410 lidí, z toho nejméně 58 dětí. Zatčeno je přes 17.000 lidí.