Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Smutek ve světě motokrosu: Zemřel trojnásobný mistr světa! (†66)

Autor: ČTK, pl

Platil za obrovského bojovníka. Jak na dráze, tak i v životě samotném. Belgický motokrosový závodník André Malherbe (†66), který slavil tři tituly mistra světa, ale nedávno zemřel. Před třemi týdny navíc ležel v nemocnici.

Malherbe byl hvězdou 70. a 80. let minulého století, ve světovém šampionátu získal v letech 1980, 1981 a 1984 titul v kubatuře do 500 ccm. Třikrát se stal také vicemistrem světa, předtím vybojoval i dva tituly mistra Evropy ve stopětadvacítkách (1973 a 1974). O jeho čtvrtečním úmrtí informoval oficiální server mistrovství světa mxgp.com.

Upoutaný na vozík

,,Byl jedním z motokrosových velikánů. Jeho souboje s Hakanem Carlqvistem a Davem Thorpem jsou legendární," napsal web šampionátu.

Po skončení motokrosové kariéry se Malherbe věnoval dál motoristickému sportu. Jeho život ale ovlivnila v roce 1988 nehoda na Rallye Dakar, po níž zůstal ochrnutý a upoutaný na invalidní vozík.

Prezident Belgické motocyklové federace (FMB) Christian Dejasse pro tiskovou agenturu Belga potvrdil, že Malherbe zhruba před třemi týdny ležel v nemocnici. Ještě předtím měl být nemocný. Přesná příčina smrti je ale zatím neznámá. Ví se jen, že zemřel poklidně u sebe doma.

Malherbe patřil k motokrosovým hvězdám 70. a 80. let minulého století
Malherbe patřil k motokrosovým hvězdám 70. a 80. let minulého století