Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hokejový mistr Sýkora se nemá ke splácení 200milionového dluhu: Dělá obstrukce!

Autor: Václav Baumann

Byznys se zlatem mu zkrachoval a Michal Sýkora (49) teď dluží, kam se podívá. Dohromady přes 200 milionů korun! Věřitelé, často z řad jeho sportovních kamarádů, proto mají pořádný vztek.

Kdysi sebevědomý hokejový šampion je na dně. Obchodování se šperky a zlatými slitky se mu okolo roku 2019 začalo rozpadat, Sýkora ale dál klientům nabízel své služby. Včetně tzv. investování, kdy měl zákazníkům pravidelně vyplácet dividendu a po pěti letech jim předat zlato. Jenže skončilo to průšvihem, okradení neviděli ani peníze, ani slíbené cihličky!

Po nich se totiž slehla zem. Sýkora sice nejprve tvrdil, že zlato má u sebe v úschově, když ovšem soudu sepsal svůj kompletní majetek, slitky v hodnotě desítek milionů korun tam chybí. Z movitých věcí prý vlastní už jen zánovní auto a stroj na výrobu šperků. „Prohlašuji, že výše uvedený seznam majetku je správný a úplný,“ napsal do insolvenčního rejstříku.

Zamotává to

K jistému posunu v kauze mělo dojít ve středu, kdy se Sýkora osobně ukázal na Městském soudu v Praze. Místo vyjasnění, kde se zlato nachází, tam ale se svým právníkem rozjeli podivnou hru. Nejprve tvrdili, že sami jsou v roli poškozeného, neboť prý Sýkoru připravil zahraniční obchodní partner o 100 milionů. Následně se ze zahraničního subjektu vyklubali tři čeští a nakonec před věřiteli a soudcem prohlásili, že má jít o dvě firmy.

Čert aby se v tom vyznal! To je však podle advokátů Sýkorův cíl: Celý případ zamotat, aby se oddálil výkon spravedlnosti. „Vnímám to tak, že pan Sýkora dělá obstrukce. Protože odmítl odpovědět na přímo položené otázky, kde se jeho majetek nachází a kdo jsou jeho údajní dlužníci,“ zlobí se jeden ze zástupců poškozených Petr Veselý. A že jde o záměrné obstrukce, si myslí dokonce také insolvenční správce Radim Janoušek: „Zcela jistě! Zatím mi od dlužníka nebyla poskytnuta potřebná součinnost...“

Řekne pravdu, nebo se přiblíží vězení? Rozsekne to výslech

Jak donutit Michala Sýkoru, aby řekl, kde se skutečně nachází »ztracené« zlato za desítky milionů korun? Pomůže už jen výslech před soudem, kde exhokejista bude muset mluvit pravdu, jinak se ještě víc přiblíží vězení. Příští jednání proto s napětím vyhlíží také insolvenční správce Roman Janoušek ze společnosti Juventus, který v rozhovoru pro Blesk opět naznačil, že Sýkora mu zatím spíš jen hází klacky pod nohy.

Jaké máte pocity po středečním jednání soudu?
„Ohledně majetku dlužníka jsme se nedozvěděli nic nového. Proběhla alespoň volba věřitelského orgánu a já už jsem s ním v kontaktu. Teď učiníme nějaké kroky, abychom zajistili majetek dlužníka a co nejvíc uspokojili věřitele.“

Jaké kroky?
„Tím prvním je zjistit a zajistit majetek, který dlužník uvedl v seznamu majetku, ale doposud hodnověrně nevysvětlil, kde opravdu je. Právní zástupce dlužníka mi ale konečně přislíbil, že majetek skutečně označí a předá ho. Dále pokračujeme v prověřování odporovatelných jednání dlužníka za poslední tři až pět let, jak nám to umožňuje insolvenční zákon. Chceme tedy zjistit, zda se nevyváděl majetek ven ze společnosti.“

Vzhledem k tomu, že Michal Sýkora nespolupracuje, ho příště čeká u soudu výslech, kde by měl konečně říct o svém majetku pravdu. Upínáte se k tomuto jednání?
„Tento výslech je určitým procesním krokem soudu, kde bude muset dlužník pod hrozbou sankcí skutečně označit svůj majetek řádně a úplně. Pro mě je to jedna z klíčových možností, abych měl řádně označen jeho majetek, případně abych zjistil, že dlužník majetek v současné době nemá. Podle toho pak budu moci dál postupovat.“

Michal Sýkora (vlevo) dorazil k soudu
Michal Sýkora (vlevo) dorazil k soudu