Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spolupráce Jordana a populární značky: Vydělali miliardy, ale měl radši konkurenci!

Autor: ptr

Spolupráce, která vynesla obě strany mezi naprosté legendy, se zrodila jen díky prozíravé matce legendárního basketbalisty Michaela Jordana (60). Zřejmě nejlepší basketbalista všech dob totiž rozhodně neoplýval nadšením z nabídky od značky Nike, ale nakonec moudrou Deloris (81) poslechl a dnes rozhodně nelituje.

O neuvěřitelně šlapající spolupráci hovoří i fakt, že Jordan stále vydělává přes osm miliard korun ročně na právech ke své značce. Ovšem když v roce 1984 Nike se svou nabídkou přišel, tak se Jordan cukal. V té době využíval na palubovce obuv značky Converse a oblečení měl nejraději od hlavního konkurenta v podobě německé značky Adidas. Do spolupráce s uvadajícím basketbalovým oddělením společnosti Nike se mu příliš nechtělo.

Jeho matka Deloris ho však přesvědčila, že spojit svou budoucnost právě s touto značkou bude výhodné pro obě strany. Navíc dokázala vyjednat čtvrtinový podíl na prodejích zboží, které je spojeno se jménem jejího syna. Právě tento vizionářský krok stojí za velkou částí dnešního bohatství, kterým Michael oplývá.

Převratná smlouva a důležitost celého propojení je tak výrazné, že o tom vznikl dokonce film, který právě míří do kin. Nový film Air od slavného Bena Afflecka, v němž hraje například jeho velký kamarád Matt Damon, vypráví příběh muže, který spojil Nike a Jordana v největší sportovní marketingové dohodě všech dob.

Jordan vyhrál během kariéry hned šest mistrovských titulů, pět cen pro nejužitečnějšího hráče a nastřílel 32 292 bodů, což ho řadí na páté místo v historii NBA.

»Air« Jordan, jak ho znal celý svět.
»Air« Jordan, jak ho znal celý svět.