Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Ostuda v brazilském fotbalu! Pořadatel zapomněl nalajnovat čáry

Autor: TT

Celý internet se baví! Pořadatelé duelu Centro Sportivo Alagoano - Aparecidense ve třetí brazilské lize mají z ostudy kabát. Hostitelé klání hrozivě podcenili přípravu hřiště, za což nyní schytávají posměšky ze všech stran po celém světě.

Každého trávníkáře čekají před zápasem rutinní práce, které není radno podceňovat. Vyznačování pomezních lajn, středového kruhu či velkého a malého vápna je nedílnou součástí jejich náročné profese. Za normálních okolností je před výkopem vše připraveno v dostatečném předstihu, aby nedocházelo ke zbytečným prodlevám.

Zápas týmů Centro Sportivo Alagoano (zkráceně CSA) proti AA Aparecidense ve 3. nejvyšší brazilské lize Campeonato Brasileiro Série C přinesl skutečně nevídanou situaci, kterou fotbalový fanoušek neuvidí ani na vesnici při nedělním klání. Hráči se na přibližně dvacetitisícovém stánku Estádio Rei Pelé začali rozcvičovat, jenže něco zde scházelo. A nešlo o ledajakou maličkost!

Na zeleném pažitu kupodivu chyběly bílé lajny, které vymezují hrací plochu. Díky tomu se neustále posouval start utkání, přičemž trávníkář doháněl svůj rest mezi rozcvičujícími fotbalisty. Jenže jeho práce přišla vniveč, neboť hustý déšť čerstvě nalajnované čáry smyl a šichta nešťastného zaměstnance klubu začala nanovo. Po dvou hodinách zmatků a velkého zmaru byl tedy zápas raději přeložen.

Kde se stala chyba? Kdo je viníkem této komické situace? V první řadě došlo k nesplnění pracovních povinností správce hřiště a dalších zaměstnanců klubu. Pochybení rovněž nastalo také z hlediska samotného vykonávání profese trávníkáře.

Při užití správné techniky a barev s vysokým obsahem pigmentu je možné značení provést za mokra i deště. Navíc lze na hřišti odehrát klidně i více utkání za sebou bez ohledu na rozmary počasí, aniž by bylo nutné herní značení jakkoliv obnovovat. Díky tyxotropicitě mokrého značení zůstane barva po aplikaci na vrchní části travního stébla a nestéká do půdy. Je tedy neustále zřetelně viditelná pro všechny aktéry utkání.

Při pohledu na amatérské počínání pořadatelů si leckterý fanoušek neodpustí rýpanec, tato scéna totiž působí jako vystřižená z oblíbeného českého seriálu Okresní přebor.

Na zápase třetí brazilské ligy chyběly bílé lajny, které vymezují hrací plochu. Trávníkář vše marně doháněl, když už byli hráči na hřišti.
Na zápase třetí brazilské ligy chyběly bílé lajny, které vymezují hrací plochu. Trávníkář vše marně doháněl, když už byli hráči na hřišti.