Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zklamání argentinských fotbalistek: Proč nám nedržíte palce tak, jako Leovi?!

Autor: TT

Mají tu nejlepší inspiraci! Argentinské fotbalistky by na nadcházejícím šampionátu v Austrálii a Novém Zélandu rády kopírovaly úspěch Lionela Messiho (36) a jeho parťáku, kteří si na MS v Kataru dokráčeli až pro blyštivou trofej. Jenže jim to karet nehraje prakticky vůbec nic!

Argentina je proslulá zejména dráždivými rytmy tanga, fantastickými steaky i technicky založeným fotbalem, který je celým národem vnímán jako náboženství. O tom vypovídá fakt, že po loňském triumfu v Kataru vítalo Lionela Messiho a jeho týmové spoluhráče v ulicích Buenos Aires zhruba 5 milionů lidí. 

Šampionát v ženském fotbale je na spadnutí, ale jako kdyby jihoamerický fotbalový národ po loňském úspěchu zůstal chladný. „Většina lidí v Argentině fandí fotbalu, ale ženská hra tady není tak populární,“ nechala se slyšet Daniela Lichinizerová, experta tamní televizní stanice TN Deportivo. Katar navštívilo přes 40 000 argentinských fanoušků, ale počty na Novém Zélandu budou rapidně nižší.

Do karet Argentinkám nehraje prakticky nic. Země čelí drastické ekonomické krizi (inflace letos přesáhla 100 %), šampionát žen se koná bezmála 10 tisíc kilometrů daleko a s přihlédnutím k několikahodinovému časovému posunu asi nelze počítat ani s podporou veřejnosti od televize.

Zatímco mužský tým Argentiny se drží na 3. místě, ženám patří až 28. pozice. Při svých třech předchozích vystoupeních na šampionátech v letech 2003, 2007 a 2019 nedokázal argentinský výběr vyhrát jediný zápas z devíti možností. Pokaždé se tak museli spokojit s posledním místem v tabulce.

Setkání s Messim, ale...

Velké nabuzení dorazilo právě po úspěchu mužského nároďáku.„Je to velká inspirace, ale očekávání nejsou stejná," řekla fotbalová útočnice Paulina Gramagliová, která mezi sebou zkusila porovnat ambice mužského a ženského výběru své země. „Nemáme stejnou startovní čáru jako oni, nesnažíme se vyhrát trofej. Máme vlastní cíle v jiném kontextu,“ pokračovala dále fotbalistka Houstonu Dash.

Před čtyřmi lety se pak hráčky dokonce setkali s legendárním Messim a dalšími hvězdami argentinského celku v národním tréninkovém centru. Mužská reprezentace se tam připravovala na Copa America v Brazílii a ženy na své mistrovství světa 2019 ve Francii. Dámy tak měly jedinečnou možnost sdílet s muži hřiště, jídelnu i další prostory v útrobách komplexu.

„Když se na to zeptáte hráček, řeknou vám, že to byl jen oběd. Muži seděli u jednoho stolu, ženy u druhého,“ prozradila reprezentantka Daniela  Lichinizerová poměry a tradiční zvyklosti ve fotbalovém prostředí (nejenom) v Argentině. Ženy a muži se „nemíchají“ dohromady, ať už jde o ostré zápasy, předsezónní přípravu či trénink mezi zápasy. Přesto se zde našel jedinec, který hodně vybočoval z davu, jak je koneckonců jeho dobrým zvykem.

„Znám Lea, před odjezdem na poslední mistrovství světa jsme si dali společný oběd," říká nadšeně záložnice Florencia Bonsegundová. „Nejvíce mě překvapilo, že se jako jediný zastavil a se všemi se vyfotil,“ prozradila součásná hráčka ženského celku CFF Madrid zajímavou skutečnost.

Fotbal jako vedlejšák

Není také žádným tajemství, že jsou fotbalistky ve většině zemích stále považovány za amatérské či poloprofesionální sportovce, včetně České republiky či Argentiny. Oproti svým mužským kolegům jsou tedy značně podhodnocené, kdy pobírají daleko nižší plat. Častokrát si hráčky musí přivydělávat druhou prací, což je nelehký úkol vzhledem k nabitému programu klubů a reprezentací.

Před čtyřmi lety se argentinské reprezentantky setkali s legendárním Messim.
Před čtyřmi lety se argentinské reprezentantky setkali s legendárním Messim.