Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šok ve světě biatlonu: Uznávaná hvězda musela ukončit kariéru! Důvod je děsivý

Autor: pl

S biatlonem sekla už před dvěma měsíci. Na odpověď, proč se tak biatlonistka Mari Ederová (35) rozhodla, si ale musela veřejnost počkat. Nyní finská stálice zimního sportu prolomila mlčení. Důvodem není věk, ale něco mnohem horšího. Šlo o vážné zdravotní komplikace!

„Bohužel se na konci sezony objevily v mém případě nějaké problémy týkající se srdce,“ šokovala Ederová vysvětlením na webu Mezinárodní biatlonové unie. „Nejtěžší byl minulý měsíc, kdy jsem se nesměla hýbat, takže ani sportovat. Obvykle si užívám dny bez tréninků, ale teď se můj život musel rapidně změnit,“ smutnila.

Kariéru ovšem neukončila ze dne na den. Tréninky pomalu omezovala, což je podle ní náročný, ale účinný způsob, jak najít nový životní směr. Vrcholový sport jí ale přece jen bude chybět. Pokud byste si mysleli, že majitelka 350 startů ve Světovém poháru brečí v koutě s rukama v dlaních, jste na omylu.

Po nedávném konci kariéry už má nové zaměstnání! Konkrétně provozuje sportovní obchod v rakouské vesnici Thalgau s manželem Benjaminem Ederem, který je rovněž bývalým biatlonistou. Poslední měsíce navíc využili k rekonstrukci obchodu. Absenci biatlonových povinností se kromě rekonstrukce a vedení obchodu rozhodla využít i pro cestování.

„Letěli jsme s manželem do Mexika na opožděné líbanky,“ přiznala Ederová. „Vzali jsme se před pěti lety, ale nikdy jsme na ně neměli čas. Naštěstí se máme rádi i po letech, takže si užíváme pár týdnů na sluníčku,“ řekla na závěr. Pokud bude provoz obchodu šlapat jak hodinky, budou zalité sluncem nejen líbánky, ale opět také její osobní život.

Konec kariéry biatlonistky Mari Ederové provázely zdravotní komplikace
Konec kariéry biatlonistky Mari Ederové provázely zdravotní komplikace