Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Krvavá řež fotbalových chuligánů v Polsku: Zahynul čtyřicetiletý muž

Autor: TT

Při pouliční konfrontaci fotbalových hooligans na jihu Polska byl při zapalování světlice vážně raněn přibližně čtyřicetiletý muž. Ačkoliv mu lékaři na místě poskytli první pomoc, jejich snaha již byla marná a fanoušek na následky výbuchu pyrotechniky zemřel. Informoval o tom tamní web 112tarnow.pl, zprávu následně potvrdil i policejní mluvčí města Tarnov.

Brutální polské ekipy jsou výborně organizované skupiny, jejichž členové jsou vyzbrojeni pyrotechnikou a dovednostmi z bojových sportů, jako je kupříkladu kickbox či karate. Rvačky mezi polskými fanoušky znesvářených týmů jsou stále běžným jevem již od 80. let, i když tamní fotbalová federace dělá první poslední pro to, aby se tak již nedělo.

V bojovném duchu se nesl také sobotní fotbalový turnaj, který se konal dopoledne na městském stadionu v Radłówě v okrese Tarnov. Zde došlo k hromadným nepokojům, kterých se zúčastnilo okolo stovky příznivců Unie Tarnów a Wisły Kraków, kteří se dostali do křížku s fanoušky druholigového klubu Zagłębie Sosnowiec. Masivní střet fotbalových chuligánů si pak vyžádal smrt čtyřicetiletého účastníka potyčky. Další muž byl podle místních „zmrzačen“, kdy měl údajně dokonce přijít o jednu končetinu.

O události poprvé informoval web tarnowska.tv s odvoláním na prohlášení provinčního policejního ředitelství v Krakově. Policie nyní hledá svědky incidentu, přestože po sociálních sítích již koluje video z místa činu.

Dále tamní úřady poodhalily také některé podrobnosti o vyšetřování. Ty naznačují, že fanoušek při tvrdém konfliktu utržil zranění, které si způsobil sám při neopatrném zacházení s pyrotechnikou. Zapalování světlice se mu tak krutě vymstilo, kdy byl muž smrtelně raněn v oblasti břicha.

„V určité chvíli došlo ke zranění člověka, pravděpodobně při zapalování světlice. Policisté a lékaři mu poskytli první pomoc. Bohužel po několika minutách a mnoha resuscitačních snahách se muže nepodařilo zachránit, stále neznáme jeho totožnost,“ uvedl Pawel Klimek, zástupce policejního ředitelství v Tarnówě.

„Nevím, zdali budeme vůbec v tomto případě dále informovat veřejnost o zatčeních. Vyšetřovatelé možná nebudou chtít takové zprávy zveřejnit, aby chytili co nejvíce lidí,“ oznámil tiskový tým zemského policejního ředitelství v Krakově.

Rvačky mezi polskými fanoušky znesvářených týmů jsou stále běžným jevem již od 80. let minulého století
Rvačky mezi polskými fanoušky znesvářených týmů jsou stále běžným jevem již od 80. let minulého století