Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nejslavnější cyklistický závod v Praze? Petr Čech chce dostat Tour de France do ČR!

Autor: OB

Pořadatelé nejprestižnějšího cyklistického závodu Tour de France se poslední roky nebrání etapám za hranicemi Francie. Jedna z nejsilnějších sportovních značek pokaždé přitáhne na místa konání desetitisíce fanoušků a v následujících letech by se toto privilegium mohlo dostat i České republice. Petr Čech (41) chce totiž dostat tento závod na naše území.

Jedna z největších fotbalových osobností naší historie je akcionářem firmy Petr Čech Sport, která pořádá sportovní akce pro veřejnost. Nejvíce se zaměřuje na cyklistiku a lyžování, které poslední roky nabírají mezi českými sportovci na oblibě.

Petr Čech Sport už také třetím rokem pořádá L´Etape Czech Republic by Tour de France, což je amatérský závod pod značkou nejslavnější tour. Tento event účastníkům nabízí vyzkoušet si atmosféru prestižní sportovní akce a také možnost se potkat se známými osobnostmi. V historii se L´Etape zúčastnila například rychlobruslařka Martina Sáblíková, nebo bývalý profesionální cyklista Ján Svorda.

L´Etape se koná v desítkách zemí po celém světě a ta česká patří k těm nejlépe hodnoceným. I díky tomu se tu objevila šance, že by se v České republice mohla odehrát také etapa profesionální Tour de France, jelikož se pořadatelé poslední roky nebrání konání mimo Francii. V minulosti se část tour jela například v Dánsku, Španělsku a příští rok bude také v italském Toskánsku.

Náklady na provoz této akce by však byly mnohonásobně vyšší, než jsou ty na financování závodu pro amatéry. Proto by se tento sen mnoha cyklistů neobešel bez pomoci státu. Ten je však k financování soukromých akcí poslední roky skeptický a k žádnému vyjednávání prozatím nedošlo. Na konečný verdikt si tak budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Martina Sáblíková na závodě L´Etape
Martina Sáblíková na závodě L´Etape