Romana Barboříková
6. srpna 2023 • 05:00

Souboj roku! Hlavní show MS v cyklistice, tolik hvězd nikde neuvidíte

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Bavil vás na Tour de France souboj Jonase Vingegaarda a Tadeje Pogačara? Teď přichází něco ještě lepšího. Tolik hvězd na jednom místě nikde jinde neuvidíte. Dnešní silniční závod mužské elity na mistrovství světa v Glasgow je toho jednoznačným důkazem. Jejich kvality prověří trasa dlouhá 271 kilometrů, stejně jako zhruba 480 téměř pravoúhlých zatáček v závěrečných deseti městských okruzích. Obhájí Remco Evenepoel, kterému duhový dres skoro dával křídla?

  • REMCO EVENEPOEL (Bel.)

    Věk: 23 let
    Počet startů na MS (dosud): 3
    Nejlepší umístění na MS: 1. místo (2022)
    Počet výher v sezoně 2023: 9

    Obhájce loňského titulu musí jednoznačně patřit mezi největší favority. V této sezoně má na kontě devět výher, mezi nimi i obhajobu na Lutych-Bastogne-Lutych a San Sebastianu. A kdyby jej z Gira d´Italia nevyřadil covid, určitě by přidal další triumfy. V duhovém trikotu mistra světa byla jeho úspěšnost co do výher 21 %, v případě pódiových umístění dokonce 47 %!

    Remco Evenepoel v Austrálii poprvé vyhrál silniční závod na MS v cyklisticeFoto Profimedia.cz

  • TADEJ POGAČAR (Slovin.)

    Věk: 24 let
    Počet startů na MS (dosud): 4
    Nejlepší umístění na MS: 18. místo (2019)
    Počet výher v sezoně 2023: 16

    Slovinská star měla letos úžasnou klasikářskou sezonu. Pogačar ovládl Kolem Flander, Amstel Gold Race, Valonský šíp a měl políčeno na Lutych-Bastogne-Lutych. Jenže právě v úvodu tohoto monumentu měl pád, při kterém si zlomil zápěstní kůstky. To ho limitovalo v přípravě na Tour de France, kde skončil, stejně jako loni, druhý. Na MS ještě nikdy medaili nezískal, což by rád změnil.

    Tadej Pogačar vyhrál dvacátou etapuFoto Reuters

  • WOUT VAN AERT (Bel.)

    Věk: 28 let
    Počet startů na MS (dosud): 3
    Nejlepší umístění na MS: 2. místo (2020)
    Počet výher v sezoně 2023: 2

    Belgický všeuměl byl v předchozích sezonách zvyklý na podstatně větší počet výher. Teď se na jeho kontě krčí jen dvě. Nedávno navíc předčasně opouštěl Tour de France, aby byl u porodu druhého syna, což jeho touhu po výhře ještě zvýší. Bude však opět otázkou, jak budou rozděleny role v nabité belgické sestavě, hlavně mezi ním a Evenepoelem.

    Wout Van Aert na Tour de FranceFoto Reuters

  • MATHIEU VAN DER POEL (Niz.)

    Věk: 28 let
    Počet startů na MS (dosud): 3
    Nejlepší umístění na MS: 8. místo (2022)
    Počet výher v sezoně 2023: 4

    Na loňské MS tato cyklistická superstar nemá dobré vzpomínky. Kvůli hlučným teenagerkám na hotelu noc před závodem, na které si 190centimetrový habán došlápl, skončil na policejní stanici. Do závodu sice nastoupil, ale záhy mu došly síly, a tak nedojel. Proto letos půjde po titulu jako hladový lev. Navíc by mohl získat v Glasgow ojedinělý double, pojede totiž ještě i závod horských kol.

    Mathieu van der Poel před startem silničního závodu na MS cyklistůFoto Profimedia.cz

  • MADS PEDERSEN (Dán.)

    Věk: 27 let
    Počet startů na MS (dosud): 3
    Nejlepší umístění na MS: 1. místo (2019)
    Počet výher v sezoně 2023: 4

    Řadí se mezi rychlé klasikáře, i proto se mu daří vítězit ve sprintu protříděné skupiny, jako třeba letos na Tour de France, kde porazil i Jaspera Philipsena. Jeho bilance na MS je pozoruhodná. Ze tří startů dojel do cíle jen jednou, ale to stálo za to, rovnou zvítězil. A zajímavé na tom je, že tehdy to bylo rovněž ve Velké Británii, v Yorkshiru. Za zády bude mít letos navíc opravdu silný tým.

    Mads Pedersen ovládl 8. etapu Tour de FranceFoto Reuters

  • Další favorité, týmy a trasa závodu

    Další favorité

    Kasper Asgreen (Dán.), Alberto Bettiol (It.), Neilson Powless (USA), Fred Wright (Brit.), Julian Alaphilippe (Fr.), Dylan van Baarle (Niz.)

    MS silniční závod

    Kdy: neděle 6. srpna od 10.30 SEČ

    Kde: Edinburgh – Glasgow

    Délka trasy: 271,1 km

    Převýšení: 3 570 m

    Městský okruh v závěru: 10x

    Nejsilnější týmy

    Belgie (Remco Evenepoel, Wout van Aert, Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Nathan van Hooydonck, Tiesj Benoot, Jasper Philipsen, Frederik Frison, Victor Campenaerts)

    Dánsko (Mads Pedersen, Kasper Asgreen, Michael Morkov, Mikkel Bjerg, Mikkel Frolich Honoré, Magnus Cort, Soron Kragh Andersen, Mattias Skjelmose)

    Nizozemsko (Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle, Pascal Eenkhoorn, Olav Kooij, Daan Hoole, Jan Maas, Oscar Riesebeek, Mick van Dijke)

    Vše o MS v cyklistice 2023 zde >>>

    Na závěr silničního závodu na MS v cyklistice čeká závodníky deset městských okruhů v EdinburguFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud