Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Basketbalistka Březinová uvízla v Izraeli: Proč ji nevzal Lipavský do letadla?!

Autor: bau, šim

Z nového lukrativního angažmá v izraelské Ramle měla radost pouhé dva týdny. Pak teroristé z Hamásu rozpoutali peklo a basketbalistku Renátu Březinovou (33) vlastně uvěznili ve válečné zóně!

Bývalá kapitánka české reprezentace jistě po příchodu do Izraele počítala s občasnými poplachy, po nichž následuje úprk do krytu. Jenže tentokrát je situace mnohem, mnohem vyhrocenější. A proto se už od soboty snaží rychle zmizet domů, do bezpečí.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský sice v noci na středu přivezl do vlasti 34 Čechů, Březinová mezi nimi ale nebyla. „Bohužel... To už v pondělí bylo oznámeno, že je plné. Když mi nějaká slečna poslala zprávu, že je let, hned jsem volala, protože mi bylo divné, že se mi neozvali sami, když o mě na ambasádě věděli. Takže super repatriační let pro lidi, co tam seděli a volali od soboty ráno...,“ řekla česká hráčka Blesku.

Co na to ministerstvo zahraničí? „Poprvé se na ambasádu ozvala v pondělí večer, kdy byl seznam evakuovaných pro let pana Lipavského uzavřený. Lidé volali od soboty a kdo se dřív nahlásil, ten dřív letěl. Paní Březinová je v tuto chvíli na seznamu pro další repatriační let, ale zda ho využije opravdu netuším,“ uvedl mluvčí Daniel Drake.

Cesta busem

Zda možnosti vládního letu využije, není jasné. Cestu jí totiž nabídl zajistit i šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Březinová měla podle něj odletět dnes ráno, zatím není ale jasné, zda se tak stalo. „Samozřejmě má strach, pojede autobusem kolem Gazy,“ uvedl Jansta. „Držme jí palce, aby to dopadlo, protože to není jednoduché. Trenér národního celku mužů Ronen Ginzburg, kterého si asi všichni pamatují, tak tomu zabili bratrance na tom festivalu kousek od Gazy,“ dodal.

Podle informací, které ve středu odpoledne zveřejnila ČTK se ale basketbalistce zamýšleným spojem odletět nepodařilo. Izraelská strana totiž ranní let z Ejlatu zrušila.