Romana Barboříková
26. září 2023 • 16:56

Rozpočet na sport zůstane stejný. Fiala: Nechceme, aby děti přestaly sportovat

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to sice na velké oslavy, ale o pozitivní zprávu přeci jen jde. Sport by si v příštím roce neměl pohoršit, jak o tom hovořily původní zprávy. Premiér Petr Fiala včera oznámil, že vláda dnes bude projednávat rozpočet, ve kterém se na dotacích pro sport počítá se stejnou sumou jako letos, tedy 6,9 miliardy korun. Původně se přitom mluvilo o částce 5,2 miliardy. „Snížení rozpočtu by bylo nerealistické, prakticky likvidační,“ upozorňoval už dřív šéf České unie sportu Miroslav Jansta.



Zlé zprávy se nepotvrdily, sport by si v příštím roce na státních dotacích neměl pohoršit, jak se o tom v minulých týdnech mluvilo. Podle předchozích zpráv se ve státním rozpočtu pro příští rok počítalo s dotacemi pro tuto oblast ve výši 5,2 miliardy korun.

Sportovní prostředí tak začalo velmi hlasitě protestovat a upozorňovat na svou důležitost v souvislosti s veřejným zdravím a zdatností české populace. Jak to teď vypadá, zabralo to.

„Podpora sportu je pro naši vládu důležitá, snažili jsme se sportovnímu prostředí pomáhat i v době energetické krize. Jsme si vědomi i pozitivních výzev, před kterými sportovní prostředí stojí v roce 2024. Budou se konat olympijské hry v Paříži, kromě toho bude Česká republika hostit mistrovství světa v biatlonu, ledním hokeji a to vše jsou akce, které prostřednictvím NSA podporujeme,“ řekl předseda vlády Petr Fiala po včerejším jednání s šéfem Národní sportovní agentury (NSA) Ondřejem Šebkem.

Zároveň upozornil na potřebnost pohybových aktivit v běžném životě. „Velmi důležitý a zásadní je sport především v malých sportovních klubech, kde slouží k podpoře zdravého životního stylu, pohybu dětí a mladých lidí. To je to, proč sport potřebujeme,“ uvedl Fiala před tím, než oznámil částku pro sport, která bude součástí návrhu státního rozpočtu.

„Na základě toho všeho jsme se rozhodli, že finální návrh rozpočtu, který budeme na vládě schvalovat, bude odpovídat prostředkům na letošní rok, tedy zhruba 6,9 miliardy korun,“ řekl Fiala.

S touto výší dotací už je spokojenější i sportovní prostředí. „Vnímám to jako velký úspěch, jako maximum možného s ohledem na současnou finanční situaci,“ prohlásil Šebek.

Vyjádření zaslal také předseda České unie sportu Miroslav Jansta. „Jsme rádi, že vláda zaujala k podpoře sportu a pohybových aktivit takový přístup. Bohužel zdravý životní styl, fyzická zdatnost u dospělých lidí a pohybová gramotnost u dětí dlouhodobě podle mnoha různých objektivních ukazatelů postupně upadá a stát stále tento fakt opomíjí. Částkou 6,9 miliardy současný trend udržíme, rozhodně ho ale nevylepšíme,“ upozornil přes to všechno.

Sportovní prostředí neustále zdůrazňuje, že pohybová zdatnost Čechů se v posledních dekádách výrazně zhoršuje. „Pro rozvoj sportu, zdraví prospěšných pohybových aktivit a celé infrastruktury by tak byla potřeba dvojnásobná částka. Bohužel vlády dlouhodobě neplní své závazky dané koncepcí Sport 2025. Podle ní by oblast sportu měla v příštím roce obdržet státní podporu přes 20 miliard korun,“ dodal Jansta.

Této sumě je však ta současné výrazně vzdálená. Podpora sportu ze státního rozpočtu klesá už od roku 2021. Nejlépe na tom byl v roce 2019, kdy dosahovala částky 9,6 mld. korun.

Fiala s Šebkem však zdůraznili, že do sportu nejdou prostředky pouze ze státního rozpočtu, ale také od samosprávných celků. „Z obcí šlo 14 miliard korun, za což patří velký respekt starostům a hejtmanům. Dohromady je to přes 20 miliard, které putují do sportu,“ řekl Šebek.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud