Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slovenskou basketbalistu vyděsily teroristické útoky: Izraelské angažmá si malovala jinak!

Autor: TT

V Izraeli uvízla také nejlepší slovenská basketbalistka roku 2022! Terézie Páleníková (28) před pár měsíci přestoupila ze španělské Girony do předního izraelského celku Maccabi Haifa s vidinou působení v elitní soutěži, jenže (nejen) její plány překazilo zákeřné hnutí Hamás. Sympatická blondýnka tak hodlá zemi zmítanou válkou co nejdříve opustit…

Patří mezi nejlepší basketbalistky našich sousedů, kdy zastává pozici small forward (křídlo hrající blíže ke koši, typově bližší pivotovi). Předchozí ročník strávila Terézie Páleníková (28) ve španělské lize u týmu UNI Girona CB, ale nakonec ji zlákala nabídka z kvalitnější soutěže. „Těším se, až si zahraju za Maccabi Haifa a budu součástí izraelské ligy. Nemohu se dočkat nových spoluhráček, trenérů a fanoušků,“ citoval tehdy bratislavskou rodačku její zbrusu nový zaměstnavatel Maccabi Haifa.

Pokud žijete na území, ve kterém se mísí všerůzné kultury, lze počítat s vyšší mírou nebezpečí, které na vás číhá na každém kroku. Jenže v Izraeli je nyní všechno totálně naruby, neboť tento židovský stát vyhlásil válečný stav v reakci na krvavé útoky na civilní obyvatelstvo.

Sen Páleníkové o vydařeném angažmá se tak po krátké době zcela rozplynul! Přestože Haifa nepatřila mezi nejvíce zasažené oblasti, Slovenka měla obavy, že brzy by se cokoliv mohlo stát i ve třetím největším židovském městě. „Ono je to sice daleko, ale zároveň i blízko. Pokračuje se tu v »běžném« životě, i když každou chvíli nad sebou slyšíte a vidíte helikoptéru či letadlo. Ulice jsou hlídané vojáky, Haifa je zatím pod kontrolou. Jedinou potenciální hrozbou je, pokud by na Izrael zaútočili i ze severu,“ neskrývala značné obavy Páleníková v exkluzivním rozhovoru pro sport24.sk.

Češi a Slováci nyní hledají možnosti, jak se co nejdříve dostat zpátky domů, což je koneckonců i případ bývalé reprezentační kapitánky Renáty Březinové (33). Ta podle agentury ČTK musí absolvovat více než čtyřhodinovou cestu přes půlku Izraele přímo okolo epicentra teroristických útoků v Pásmu Gaza. Někteří šťastlivci z řad slovenských občanů takový hazard postupovat nemusí, neboť pro ně bude ve středu připraveno 89 míst ve vládním speciálu. Na každého se však nedostalo!

„Komunikovala jsem se slovenskou ambasádou a snažila jsem se dostat do středečního letadla, ale neúspěšně. Prioritou jsou momentálně jiné osoby, co respektuji. Momentálně jsem na letišti a snažím se dostat domů. Jeden let mi už zrušili, teď čekám na další. Měla bych letět o půlnoci na Kypr. Spousta lidí se mi snaží pomoci a dostat mě odsud, ale není to vůbec jednoduché. Komerční lety většinou ruší a sehnat letenku je aktuálně velmi náročné, ba dokonce nemožné,“ smutnila Páleníková, která navzdory nepřízni osudu stále neklesá na mysli a tíživou situaci intenzivně řeší. Dorazí ona i další hráčky bezpečně domů?

Nejlepší slovenskou basketbalistu roku 2022 vyděsily teroristické útoky… Terézie Páleníková hodlá zemi zmítanou válkou co nejdříve opustit
Nejlepší slovenskou basketbalistu roku 2022 vyděsily teroristické útoky… Terézie Páleníková hodlá zemi zmítanou válkou co nejdříve opustit