Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bizardní drama brankářské hvězdy NHL: Kvůli Zohornovi riskoval vážné zranění!

Autor: pl

Pro tým by se roztrhal. Jonathan Quick (37), dlouholetá stálice mezi tyčemi NHL a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, předvedl v utkání proti Pittsburghu nevídanou dávku obětavosti. Kvůli problémům s výstrojí se vrhal do akce velice netradičně, přičemž riskoval vážné zranění. A nebylo to poprvé...

Jako kdyby tuhle situaci už někdy zažil. Brankářská dvojka New York Rangers Jonathan Quick si v duelu na ledě Pittsburgh Penguins prožil slušné déjà vu. Běžela 16. minuta zápasu, když si hokejisté Pittsburghu vytvořili tlak v útočném pásmu. Před Quickovou brankou se během toho náhle objevil český útočník Radim Zohorna (27).

Někdejší plejer Komety Brno či Mladé Boleslavi v zápalu boje strčil do amerického gólmana tak nešťastně, že mu shodil lapačku. Člověk by čekal, že sudí okamžitě přeruší hru, navíc v momentě, kdy se hra odehrává především před Quickovou brankou, ale omyl! Ani přes naléhání uznávaného strážce klece se hra nepřerušila.

Stříbrnému medailistovi z olympiády ve Vancouveru tak nezbylo nic jiného, než čelit střele soupeře bez lapačky! Tím riskoval vážné zranění v podobě zlomeniny, která by ho mohla vyřadit ze hry klidně na několik měsíců. Alexander Nylander, pro kterého to byl premiérový start za Tučňáky v tomto ročníku, nakonec Quicka překonal. Ten byl připraven chytat i bez lapačky, ovšem na poslední chvíli reflexivně rukou uhnul. Naštvaný brankář pak ještě vztekle od sebe odstrčil bývalého parťáka z LA Jeffa Cartera, se kterým slavil zmíněná vítězství Stanley Cupu.

Aby těch přešlapů ze strany rozhodčích nebylo málo, gól nejdříve uznali! Po několika minutách byla nicméně branka odvolána. Důvod ale nebyla Quickova náhlá ztráta výstroje, nýbrž ofsajd, který celé situaci předcházel.

Podobnou situaci zažil »Quickie« v loňském kalendářním roce během play-off proti Edmontonu. Tehdy ještě v dresu Kings předvedl ne jeden, ale hned dva zákroky bez lapačky! Ani v tomto případě sudí hru nepřerušili. Jonathanovi se ale obětavost vyplácí. S procentuální úspěšností 94 procent a průměrem 1,68 inkasovaného gólu na zápas aktuálně vévodí všem gólmanům napříč nejlepší hokejovou ligou světa. Proti Penguins navíc přispěl k výhře 1:0, čímž si připsal 60. čisté konto v kariéře.

Inkriminovaný moment, kdy americký brankář reflexivně uhnul holou rukou před kotoučem
Inkriminovaný moment, kdy americký brankář reflexivně uhnul holou rukou před kotoučem