9. května 2023 • 04:40

ANALÝZA: Chytil jako klenot Rangers! Důvody, proč by měl na MS vynikat

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
  • Filip Chytil u Rangers předvádí skvělou hru. Potvrdí to v reprezentaci?Filip Chytil u Rangers předvádí skvělou hru. Potvrdí to v reprezentaci?FOTO: Koláž iSport.cz

    Když Radek Duda pro iSport.cz prohlásil, že Filip Chytil by si u Rangers zasloužil více prostoru, měl pravdu. I přesto, že byl český šikula až devátým nejvytěžovanějším útočníkem týmu, patřil mezi nejlepší. V nominaci národního týmu na nadcházející mistrovství světa kvalitnějšího hokejistu nenajdete. Je dobře, že se Chytil role tahouna nezříká a chce naplnit očekávání.

  • Minimum slabin

    Třiadvacetiletý hokejista byl mezi útočníky Rangers nejkomplexnějším hráčem sezony. Ve všech aspektech si vedl nadprůměrně, až velmi dobře. Ať už ho trenéři obsadili do jakékoliv role, nezklamal. Lze konstatovat, že jedinou slabinou Chytila je získávání puků v ofenzivním pásmu (slabší než 75 % ostatních útočníků NHL).

    Jinak ve všech ostatních aspektech si vede víc než slušně. Produktivita při hře 5 na 5 (lepší než 87 % ostatních útočníků NHL), vliv na spoluhráče do ofenzivy (59 %), vytváření šancí (74 %), vyvážení puků z defenzivního pásma (53 %) či zavážení do útočné třetiny (97 %). Nedostával sice příliš prostoru na přesilovkách, ovšem ani v nich nezklamal (65 %).

    Filip Chytil se může stát rozdílovým hráčem na letošním MS Filip Chytil se může stát rozdílovým hráčem na letošním MSFoto Michal Beránek / Sport

  • Excelentní produktivita

    Pod trenérem Gerardem Gallantem byl až 9. nejvyužívanějším útočníkem týmu (průměrný čas na ledě v hodnotě 14 minut a 41 sekund na zápas), přitom po celý ročník dokazoval, že si prostoru zaslouží více. Při hře v plném počtu hráčů a při přepočtu na 60 minut hry sbíral častěji body pouze Artěmij Panarin (2,45). Chytil měl 2,24 bodu. V rámci celé ligy to stačilo na 66. místo. To je produktivita, která v NHL odpovídá hráči první formace. Až za ním byste našli borce jako Sebastian Aho, Claude Giroux, John Tavares či Brad Marchand. 

    Místo Jméno Tým Hodnota
    1. Nathan MacKinnon Colorado Avalanche 3,27
    ... ... ... ...
    65. Travis Konecny Philadelphia Flyers 2,25
    66. Filip Chytil New York Rangers 2,24
    67. Patrik Laine Columbus Blue Jackets 2,24


    Poznámka: Hodnoty jsou uvedeny při přepočtu na 60 minut hry.

  • Nadstandardní střelec

    V 74 utkáních nastřílel Chytil 22 gólů. To není vůbec špatná vizitka v kontextu toho, kolik prostoru dostával. Při přepočtu na 60 minut hrací doby byl při hře 5 proti 5 v týmu Rangers efektivnější pouze Chris Kreider (1,14). Odchovanec zlínského hokeje se zastavil na hodnotě 1,09. V rámci všech útočníků ligy to stačilo na 69. příčku. Tedy opět hodnoty, které odpovídají prvnímu útoku. Gólové statistiky nejsou u Chytila žádnou náhodou. Během sezony se totiž dostával hned k 0,96 očekávanému gólu při hře v plném počtu hráčů. Z kádru Rangers si nikdo jiný více šancí vypracovat nedokázal. Ani Chris Kreider, ani Mika Zibanejad.

    Pozice Hráč Tým Góly
    1 Jared McCann Seattle Kraken 1,86
    ... ... ... ...
    68 Brady Tkachuk Ottawa Senators 1,09
    69 Filip Chytil New York Rangers 1,09
    70 Jesper Bratt New Jersey Devils 1,08


     Dodatek: Hodnoty jsou uvedeny při přepočtu na 60 minut hry.

  • Spolehlivý i do defenzivy

    Chytil měl na své spoluhráče pozitivní vliv nejen do ofenzivy, ale také do defenzivy (lepší než 59 % ostatních útočníků NHL). Jeho předností je výborná poziční hra a práce s hokejkou. V zastavování útoků soupeřů před vlastní modrou čarou byl lepší než 87 % ostatních útočníků NHL.

    Už v mládí slyšel chválu za takzvané hokejové IQ. V nejlepší lize světa to jen potvrzuje. Na druhou stranu je třeba zmínit, že v Rangers příliš často nenastupoval proti nejlepším formacím soupeře. V dresu národního týmu ho taková role ale zřejmě čeká. Bude zajímavé sledovat, jak se s tím popere.

    Reprezentační útočník Filip Chytil Reprezentační útočník Filip ChytilFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Vynikající v zakládání útoků

    Chytil na první pohled možná nepůsobí nápadně jako například David Pastrňák, ovšem i on to s pukem umí. V zakládání útočných akcí patřil mezi vůbec nejlepší centry v lize. Ve vstupech do ofenzivní třetiny kluziště s pukem na hokejce byl lepší než 97 % ostatních útočníků. Pokud jde o vstupy přihrávkou spoluhráči, jeho percentil se zastavil na hodnotě 84. Vynikající čísla!

  • Tahoun reprezentace

    Z analytického hlediska není pochyb o tom, že Chytil je nejlepším hráčem národního týmu (alespoň na papíře). Je potřeba věřit, že své kvality potvrdí i na širším kluzišti. Prostoru by k tomu měl mít dost. Čeká ho totiž s největší pravděpodobností role prvního centra.

    Jde vlastně o hodně nenápadně tikající bombu. Komplexního a oboustranného středního útočníka, který nemá téměř žádné slabiny. A pokud chce česká hokejová reprezentace uspět, bude k tomu potřebovat i to, aby Chytil hrál ve stejné formě jako v dresu Rangers. Ideálně ještě lépe.

    Filip Chytil by měl táhnout českou reprezentaci Filip Chytil by měl táhnout českou reprezentaciFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud