Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Kouč Augusta se na MSJ drží rad nad zlato od táty Josefa (†70): Dar z nebes

Autor: mib

Svatý Petr pootevřel bránu, aby z hokejových výšin slavný Josef Augusta (†70) seslal na šampionát dvacetiletých štěstí synovi Patrikovi (54), trenérovi semifinalistů z Česka.

Zázrak. Senzace. Sladká pomsta. Pro úterní čtvrtfinálovou výhru českých juniorů nad Kanadou (3:2) v odvetě za finále minulého turnaje fanoušci i experti vymýšleli mnoho přirovnání. Ale pro kouče Augustu pasuje tohle jako zadnice na hrnec: „Dar z nebes!“

Jeho trenérským i životním vzorem je totiž Josef Augusta, osminásobný ligový šampion s Duklou Jihlava či reprezentant na Kanadském poháru 1976. Ale hlavně – legendární »Aušuš« se po hráčské kariéře podílel na takzvaném zlatém hattricku z MS dospělých v letech 1999 – 2001, nejprve jako pravá ruka Ivana Hlinky (†54), pak jako šéf střídačky plné božského hokejového talentu.

Nepose* to!

Než 16. února 2017 kvůli rakovině slinivky Augusta senior zaklepal na nebeskou bránu, stihl synovi předat několik rad nad zlato, píšťalku a stopky. „Hlavně to nepose*!“ slyšel Patrik, který na tátu vzpomíná každý den. Třeba stejně jako on nemění vítěznou košili.

Pod posledním triumfem na MSJ v roce 2001 – shodou okolností v roce svatby mladého »Aušuse« – je podepsán Jaroslav Holík (†72), jemuž malý Patrik na jihlavském zimáku říkal strejdo. Třeba se všichni tihle známí, co sedí na hokejových výsostech, domluvili, že taky Augustovým hochům pomohou k medaili. A Josef bude zase jednou hrdě shlížet na synovu práci!

Asistentem Patrika Augusty je zlatý hoch Robert Reichel (52).

Patrik Augusta vzpomíná na zesnulého tátu každý den.
Patrik Augusta vzpomíná na zesnulého tátu každý den.