Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Legendární Maradona (†60) čelil vážnému obvinění přes 30 let: Vyhraný soud 3 roky po smrti

Autor: TT

Italský nejvyšší soud zesnulou fotbalovou ikonu obvinění z daňového podvodu, které se s ním táhlo po 3 dekády. Ostrá právní bitva mezi Diegem Maradonou (†60) a tamními finančními úřady dospěla do svého konce! Ačkoliv se bývalý mistr světa z roku 1986 nemohl hájit, přesto ze záhrobí vyhrál letitý soudní spor.

Pověstný »El Pibe de Oro« rozhodně nebyl žádný svatoušek! Argentinský útočník Diego Maradona (†60) byl pro svůj výjimečný um uctíván fotbalovými fanoušky jako bůh. Rovněž proslul také svými četnými skandály, kterým v průběhu kariéry i po jejím skončení čelil při disciplinárních řízeních a v soudních síních.

Někdejší tahoun italské Neapole byl drogově závislý na kokainu a udržoval pochybné styky se sicilskou mafií. Na počátku 90. let vyfasoval patnáctiměsíční distanc, kdy neprošel testy. Později byl dokonce zadržen na letišti v Buenos Aires s kilem a půl bílého prášku, návyková látka mu tak ukončila klubovou i reprezentační kariéru…

Jde však jen o zlomek toho, s čím vším se musel Maradona a jeho právníci potýkat. Daňové úřady v Itálii totiž donedávna tvrdily, že mistr světa z roku 1986 neodvedl na daních zhruba 40 milionů eur (přibližně 985 milionů korun). Dle obžaloby měl v letech 1985 až 1990 využívat společnosti v Lichtenštejnsku k praní peněz, které dostal od neapolského klubu za reklamy.

Přestože se Maradona snažil stůj co stůj prokázat svou nevinu, tak byl odsouzen za daňové úniky v roce 2005. A úspěch neslavil ani při odvolání, které ještě za svého života několikrát marně podal italskému nejvyššímu soudu. Příslušné orgány pak dokonce zabavili slavnému rodákovi z Lanúsu jeho osobní věcí, například luxusní hodinky či diamantové náušnice, které si pořídil v dobách svého působení na Apeninském poloostrově.

Nyní kasační soud v Římě zrušil dosud poslední verdikt z prosince 2018 a dal za pravdu nebožtíkovi více než 3 roky po jeho smrti. „Je po všem! Mohu jednoznačně prohlásit, že Maradona se nikdy nedopustil úniku na daních,“ potvrdil jeho právník Angelo Pisani agentuře Reuters. »Božský Diego« je tak konečně zbaven všech obvinění v rámci případu, který se táhl přes tři desetiletí.

„Tohle je zadostiučinění pro fanoušky, sportovní hodnoty a především pro Maradonovu památku. Dědicové nyní mohou usilovat o náhradu škody. Doufám, že toho využijí kvůli odkazu svého otce," radil jim na dálku zkušený obhájce.

Jeden z největších fotbalových géniů 20. století odešel v listopadu 2020, kdy mu doma ve městě Tigre selhalo srdce krátce po 60. narozeninách. Prezident Argentiny Alberto Fernández tehdy vyhlásil třídenní státní smutek, velký fotbalový idol uctili minutou ticha také hráči, trenéři a fanoušci po celém světě.

Ačkoliv se Maradona nemohl hájit, přesto ze záhrobí vyhrál v Itálii letitý soudní spor ohledně údajných daňových úniků.
Ačkoliv se Maradona nemohl hájit, přesto ze záhrobí vyhrál v Itálii letitý soudní spor ohledně údajných daňových úniků.