Petr Schimon
15. ledna 2023 • 18:08

Velké srovnání 9 legend: Pelé (skoro) bez chyb, Ronaldo daleko od špičky

Autor: Petr Schimon, inf
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátrání po nejlepším fotbalistovi všech dob zaměstnává milovníky této hry odjakživa. Po úmrtí Pelého, pouhých jedenáct dnů po zlaté korunovaci Messiho v Kataru, je otázka zase na stole. Zůstává Pelé opravdu tím největším? Zkusili jsme najít odpověď porovnáním devíti legend. Už jejich volba byla složitá. Nevešli se nám do přehledu Zinedine Zidane, Gerd Müller ani Eusébio. Všichni získali jen jeden Zlatý míč…



KDO JE KDO

  • Alfredo Di Stéfano
    Po druhé světové válce uchvacoval velký fotbalový šéf, rodák z Buenos Aires, později reprezentující Španělsko. Špílmachr neporazitelného Realu Madrid, za který nastřílel 216 gólů v 282 ligových zápasech a 49 gólů v 58 zápasech PMEZ.
  • Pelé
    Útočné zjevení s vizitkou 1279 gólů v Guinnessově knize rekordů. Nadčasově dominoval v éře, kdy byl Zlatý míč zapovězen neevropským hráčům. To bylo velké štěstí nejen pro Lva Jašina (1963) a Gerda Müllera (1970). Pro Josefa Masopusta ne, jeho Zlatý míč (1962) by podle France Footballu zpětně získal Garrincha.
  • Franz Beckenbauer
    Legendární střední obránce, libero, fascinoval od poloviny 60. let do začátku osmdesátek. Jeden z devíti hráčů, kteří ovládli mistrovství světa, Ligu mistrů/PMEZ a Zlatý míč (ještě Messi, Kaká, Ronaldinho, Rivaldo, Zidane, Rossi, Gerd Müller a Bobby Charlton).
  • Johan Cruyff
    MasterChef totálního fotbalu, revolučního pojetí, které prolnulo všechny pozice sestavy a neřešilo, kdo je útočník, a kdo obránce. Cruyff viděl vždycky dál než ostatní a přidal i fantastické dovednosti s balonem. V raných sedmdesátkách se tancovalo v rytmu Ajaxu a Nizozemska.
  • Michel Platini
    Zdánlivě nenápadný, ovšem mimořádně chytrý záložník se zabijáckým gólovým instinktem – byl nejlepší střelec EURO a třikrát za sebou italské, tehdy nejlepší světové ligy! Patřila mu osmdesátá léta, díky jeho umění vyrostla Francie mezi světovou elitu.
  • Diego Maradona
    Podsaditý váleček s dokonalou kontrolou balonu. Ještě menší plejer, o 4 centimetry, než jeho krajan a nástupce Messi, si v Argentině řekl o nesmrtelnost okázalou show na MS 1986 v Mexiku. Bohem je i v Neapoli, jenže neodolal drogovým požitkům a příliš brzy se prudce rozjel z kopce.
  • Ronaldo
    Ronaldo Luis Nazario de Lima, přezdívaný O Fenômeno, kanonýr, k němuž na přelomu století vzhlíželi malí kluci a teenageři jako Messi, Ronaldinho nebo Ibrahimovic. Dominantní borec, jemuž galaktickou slávu odepřela věčně zraněná kolena.
  • Cristiano Ronaldo
    Na rozdíl od Eusébia a Figa vytáhl Portugalsko na vrchol, alespoň v Evropě. Panoval v největších klubech tří špičkových lig, sbíral trofeje, trhal sítě a pečlivě sledoval, jak si ve Star Wars vede generační rival Messi. Teď, po Kataru, už ne, v tomto srovnání prohrál.
  • Lionel Messi
    V jedenácti letech mohl s fotbalem skončit. Stačilo, aby šéfové Barcelony odmítli léčit nedostatek růstových hormonů v jeho těle. Připravili by tak fotbal o senzačního velikána, který vyhrál všechno a obdržel rekordních sedm Zlatých míčů. Jen škoda, že to nezkusil v Anglii.

Jeden z nejlepších fotbalistů vůbec - Alfredo Di StéfanoFoto Profimedia.cz

ČÍM VYNIKALI

  • Alfredo Di Stéfano
    Podle Pelého nejlepší hráč všech dob. Tam se těžko něco namítá. Všehoschopný fantom bez slabin. Silný, rychlý, obratný, všestranný. S viděním, výdrží i myšlenkou. Taktik, střelec, nahrávač, driblér. Liboval si ve fintách a střelách z voleje a nůžkami přes hlavu.
  • Pelé
    Představte si Mbappého, a mnohem lepšího. Vynikající atlet i technik, s čuchem na výběr místa ve vápně a nekompromisním zakončením oběma nohama, nebo hlavou díky úžasnému výskoku, přestože měřil jen 173 cm. Nerad chodil na penalty, góly z nich považoval za zbabělost.
  • Franz Beckenbauer
    Nově definoval roli stopera či libera. Bránil, jistě. Ale taky podnikal výlety až k soupeřovu vápnu, pomocí krátkých narážeček se spoluhráči a zásluhou chytrosti i skvělého předvídání. Proto nastřílel za Bayern 74 gólů. Bezvadně vnímal rytmus hry, výjimečný lídr.
  • Johan Cruyff
    Vynikající nohy, kličky, časované přihrávky, prudké zrychlení. Ale hlavně mozek z jiné dimenze, což zjistili v Ajaxu i Barceloně. Už jako hráč zdůrazňoval nutnost vnímání prostoru, času, rychlosti, kam (ne)běhat, kam (ne)přihrát. A on byl hrajícím profesorem celé geometrie.
  • Michel Platini
    Postrach v elegantním kabátu. Tvořivý velmistr delikátních přihrávek, brilantní vykonavatel trestných i pokutových kopů. Unikátní střelec mezi záložníky. Oplýval nadstandardním čtením hry a rychlou volbou vhodného řešení.
  • Diego Maradona
    Balon u jeho levé nohy představoval kouli, která přinese zkázu. Byl tak malý, s tak nízkým těžištěm a silnými stehny, že se mu míč nedal vzít. Miloval volnost, pak uštkl. Sám geniálním slalomem, nebo skrz přesilu našel spoluhráče. Nesmírně odolný, čaroděj u standardních situací.
  • Ronaldo
    Nejobávanější útočník od časů Pelého. Pokud byl fit… Zabiják s vytříbenou technikou a úchvatnými manévry v ďábelské rychlosti. Jeho libůstkou bývaly prudké, přímočaré výpady z míst daleko od branky. Miloval souboje 1 na 1, skóroval nenuceně, jako by se bavil na pláži.
  • Cristiano Ronaldo
    Stálá palebná síla, ať už díky průrazným sprintům k bráně z křídla jako v United a Realu, výjimečnému výskoku a přesným hlavičkám, nebo z razantních přímáků. Cukavé kličky a cupitavé krůčky kontrastovaly se vzorně vyrýsovanou muskulaturou a více či méně hranou arogancí.
  • Lionel Messi
    Mrňous se zázračnými schopnostmi, podobný Maradonovi. Taky fenomenální levačka, úžasné trestňáky a tanečky na cestě k brance, popírající fyzikální zákony - ale navrch oceán gólů. „Messi je jediný, kdo běhá rychleji s míčem než bez něj,“ prohlásil jeho bývalý kouč Pep Guardiola.

Zemřel legendární Pelé (†82). Jak změnil fotbal nejlepší hráč 20. století?
Video se připravuje ...

NEJVĚTŠÍ POČINY

  • Alfredo Di Stéfano: 6 bodů
    Pilíř dominance Realu v šesté dekádě minulého století. Bílý balet pětkrát za sebou dobyl Evropu, seňor Alfredo dal gól ve všech finále, to poslední v Hampden Parku nasvítil hattrickem při demontáži Frankfurtu 7:3.
  • Pelé: 9 bodů
    První a jedinečný ambasador fotbalu, který předběhl dobu. Až po něm podobně navoskovali Wayne Gretzky hokej a Michael Jordan basketbal. Kanárek šířil radost věčným úsměvem i gólotřesením: 1279 tref v 1363 klubových zápasech (včetně přáteláků), 77 v 92 utkáních reprezentace.
  • Franz Beckenbauer: 3 body
    Císař. Majestát. Der Kapitän jako pečeť u všech trofejí zkraje 70. let, a že jich bylo. V západoněmecké reprezentaci i u bavorské chlouby. V roce 1974 pan Rubik vymyslel hlavolam s kostkou. Ve fotbale bylo jasno: Franz převzal pohár mistrů světa, bundesligy i PMEZ.
  • Johan Cruyff: 2 body
    Než převzal vládu Bayern, dominoval Ajax. A jeho kápo si schoval to nejlepší pro MS 1974. Oranžový sexy orchestr epochálně řídil až do finále, po brzkém faulu na něj navýšili Nizozemci turnajové skóre na 15:1. Z obratu domácích Západních Němců měli radost nejspíš jen oni.
  • Michel Platini: 8 bodů
    Dánsko 1:0, gól Platini. Belgie 5:0, hattrick Platini. Jugoslávie 3:2, hattrick Platini. Portugalsko v prodloužení 3:2, 119. Platini. Španělsko 2:0, vítězný gól Platini. ZÁLOŽNÍK Platini. V pařížském Parku princů se 27. června 1984 klaněli králi mistrů Evropy.
  • Diego Maradona: 7 bodů
    One man show v Mexiku 1986. Na úvod tři asistence proti Jižní Koreji, potom vyrovnal proti Itálii a chystal dechberoucí představení pro play off. Ve čtvrtfinále zdrtil Anglii rukou a božím slalomem, Belgii umlčel dvěma góly a Němcům ve finále zlomil srdce dokonalým pasem Burruchagovi na 3:2.
  • Ronaldo: 2 body
    Výjimečné opojení prožil dubnového večera 2003 na Old Trafford ve čtvrtfinále Ligy mistrů, kde v dresu Realu zvládl do hodiny hattrick a střídal. Uznalé publikum povstalo a tleskalo! Nejlepšímu hráči éry, jeho ryzí dominanci na MS 2002, kde zavěsil osm gólů a pak získal druhý Zlatý míč.
  • Cristiano Ronaldo: 1 bod
    Už to byla trochu nuda. 2014, 2016, 2017, 2018… Real Madrid likvidoval konkurenci v Lize mistrů a šéfem nezastavitelného komanda byl jako vždy CR7. V poslední zlaté sezoně nastřílel 15 gólů, daleko nejvíc ze všech. A mohlo mu být jedno, že v jediném z těch čtyř finále se netrefil.
  • Lionel Messi: 3 body
    Dalo by se ukázat na každý rok jeho excelence po boku Iniesty a Xaviho v Barceloně. Až do loňska. Teď každý vytrčí ukazováček na Katar. Sedm gólů, tři asistence. Jeho rána vysvobodila tým po knokautu od Saúdů, důležitou penaltou ve finálovém rozstřelu vyslal Argentinu zlatým směrem.

Legendární německý obránce Franz BeckenbauerFoto Profimedia.cz

Stopa na MS

  • Alfredo Di Stéfano: 1 bod
    Nejdřív reprezentoval rodnou Argentinu, po emigraci si ale čtyřikrát kopl za Kolumbii a FIFA mu zakázala návrat - ovšem nic nenamítala proti hraní za Španělsko. Jenže na šampionátech se neukázal. Favorit se pro 1958 nekvalifikoval a za čtyři roky chyběl kvůli poraněnému svalu.
  • Pelé: 9 bodů
    14 zápasů, 12 gólů a tři olíbané poháry. Jako 17letý spáchal hattrick v semifinále a double ve finále 1958. Příště si natáhl sval při střele proti ČSSR a dohrál. V 1966 ho dodělali brutální beci Bulharska a Portugalska, ale v 1970 se blýskl: ve všech utkáních bodoval (4+6), exceloval celý tým (Rivelino, Jairzinho, Tostao, Gerson, Carlos Alberto).
  • Franz Beckenbauer: 8 bodů
    Má zlato (1974), stříbro (1966) i bronz (1970). Při premiéře dal (stoper!) dva góly Švýcarům a přidal vítěznou trefu v semifinále proti CCCP. V 1970 zavelel gólem k obratu s Anglií a semifinále hrál hodinu s vyhozeným ramenem. Na trůn vystoupal doma, ve finále pomohl vymazat Cruyffa.
  • Johan Cruyff: 4 body
    Nejlepší hráč v 1974, navzdory finálové porážce. Mág Johan úžasně čaroval, tři góly dal, sedm jich připravil, Nizozemci létali a bodali, např. Argentinu složili 4:0. U druhého finále v 1978 scházel. Odmítl účast se zdůvodněním, že rodina o rok dřív čelila pokusu o únos a chce být s ní.
  • Michel Platini: 3 body
    Bavil už v 1978, ale Francie padla v drsné skupině (Itálie, Argentina). V 1982 stál tým ve finálovém výtahu, jenže Němci vstali z mrtvých a srazili šarmantní soupeře na 4. místo. A v 1986 zápolil božský Michel s injekcemi v tříslech, i tak dal v play off góly Itálii, Brazílii a slavil bronz.
  • Diego Maradona: 5 bodů
    Červená karta, titul, finále, doping. Přesně v rytmu jeho bouřlivého života. V 1982 neunesl porážky a šlápl do břicha soupeři. Pak ohromil v Mexiku. V 1990 se vysmál v neapolském semifinále domácí Itálii a brečel po finále. Aby se z Ameriky 1994 vrátil ponížený po nálezu efedrinu.
  • Ronaldo: 7 bodů
    S patnácti góly druhý nejlepší střelec historie. Osm z nich nasypal při zlatém tažení 2002. Zbylé tři turnaje měly spíš kyselejší chuť. V 1994 taky šampion, ale nehrál ani minutu. V 1998 podivný kolaps před finále a stříbrný smutek. V 2006 zase stopka od Francie, už ve čtvrtfinále.
  • Cristiano Ronaldo: 2 body
    Osm úderů na pěti šampionátech, slušné. Jako jediný v dějinách rozházel náboje do pěti turnajů. Jenže ani jeden gól v play off, i proto Portugalci dosáhli maximálně na bramboru v 2006. Nedávné loučení v Kataru se mu nepovedlo, odcházel po čtvrtfinále jako zlomený náhradník.
  • Lionel Messi: 6 bodů
    V 2014 utnul jeho zlatý sen v prodloužení Němec Götze, ale na pátý pokus to dokázal. Totéž, co Kempes a Maradona: pozlatil Argentinu impozantním vystoupením v Kataru. Polovinu rekordních 26 duelů na šampionátech ozdobil v průměru gólem.

Jak jsme bodovali: váha týmového úspěchu podpořená individuálním příspěvkem

Johan Cruyff v dresu BarcelonyFoto Profimedia.cz

ZA KTERÉ KLUBY HRÁLI

  • Alfredo Di Stéfano: 4 body
    River Plate (1945-49), Huracán (hostování 1945-46), Millonarios Bogota (1949-53), Real Madrid (1953-64), Espanyol (1964-66)
  • Pelé: 3 body
    Santos (1956-74) a New York Cosmos (1975-77)
  • Franz Beckenbauer: 2 body
    Bayern Mnichov (1964-77), New York Cosmos (1977-80), Hamburk (1980-82), New York Cosmos (1983)
  • Johan Cruyff: 7 bodů
    Ajax (1964-73), FC Barcelona (1973-78), Los Angeles Aztecs (1978-79), Washington Diplomats (1980-81), Levante (1981), Ajax (1981-83), Feyenoord (1983-84)
  • Michel Platini: 1 bod
    Nancy (1972-79), Saint-Étienne (1979-82), Juventus Turín (1982-87)
  • Diego Maradona: 4 body
    Argentinos Juniors (1976-81), Boca Juniors (1981-82), FC Barcelona (1982-84), Neapol (1984-91), FC Sevilla (1992-93), Newell‘s Old Boys (1993-94), Boca Juniors (1995-97)
  • Ronaldo: 9 bodů
    Cruzeiro (1993-94), Eindhoven (1994-96), FC Barcelona (1996-97), Inter Milán (1997-2002), Real Madrid (2002-07), AC Milán (2007-08), Corinthians (2009-11)
  • Cristiano Ronaldo: 8 bodů
    Sporting Lisabon (2002-03), Manchester United (2003-09), Real Madrid (2009-18), Juventus Turín (2018-21), Manchester United (2021-22), Al Nassr (2022-?)
  • Lionel Messi: 6 bodů
    Newell‘s Old Boys (1995-2000), FC Barcelona (2000-21), Paris SG (2021-?)

Jak jsme bodovali: čím víc prestižních adres (v dané době), tím líp

Kultovní francouzský fotbalista Michel PlatiniFoto Profimedia.cz

SBÍRKY TROFEJÍ

  • Alfredo Di Stéfano: 6 bodů
    2x držitel Zlatého míče (1957, 1959), 5x v řadě vítěz PMEZ (1956-60), 1x vítěz Copa América, 1x vítěz Interkontinentálního poháru, 8x mistr Španělska, 2x mistr Argentiny, 3x mistr Kolumbie, 1x vítěz Copa del Rey, 5x nejlepší střelec La Ligy, 2x nejlepší střelec PMEZ
  • Pelé: 8 bodů
    3x mistr světa (1958, 1962, 1970), 2x vítěz Interkontinentálního poháru, 2x vítěz Poháru osvoboditelů, 6x mistr Brazílie, 1x mistr USA, po revizi pravidel France Footballu v roce 2020 by zpětně získal 7x Zlatý míč (1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1964, 1970)
  • Franz Beckenbauer: 5 bodů
    1x mistr světa (1974), 1x mistr Evropy (1972) a 3x v řadě vítěz PMEZ (1974-76), 2x držitel Zlatého míče (1972, 1976), 1x vítěz PVP a Interkontinentálního poháru, 5x mistr Německa, 3x mistr USA, 4x vítěz DFB-Pokalu
  • Johan Cruyff: 2 body
    3x držitel Zlatého míče (1971, 1973, 1974), 3x v řadě vítěz PMEZ (1971-73), 1x vítěz Interkontinentálního poháru, 1x mistr Španělska, 9x mistr Nizozemska, 1x vítěz Copa del Rey, 3x nejlepší střelec nizozemské ligy a 1x PMEZ
  • Michel Platini: 3 body
    1x mistr Evropy (1984), 3x v řadě držitel Zlatého míče (1983-85), 1x vítěz PMEZ (1985), 1x vítěz PVP, 1x vítěz Interkontinentálního poháru, 2x mistr Itálie, 1x mistr France, 1x vítěz Coppa Italia, 1x vítěz Coupe de France, nejlepší střelec EURO, 3x italské ligy a 1x PMEZ
  • Diego Maradona: 1 bod
    1x mistr světa (1986), 1x vítěz Poháru UEFA, 2x mistr Itálie, 1x mistr Argentiny (1981), 1x vítěz Copa del Rey, 1x vítěz Coppa Italia, nejlepší střelec Serie A, 3x nejlepší střelec základní části a 2x play off argentinské ligy, po revizi France Footballu by získal 2x Zlatý míč (1986, 1990)
  • Ronaldo: 4 body
    2x mistr světa (1994, 2002), 2x držitel Zlatého míče (1997, 2002), 2x vítěz Copa América (1997, 1999), 1x vítěz PVP, 1x vítěz Poháru UEFA, 1x vítěz Interkontinentálního poháru, 2x mistr Španělska, 1x vítěz Copa del Rey, 1x nejlepší střelec MS, 2x nejlepší střelec španělské ligy, 1x nizozemské ligy
  • Cristiano Ronaldo: 7 bodů
    1x mistr Evropy (2016), 5x držitel Zlatého míče (2008, 2013, 2014, 2016, 2017), 5x vítěz Ligy mistrů (2008, 2014, 2016, 2017, 2018), 3x v řadě mistr Anglie, 2x mistr Španělska, 2x mistr Itálie, 4x vítěz MS klubů, 1x vítěz FA Cupu, 2x Copa del Rey, 1x Coppa Italia, 3x nejlepší střelec španělské ligy, 1x anglické a 1x italské ligy
  • Lionel Messi: 9 bodů
    1x mistr světa (2022), 7x držitel Zlatého míče (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021), 1x vítěz Copa América (2021), 4x vítěz Ligy mistrů (2006, 2009, 2011, 2015), 3x vítěz MS klubů, 10x mistr Španělska, 1x mistr Francie, 7x vítěz Copa del Rey, 1x vítěz OH, 8x nejlepší střelec La Ligy

Koeficient úspěchů: 3 body = MS / Zlatý míč,  2 body = EURO / Copa América / PMEZ / LM / Pohár osvoboditelů,  1 bod = Top 7 ligy (Itálie, Španělsko, Anglie, Německo, Francie, Brazílie, Argentina)

* ostatní trofeje byly brány v potaz v případě bodové shody legend

** U Pelého a Maradony byla zohledněna nemožnost zisku Zlatého míče

Diego Maradona v dresu NeapoleFoto Profimedia.cz

JAKÝ ZANECHALI ODKAZ

  • Alfredo Di Stéfano: 6 bodů
    Záruka důstojnosti, až do skonu v 88 letech vítal posily Realu Madrid. „Nikdo se mu nemohl rovnat. Odkaz, který zanechal v DNA Realu, bylo bojovat až do konce a nikdy se nevzdávat. Don Alfrédo byl tím největším,“ řekl o něm španělský ministr sportu Miguel Cardenal.
  • Pelé: 9 bodů
    Milován všude a všemi. Už během kariéry se choval vždycky fair play, nepovyšoval se, respektoval všechny soupeře. Kdyby ne, Josef Masopust by sotva vyzval spoluhráče na MS 1962, aby zraněnou legendu neatakovali. Pelé spojoval úsměv s fotbalem až do konce života.
  • Franz Beckenbauer: 5 bodů
    Dlouho klidná síla, s pověstí vzorňáka. I jako trenér mistrů světa 1990. Jenže mezi bafuňáři o svatozář přišel. Nevyvrátil podezření z aktivit při nákupu hlasů pro volbu německého MS 2006. Dostal pokutu za to, že odmítl spolupracovat při vyšetřování voleb pořadatelů MS v Rusku a Kataru.
  • Johan Cruyff: 8 bodů
    Vizionář, novátor. Zásadně ovlivnil fotbal jako inspirativní hráč i trenér. Právě on byl otcem stylu tiki-taka. „Vítězství je jen jeden den, renomé se vás může držet celý život. Vyhrávat je důležitá věc, ale mít svůj styl, aby vás lidé kopírovali, aby vás obdivovali, to je ten největší dar.“
  • Michel Platini: 1 bod
    Legální, nelegální? Podezřelé platby, podezřelé volby pořádajících zemí šampionátů. Zdlouhavé soudy. Hrozba doživotního zákazu působení ve fotbale. Ne, tohle nechcete slýchat a číst o ikoně, která se po kariéře vyšplhala až na prezidenta UEFA. Ale za jakou cenu?
  • Diego Maradona: 3 body
    Nikdy nenudil, mohli jste se spolehnout na jeho nespoutanost, fanaticky prezentovaný patriotismus. Jenže taky se kamarádil s mafiány, diktátory, bral drogy a na fotografy vzduchovku. Jako trenér Argentiny pouze potvrdil, že jenom sláva a srdce nestačí.
  • Ronaldo: 2 body
    Se silnou nadváhou budí u fanoušků soucit a spouští myšlenky ve smyslu, jak může takové panděro dopustit někdejší skvělý sportovec a obávaný express, kterého marně lapala většina obránců. Alespoň, že mu málokdy chybí dobrá nálada a smích od ucha k uchu.
  • Cristiano Ronaldo: 4 body
    Příklad naprosté oddanosti tréninku, s maximálním důrazem na správnou stravu, kvalitní spánek a dokonale vyrýsované svalstvo. Jenže jak tenhle vzor drží dohromady s neloajalitou, když do televize poplivete trenéra, spoluhráče a celý klub? Co horšího můžete udělat v týmovém sportu?
  • Lionel Messi: 7 bodů
    Dodal víru všem outsiderům se zdravotními handicapy i ukázal cestu mužům, kteří se litují s narůstajícím věkem. Šíří beze slov, ale činy poselství, že i tichý, plachý, maličký introvert může být velikánem a zvládnout cokoliv, pokud to miluje.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud