Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Plavcům je na startujícím MS zima. Akvabely se klepou strachy: Umrzneme tady!

Autor: rau

Odjely na MS plavců do tepla katarského Dauhá a přijely na šampionát otužilců v katarském Dauhá. Taková klendra v Aspire Dome, největší hale na světě, je.

„Všechny tady umrzneme,“ čertí se za všechny rakouská akvabela Vasiliki Alexandriová. Voda pro synchronizované soutěže má mít teplotu minimálně sedmadvacet stupňů Celsia. Je ale o dva schůdky chladnější. To se pak základní polohy, ploutvové pohyby i přechody dělají sakra těžko.

„My jsme tady teprve první den, takže nemůžeme porovnat, zda se voda o nějaký stupínek už nezvedla, ale musím říct, že jsem asi studenější vodu na závodech nezažila,“ řekla Blesku česká reprezentantka Aneta Mrázková (23).

S parťačkou Karolínou Kluskovou (21) už zažily hodně. Tohle ale ne. „Na závodech vždycky bývá voda studenější, ale ne o tolik,“ přiznala. „Pokaždé je aspoň tréninkový bazén o něco přijatelnější, protože na samotném závodě pak člověk teplotu vody moc nevnímá. Nějakým způsobem vás zahřeje adrenalin a celkově atmosféra,“ dodala.

Sportovci věří, že organizátoři ještě zatopí pod kotlem. „Bohužel, závod není jen o třech minutách, které se hodnotí, ale celkový proces obnáší každodenní hodiny tréninku, a to je potom pro svaly velice náročné,“ dodala Mrázková.

Šampionát startuje dnes. Zúčastní se jej patnáct Čechů, kteří budou usilovat i o kvalifikaci na olympijské hry v Paříži. Jistotu účasti mají zatím jen plavci Barbora Seemanová s Miroslavem Knedlou.

Mořské panny Aneta a Karolína
Mořské panny Aneta a Karolína