Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odvrácená tvář biatlonového MS: Rodina šéfa rolbařů trpí!

Autor: tad

Je půl deváté večer. Závodníci jsou dávno na hotelu, nabírají síly do dalších závodů. V areálu biatlonového MS se ale rozhodně spát nejde. Rolbařovi Tomáši Procházkovi právě začíná noční šichta.

Na starosti má zasněžování, úpravu trati a noc co noc sedá do rolby, aby se pustil do těžkého boje s jarním počasím. „Jedeme skoro nonstop. Včera jsme začali o půl deváté ráno a skončili skoro ve dvě ráno. Rodina trošku trpí, dlouho mě neviděli a asi chvíli neuvidí,“ chytá se Procházka za hlavu.

Těžká šichta

Obsluhu 12 sněžných děl, čtyř roleb a další techniky má na starosti šest lidí. Dva z nich nepřetržitě nakládají sníh z obřího zásobníku do náklaďáků. Ty ho pak rozváží po tratích, tři rolbaři sníh rozhrnují a starají se, aby vše bylo tip ťop. Tedy v rámci možností, kvůli teplu denně odtaje 20 centimetrů technického sněhu. Šířka tratí je od 6 do 10 metrů, výška sněhu se udržuje aspoň na 60 centimetrech. „Kdyby normálně mrzlo, jsme tady půlku času. Jedna rolba obyčejně čtyřkilometrový okruh upraví za hodinu a půl, v tomhle to trvá tři a půl,“ krčí šéf rolbařů rameny.

Hnojí sníh

Organizátoři sněhovou břečku zpevňují solí i močovinou. Nejvíc je trápí obří plocha stadionu a trestného kola, pod to zatéká voda, na klíčové místo se navíc špatně dostávají náklaďáky. „Věděl jsem, že budou podmínky špatné, ale tohle jsem nečekal. Ale my to i tak zvládneme,“ je si Procházka jistý.

Záchrana jarního šampionátu: Sněhový bazén

Louky kolem areálu se zelenají, organizátoři ale hlásí, že sněhu mají na dva šampionáty. Vděčí za to obřímu zásobníku na technický sníh. Depo se naplnilo už minulou zimu. Přes léto se sníh přikryje půlmetrovou vrstvou štěpky. Zhruba třetina odtaje, ale i tak ho na další zimu zbude dostatek. Při prosincových a lednových mrazech se navíc dosněžilo na maximum. „Zásobníky jsou plné, před MS v nich bylo 50 tisíc kubíků sněhu,“ říká Procházka.

Za kniplem rolby sedí do dvou do rána
Za kniplem rolby sedí do dvou do rána