11. února 2024 • 17:43

MS v biatlonu: Češky se rozjely, norská divočina mezi muži. Krčmář 18.

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
27
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Blýská se na lepší časy? Markéta Davidová se ve stíhacím závodě na MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě protlačila i přes dvě chyby na střelnici do první desítky a doběhla devátá, což je zatím nejvýraznější český výsledek na šampionátu. Výborný výkon předvedla i Tereza Voborníková. Mezi muži se o jedno místo posunul Michal Krčmář, který dojel osmnáctý, hned prvních pět příček obsadili Norové. Osmnácté zlato z MS v kariéře bral Johannes Bö, jeho starší bratr Tarjei se připravil o boj o medaili čtyřmi chybami na poslední střelbě.



Davidová startovala jako sedmnáctá a hned po úvodní nule se posunula na dvanáctou příčku. Tam se pohybovala, i když po dalších dvou položkách absolvovala po jednom trestném kole. Umístění v první desítce si vybojovala nulou ze závěrečné střelby. Devátá příčka je jejím nejlepším umístěním ve stíhačce na mistrovství světa.

Nejlepší střelecký výkon z českých reprezentantek předvedla třiadvacetiletá Voborníková. Netrefila jen první terč, dalších devatenáct vyčistila. Navíc solidně běžela, takže si polepšila o devatenáct příček. Tři chyby udělala Jessica Jislová, jež se zlepšila o šest míst na 42. příčku.

Lucie Charvátová závod nedokončila. Už vleže udělala po dvou chybách, a když na třetí položce netrefila ani jednou, nestihla pět trestných kol obkroužit dříve, než vedoucí Simonová odjela ze čtvrté střelby. Kvůli dojetí o kolo byla stažena ze závodu.

Simonová potvrdila, že je zatím královnou tohoto šampionátu. Do stíhačky startovala po té, co pomohla Francii ke zlatu ve smíšené štafetě a vyhrála sprint. Tentokrát sice poprvé na Vysočině minula, ale když úvodní stojku zvládla za necelých osmnáct sekund, bylo rozhodnuto.

Její největší konkurentka Braisazová-Bouchetová na této střelbě minula dvakrát a propadla se na třetí pozici za do té doby bezchybnou Vittozziovou. Italská biatlonistka stříbrnou pozici uhájila, i když musela po závěrečné položce na trestné kolo. Na suverénní Simonovou, která si v závěru mohla dovolit oslavovat, ztratila 46,3 sekundy. Braisazová-Bouchetová byla pomalejší o další tři. Čtvrtá příčka stejně jako ve sprintu zbyla na další Francouzku Sophie Chauveauovou.

Krčmář chyboval na poslední střelbě

Krčmářovi se tři čtvrtiny závodu střelecky dařilo. Na druhé položce vleže udělal jednu chybu, ale po čisté úvodní stojce odjížděl ze střelnice jako šestnáctý. V posunu vzhůru ho zastavily dvě chyby při závěrečné střelbě. Nakonec finišoval jako osmnáctý se ztrátou tří minut a 20,9 sekundy na vítěze.

Největší zlepšení z domácích biatlonistů ve Vysočina Areně zaznamenal Tomáš Mikyska, který se rovněž se třemi chybami posunul ze 33. na 27. místo. Dojel něco málo přes minutu za Krčmářem. Jakub Štvrtecký absolvoval osm trestných kol a klesl o šest míst na 47. pozici. Jakub Mareček kvůli nemoci do stíhacího závodu nenastoupil.

Boj o medaile se odehrával v norské režii. Stříbrný muž sprintu Johannes Thingnes Bö se hned v úvodním kole dostal do čela, ale jednou minul a dotáhl se na něj Christiansen. Další komplikace pro něj přišly po druhé položce vleže, kdy se po dvou trestných kolech propadl na pátou příčku. Vestoje ale sestřelil všech deset terčů, a když jeho soupeři chybovali, vyjížděl do posledního kola s více než půlminutovým náskokem.

Souboj o stříbro pro sebe rozhodl vítěz sprintu Laegreid, který finišoval se ztrátou 28,7 sekundy na vítězného Böa. Bronzový Christiansen byl o dalších přibližně deset sekund zpět. Norskou hegemonii potvrdili čtvrtý Johannes Dale-Skjevdal a pátý Tarjei Bö, jenž si po třech nulách pokazil závod čtyřmi chybami na poslední položce.

Ženy (10 km)

1. Simonová (Fr.) 29:54,8 (1 trest. okruh), 2. Vittozziová (It.) -46,3 (1), 3. Braisazová-Bouchetová -49,3 (4), 4. Chauveauová (obě Fr.) -57,6 (3), 5. H. Öbergová (Švéd.) -1:16,6 (2), 6. Preussová (Něm.) -1:24,7 (1), ...9. Davidová -2:21,0 (2), 13. Voborníková -2:47,2 (1), 42. Jislová -5:25,2 (3), Charvátová (všechny ČR) dostižena o kolo.

Muži (12,5 km)

1. J. T. Bö 32:36,9 (3), 2. Laegreid -28,7 (2), 3. Christiansen -38,5 (3), 4. Dale-Skjevdal -54,0 (3), 5. T. Bö (všichni Nor.) -1:20,9 (4), 6. Samuelsson (Švéd.) -1:28,3 (3), ...18. Krčmář -3:20,9 (3), 27. Mikyska -4:26,6 (3), 47. Štvrtecký (všichni ČR) -6:42,1 (8).

Vstoupit do diskuse
27
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud