Martin Hašek
12. února 2024 • 07:10

Světový rekordman (†24) v maratonu je mrtvý. Děsivá nehoda, zemřel i kouč

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ležela před ním výzva celého lidstva překonat vytouženou hranici dvou hodin v maratonu. Keňský běžec Kelvin Kiptum se k ní vloni v říjnu v Chicagu přiblížil na 35 sekund, ale už ji nepokoří. V neděli večer zemřel světový rekordman v maratonu v Keni při automobilové nehodě spolu se svým trenérem Gervaisem Hakizimanou.



Teprve čtyřiadvacetiletá globální hvězda světové atletiky přišla v neděli pozdě večer o život. Je to jen týden, co mezinárodní federace Světová atletika ratifikovala jeho historický čas z Chicaga, další možnost na zlepšení ale Kelvin Kiptum už nedostane.

Jeden z největších atletických talentů zahynul v neděli pozdě večer na silnici mezi keňskými městy Eldoretem and Kaptagatem v západní Keni. Agentuře AP to potvrdila keňská atletka Milcah Chemosová.

„Nemám slov, abych vysvětlila ztrátu Kelvina,“ prohlásila.

Auto s Kiptumem a koučem Hakizimanou podle svědectví Kitptumova přítele Kennetha Kimaiya sjelo z cesty, narazilo do stromu a následně se začalo otáčet jako při kotrmelcích.

Kiptum při nehodě zahynul, stejně jako jeho trenér. V autě jela ještě další žena, která byla převezena do nemocnice s vážnými zraněními, kterým ale později podle keňských médií také podlehla.

„Jsme šokováni a hluboce zarmouceni zprávou o zničující ztrátě Kelvina Kiptuma a jeho trenéra Gervaise Hakizimany,“ uvedl prezident světové atletiky Sebastian Coe. „Jménem celé světové atletiky posíláme jejich rodinám, přátelům, týmovým kolegům a keňskému národu hlubokou soustrast. Teprve začátkem tohoto týdne jsem mohl v Chicagu, kde Kelvin vytvořil svůj mimořádný světový rekord v maratonu, oficiálně ratifikovat jeho historický čas. Neuvěřitelný sportovec zanechal neuvěřitelný odkaz, bude nám velmi chybět.“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud