Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Slavní fotbaloví reprezentanti přišli o úspory v krachujícím projektu: Utopili stovky milionů

Autor: vba

»Investice předčí vaše očekávání!« Těmito slovy lákal podnikatel Roman Petr (57) nejen sportovní hvězdy v čele s fotbalovým internacionálem Patrikem Bergrem (50). Jejich očekávání to předčilo. Určitě se jim totiž ani nezdálo, že společnost RP Invest skončí v manku přes miliardu korun!

Vicemistr Evropy z roku 1996 Berger svěřil firmě postupně ve čtyřech částkách celkem 101 milionů s příslibem zhodnocení vkladů ve výši 5,7 a nakonec
9 %. Jeho bývalý parťák z Liverpoolu Baroš pětadvacet »míčů«. Osmimístnou sumu ovšem utopili i další reprezentanti Vaclík, Sivok, Heinz či Necid.

Vyplývá to z insolvenčního řízení, které bylo zahájeno zkraje letošního roku. Zakladatel investiční skupiny Petr má podle něj nevypořádané závazky v částce 1,07 miliardy kourn.

„Nejsem v takové fázi, kam se dostal Patrik Berger. Řeší to můj právník, ještě jsem o nic nepřišel,“ věří sportovní manažer Sparty Tomáš Sivok. „O téhle záležitosti se nechci vůbec bavit. Když k tomu něco budu mít, ozvu se, jo? Nashle,“ řekl stručně bývalý reprezentant Marek Heinz.

Nenachytali se ovšem jen fotbalisté, obří sumy svítí také u tenisového bosse Černoška, hokejisty Vopata nebo Klausova exministra Kočárníka. Miliony už ale asi nikdy neuvidí ani »menší ryby«, mezi nimiž jsou advokáti, notáři, lokální politici, či dokonce mnoho finančních poradců.

Covid, válka, úroky

„Profesionálně a s respektem přistupujeme k investicím a tvorbě hodnot,“ sliboval jim všem sice Roman Petr, jenže přišel na buben. Prý kvůli pandemii covidu, zvýšeným úrokovým sazbám od ČNB a také v důsledku války na Ukrajině mu jeho podnikatelské záměry selhaly a zbyla po nich jen miliardová díra!

Sám Petr, jenž peníze posílal do rozvoje luxusních zdravotních klinik, na nákladné rekonstrukce rezidencí, ale zabrousil mimo jiné i do byznysu s elektrocentrálami, teď ovšem tvrdí, že ví, jak ze šlamastyky ven. Navrhuje proto reorganizaci svých firem s tím, že časem uhradí velkou část dluhů.

Podle některých investorů tím ovšem sleduje nepoctivý záměr s cílem poškodit věřitele! Insolvenční soud mezitím už vyhlásil Petrův úpadek a v červnu začne kauzu řešit.

Seznam sportovců, kteří utopili své peníze v investici Seznam sportovců, kteří utopili své peníze v investiciFoto Blesk/Insolvenční rejstřík