2. září 2020 • 10:10

RECENZE: Sestava Knight GC113 od CZC, levnější než komponenty

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

CZC nabízí několik herních sestav, které lákají na výhodnější cenu než při nákupu jednotlivých komponent. Tady jde navíc o dobře vyvážený stroj, který si poradí s hraním ve 4K s pořádnými detaily.



Že se hotové sestavy v žádném případě nevyplatí, už docela dlouho neplatí. Ukazují to především počítače, které do svých nabídek zařazují jednotlivé e-shopy, jako je Alza, CZC.cz nebo Mironet.

Ty mohou těžit z výhodných nákupních cen, a tak nezřídka platí, že celková částka za hotový počítač včetně systému, montáže a odzkoušení je nižší než v případě nákupu po jednotlivých komponentách.

A to platí i v případě sestavy Knight GC113 od CZC, která je k dostání za necelých osmatřicet tisíc. Samotné komponenty přitom vyjdou na 38 500 Kč. Ušetříte tak na první pohled zanedbatelnou pětistovku, je však třeba připočítat i tříletou záruku na kompletní sestavu, která se tím pádem vztahuje třeba i na pevný disk.

Zaměřeno na hraní

Ze zvolených komponent je patrné, na jaké publikum tahle sestava míří. A to nejen svými parametry, ale i vzhledem. O podsvícení se totiž stará jak samotná skříň SilentiumPC s šesticí blikajících ventilátorů, tak vodní chlazení stejného výrobce, a dokonce i moduly operační paměti HyperX. Menší podsvícené pásky najdete i na grafické kartě. Pokud tedy chcete oslnit pořádně podsvíceným strojem, pak se vám tahle kombinace rozhodně bude líbit. V opačném případě lze podsvícení deaktivovat.

Mnohem důležitější je pro nás samozřejmě volba jednotlivých komponent spadajících do vyšší střední třídy. V případě procesoru i5-10400 jde o nejvýhodnější model aktuální generace, který se pro hraní z těch dostupných hodí nejlépe. Výkonnější model i5-10600 přináší jen minimální nárůst výkonu s příplatkem dvanácti stovek. Zde se tedy volba procesoru vydařila.

Naopak menší výhrady můžeme mít v případě grafické karty, kdy bychom v sestavě raději viděli například výhodnější variantu Strix od Asusu. Na druhou stranu ale zvolený model Dual má navrch provozními vlastnostmi, zejména tichým chodem. Do teploty 55 °C navíc neběží ventilátory vůbec a karta je tak chlazena zcela pasivně. K velmi tichému chodu přispěje i vodní chlazení procesoru a velmi tichý ventilátor zdroje.

Poradí si s 4K

Grafická karta, která se řadí spíše na začátek vyšší třídy, dává tušit, že je tahle sestava určena především pro hraní v rozlišení 4K. U nejnovějších her, kde si vystačíte se snímkovací frekvencí kolem 40 fps, je možné vždy volit nejvyšší rozlišení. A tam, kde je potřeba alespoň 60 fps, stačí jen minimální kompromisy v grafickém nastavení.

Náročnější hráči s monitory o snímkovací frekvenci 120 Hz a víc už samozřejmě budou muset skousnout větší ústupky – stále však budou moci zachovat minimálně střední kvalitu grafiky. Pro rychlé e-sportové tituly, jako je CS:GO, Valorant nebo Fortnite, platí, že není problém dosáhnout 240 Hz při plném rozlišení.

Vedle hraní se však bude hodit sestava i pro náročnější práci. Šestijádrový procesor s dvanácti vlákny si poradí i s rychlým renderingem videa a jedinou nevýhodou pro případné použití jako střihového stroje tak bude menší kapacita systémového SSD. Při dnešních cenách bychom totiž přeci jen raději viděli v sestavě totožný typ od Samsungu s dvojnásobnou kapacitou. V ideálním případě bychom tak raději ušetřili patnáct stovek na grafice a ty utratili za větší disk.

I přes tuhle drobnost je ale GC113 povedenou sestavou, která zaujme jak svým vzhledem, tak výhodnou cenou. Vše je navíc pečlivě sestaveno s perfektním vyvázáním kabelů, které v hlavním prostoru skříně takřka nenajdete.

CZC PC Knight GC113Foto Computer

Na kabely v hlavním prostoru skříně prakticky nenarazíte – víc viditelný je pouze napájecí kabel grafiky a samozřejmě hadice k vodnímu chlazení procesoru. To je vyvedené pod horní stranu skříně, kde je ochlazován dvouventilátorový radiátor.

CZC PC Knight GC113Foto Computer

Jak je u herních sestav v posledních letech zvykem, vše musí pořádně svítit. A to se netýká jen systémových ventilátorů, ale i grafické karty nebo operačních pamětí

Info

CZC PC Knight GC113

herní sestava

CZC, www.czc.cz

38 990 Kč

počítačová skříň: SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB zdroj: Be quiet! System Power 9 80Plus Bronze 600 W procesor: Intel Core i5-10400, 2,90 GHz (4,30 GHz s Turbo Boost), 12 MB Smart Cache, 6 jader (12 vláken) procesorový chladič: SilentiumPC Navis EVO ARGB 280 AiO základní deska: Asus ROG STRIX B460-H GAMING čipová sada: Intel B460 paměť: 2× 8 GB DDR4-266 Kingston HyperX Fury RGB (dva volné sloty) pevný disk: 256GB NVMe SSD Samsung 970 EVO Plus + 1TB HDD Seagate Barracuda (SATA 6 Gb/s, 7 200 ot./min) grafika: Asus Dual GeForce RTX 2060 Super OC optická mechanika: ne horní vstupy a výstupy: 2× USB 3.0, 2× 3,5mm audio jack rozměry: 47 × 44 × 22 cm příslušenství: napájecí kabel software: Windows 10 Home 64b záruka: 3 roky

Verdikt

Výkonná sestava pro hraní ve 4K či VR s výhodnou cenou v povedené skříni. Skvěle si vede nejen v testech výkonu, ale i provozních vlastností.

Výkon 9

Spotřeba 9

Konstrukce 10

Výbava 10

Celkem 9,5

Plusy

Vysoký výkon

Výhodná cena

Bez bloatware

Minusy

Hodilo by se 500GB SSD

Cenové srovnání

HAL3000 Mega Gamer ProS 33 990 Kč

CZC PC Knight GC113 38 990 Kč

Asus ROG Strix G15DH 40 990 Kč

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud