Štěpán Filípek
30. listopadu 2014 • 12:20

ŘEČ ČÍSEL před finále podzimu: V čem už Jablonec dohnal Plzeň?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

První konfrontace s rivaly, na které by rád tlačil jablonecký dreamteam Miroslava Pelty, nedopadla nejlépe, skončilo to prohrou 0:2 na Spartě. V 16. kole je však mužstvo ze severu o dobrých pár kroků dál, a jak ukazují oficiální ligové statistiky, v lecčems už se vyrovná druhému konkurentovi z Plzně. Dnes od 17.15 hodin se v přímé konfrontaci ukáže, zda to opravdu platí i na hřišti.



Nejen pohled na hru, ale i čísla ze statistik InStat ukazují značné podobnosti mezi oběma týmy. Základní charakteristikou je sázka na ofenzivu, Plzeň nastřílela v sezoně nejvíc gólů (31 branek) a Jablonec je hned za ní (29).

Jejich efektivita přitom není v žádném případě závislá na jednom mimořádném kanonýrovi, jakým je třeba David Lafata ve Spartě či Libor Došek ze Slovácka. Kdyby právě Lafata v Jablonci zůstal a neodešel právě na Letnou, byl by severočeský tým ještě údernější.

Pilař padá na zem... Jak se záložník Plzně chová při faulech?
Video se připravuje ...

Martin Doležal ho zatím nedokázal nahradit a hledání stále provází i konkurenty ze Štruncových sadů, kde Stanislav Tecl vykazuje kolísavé výkony a zčásti ho limituje, že je spíš brejkový typ. Oba kanonýři tak shodně nasázeli čtyři góly. Dnešní sokové rozkládají odpovědnost za ničení soupeřů na víc hráčů, což jim umožňují ofenzivní schopnosti záložníků, ale i krajních obránců.

Nejlépe je to vidět na jabloneckém bekovi Filipu Novákovi, jenž se šesti zásahy vychází ze vzájemné konfrontace jako nejlepší kanonýr. A to ještě Jablonečtí mohou litovat vychýlené mušky jeho protějšku napravo, Josého Antonia Romery, jenž několikrát selhal ve vyložené šanci před prázdnou bránou.

Góly:

Jablonec:

Novák - 6
Doležal - 4
Pospíšil - 4
Rossi - 3
Kopic - 3
Mingazov - 3

Plzeň:

Kolář - 4
Tecl - 4
Hořava - 3
Chramosta - 3
Petržela - 2
Pilař - 2
Limberský - 2
Řezník - 2
Hejda - 2
Vaněk - 2

Sparta:

Lafata - 10

CELÝ SESTŘIH: Viktoria Plzeň - Bohemians 1905 2:1
Video se připravuje ...

Asistence:

Jablonec:

Kopic - 4
Pospíšil - 3
Doležal - 3
Romera - 2
Crnkič - 2

Plzeň:

Hrošovský - 6
Kolář - 3
Hořava - 3
Petržela - 2
Limberský - 2
Kovařík - 2

Sparta:

Krejčí - 4

To, jak se oba krajní obránci dostávají do zakončení, je jedním z nejvýraznějších prvků v jablonecké hře a kouč Jaroslav Šilhavý se netají nadšením, jak funguje. V Plzni tuto roli mnohem více plní záložníci Václav Pilař a Milan Petržela. Podobnější je využití středopolařů, kteří umějí skloubit defenzivní povinnosti s těmi útočnými.

V tomto směru vyniká zvláště jablonecký Brazilec Daniel Silva Rossi, který má v celkovém vzájemném srovnání na kontě druhý nejvyšší počet střel (28), a plzeňský Ondřej Vaněk, jenž tuhle statistiku dokonce spolu s Milanem Kopicem vede (31). O mnoho pak nezaostává ani zmíněný Novák (21).

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Baník Ostrava - Jablonec 1:2
Video se připravuje ...

Střely:

Jablonec:

Kopic - 31
Rossi - 28
Pospíšil - 28
Doležal - 25
Novák - 21

Plzeň:

Vaněk - 31
Pilař - 27
Kolář - 24
Tecl - 23
Petržela - 21
Hrošovský - 21

Sparta:

Lafata - 41

Rossi, jehož pozice přitom ještě nedávno byla nahnutá a neměl místo v základní sestavě, po Teclovi vyslal druhý nejvyšší počet střel na bránu (14). Kouč Šilhavý může litovat, že je pro dnešní souboj vykartovaný. Vaněk, jehož nasazování do reprezentačních zápasů za Michala Bílka budilo bouře nevole, prokazuje pověst univerzála.

Díky němu se zlepšila plzeňská defenziva, což byl hlavní cíl někdejšího kouče Viktorie Dušana Uhrina ml. i jeho nástupce Miroslava Koubka, jenž mohl Vaňka mnohem víc využít.

Střely na bránu:

Jablonec:

Rossi - 14
Pospíšil - 13
Novák - 11
Kopic - 11
Doležal - 8

Plzeň:

Tecl - 15
Vaněk - 14
Pilař - 12
Petržela - 10
Kolář - 10

Sparta:

Lafata - 23

Úspěšnost přihrávek:

Jablonec:

Kysela - 86,1%
Hübschman - 82,9%
Pernica - 80,5%
Romera - 78,5%
Rossi - 78,1%

Plzeň:

Hořava - 88,6%
Procházka - 85,4%
Hejda - 83,8%
R.Hubník - 83,1%
Kolář - 83,0%

Sparta:

Holek 91,4%

Přeškolený záložník Novák, který byl právem poprvé povolán do národního týmu, je vůbec zajímavý „fenomén“. Pokud čísla InStatu nelžou, je rovněž nejfaulovanějším hráčem Jablonce (29 faulů). V tomto ohledu je nicméně nedostižným suverénem plzeňský Pilař (62), v tomto směru druhý v žebříčku všech ligových hráčů za Jakubem Radou z Bohemians (67 před 16. kolem).

Pilař je ovšem terčem kritiky za ochotné pády v šestnáctce, po nichž následuje penalta. „Nechci v každém souboji padat, abych byl nejfaulovanější hráč v lize. Ale prostě to tak z těch soubojů vyplyne. Když si to dáte před obránce a jste rychlejší, tak vás musí i za cenu faulu přibrzdit,“ vysvětloval Pilař po zápase s Bohemians, po němž mu reprezentační kolega ze Sparty Lukáš Vácha poslal přes Twitter výmluvný vzkaz „Letecké dny Václava Pilaře stále pokračují“.

Pozoruhodnou statistikou se pak vykazuje Pilařův spoluhráč z druhé strany zálohy Petržela, jenž také býval méně odolný při střetech s protihráči. To, že do nich naopak sám dokáže pořádně „zajet“, dokazuje, že je druhým nejvíce faulujícím fotbalistou Plzně (36 faulů).

Nejfaulovanější:

Jablonec:

Novák - 29
Rossi - 27
Kopic - 24
Romera - 22
Pospíšil - 21

Plzeň:

Pilař - 62
Petržela - 36
Vaněk - 36
Limberský - 25
Hořava - 20

Sparta:

Lafata - 16

Nejvíc faulující:

Jablonec:

Rossi - 36
Kopic - 20
Romera - 19
Novák - 15
Pernica - 14

Plzeň:

Petržela - 36
Hejda - 23
Procházka - 19
Limberský - 19
Hořava - 18

Sparta:

Costa - 30

Poslední vybraná statistika se zaměřuje na brankáře. I z počtu inkasovaných gólů (Plzeň 11 – Jablonec 12) je znát, že ani jeden tým na tomto postu slabinu nemá. I v číslech jsou na tom obě jedničky prakticky stejně, Kozáčik je jen o něco lepší v úspěšnosti zákroků, ale má o zápas méně.

Přesto je mezi nimi rozdíl: Hrubý občas předvede nejistý zásah a v zimě může očekávat silného konkurenta. Podle deníku Sport se mluví se o Janu Laštůvkovi (Dněpr) či Jiřím Pavlenkovi (Ostrava).

Brankáři:

Jablonec:

Hrubý:
Zápasy: 15
Góly: 12
Nuly: 7
Zásahy: 20
Úspěšnost: 62,5%

Plzeň:

Kozáčik:
Zápasy: 14
Góly: 11
Nuly: 6
Zásahy: 24
Úspěšnost: 68,6%

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud