26. ledna 2018 • 13:43

Cestovatel Bijimine objevuje Zlín. Česko mu doporučil „klokan“ Urdinov

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má jeden start ve španělské La Lize i v národním týmu DR Kongo. Teď zkusí Jonathan Kabasele Bijimine prorazit v české lize. Vzal ho Zlín, i když měl rodák z francouzského Amiens původně namířeno do Liberce. Tam strávil v přípravě tři dny. „Nakonec jsme se nedomluvili, nezdálo se mi to,“ uvedl třiadvacetiletý stoper po dnešním tréninku.



Je pořád hodně mladý, ale už prošel kluby v pěti zemích. Zahrál si druhou francouzskou ligu za Sedan, zkusil štěstí v Itálii (Perugia, Barletta) a ve Španělsku (Córdoba). Tam okusil i nejvyšší soutěž, v sestupové sezoně 2014/2015 střídal v utkání s Eibarem. Na podzim byl dlouho stabilním členem defenzivy řeckého Apollonu Smirnis. Odehrál dvanáct utkání v základu, ale v posledních třech kolech už si nekopl ani minutu.

Důvod? „Nový řecký kouč chtěl, aby hráli jen domácí hráči. Přitom se mi dařilo, hrál jsem dobře. Navíc mi klub dlužil peníze. Tak jsme se dohodli, že rozvážeme kontakt,“ vysvětlil vysoký stoper, jenž nakonec ze Smirnisu dlužnou částku vytřískal. A stal se volným hráčem.  

První informace o HET lize mu sdělil kamarád Yani Urdinov. Makedonský bek s belgickým pasem hrával v Jihlavě a aktuálně je v kádru Bohemians. „Máme stejného agenta. O českém fotbale mluvil Yani velmi hezky,“ informoval Bijimine, jehož rodiče pocházejí z Demokratické republiky Kongo.

On se však narodil ve Francii, kde také trvale žije. S fotbalem od teenagerovského věku cestuje po Evropě. Se změnami prostředí nemá problém. „Nejlíp jsem se cítil ve Španělsku,“ srovnal svoje předchozí štace.   

Nyní se zabydluje ve Zlíně, zítra naskočí do duelu s Třincem a v neděli odletí s týmem na soustředění do Turecka. Dřív hrával Bijimine i defenzivního halva, ale dnes se vidí jen ve středu obrany. Jestli na pravé nebo na levé straně, to je mu fuk.

„Líbí se mi tady. Je to pro mě dobré řešení. Zatím se cítím dobře, mužstvo je kvalitní. Rád bych tady zůstal déle,“ hlásil po dnešním tréninku. Pro kouče Bohumila Páníka je urostlý světoběžník vítaným posílením defenzivy. Ryzí stopery měl dosud jen dva, Ondřeje Bača a Zorana Gajiče.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud