Kryštof Rossmann
28. června 2021 • 14:15

Nejlepší video dějin! Liberec uchvátil svět Gebrem, jak nápad vznikl?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle příběh už si žije svým životem. Videopředstavení Theodora Gebre Selassieho v Liberci se nekontrolovatelně šíří světem, sdílejí ho za oceánem, v Anglii a španělský deník Marca dokonce nekompromisně označil klip jako nejlepší klubové video v dějinách. Není přitom jediný, stejný pohled má také drtivá většina fanoušků. Co na něj říkáte vy a zajímá vás, jak nápad vznikl?



Osvěžující, nápadité, vtipné. Na marketingový tým Slovanu se v posledních dnech a hodinách valí tuny chvály, představovací video Theodora Gebre Selassieho okamžitě přerostlo hranice České republiky, koluje v Anglii, Španělsku i za oceánem. Nezaznamenali jste o co jde?

Kolem 34letého zkušeného zadáka bylo od konce minulé sezony nejasno. Vědělo se o jeho touze po návratu z Werderu do Liberce, ovšem na oficiální stvrzení se dlouho čekalo. Nakonec fandové dostali inscenaci ve velkém stylu, bývalý český reprezentant si střihl roli Willa Smitha, do akce se zapojila i další klubová legenda Michael Rabušic, kouč Pavel Hoftych a kustod Petr Ulihrach, přizván byl také muzikant původem ze severočeské kotliny Jakub Děkan.

Vzešel z toho jedinečný mix. 

Parodie na devadesátkový sitcom Fresh Prince má bez přehánění všechno: vyvedené a sebevědomé herecké výkony, důvtip i ikonický Ještěd. Opravdu stylový návrat po devíti letech. Čím je ale video vlastně tak výjimečné? Posoudit můžete sami: na Twitteru ho sdílela stanice Sky Sports, ESPN i oficiální stránka bundesligy.

Španělský sportovní deník Marca neváhal a o přestupu vydal dokonce článek: „Nejlepší prezentace přestupu v historii. V nejčistším stylu Prince of Bel Air," psal doslova. Jednoznačně pozitivní hodnocení sklidil nápad také od fanoušků, kteří poukazují na to, že na rozdíl oproti pokusům jiných celků jim není za hraný klip hanba.

„Theo Gebre Selassie se vrací do Liberce z Brém, ale to nejsou ty zprávy... Pořádná novinka je nejlepší oznámení transferu v historii sportu," psal novinář americké CBS Luis Miguel Echegaray na Twitteru. Právě tam se začal video masově šířit a sdílet. Stačí se koneckonců podívat na liberecký profil, pod příspěvkem je nekonečné diskutující vlákno a ani náhodou nepřevládá čeština.

Redaktor BreakfastNews Ahmed Yussuf přihodil zase následující: „Miluju to! Jedno z mála videooznamení, které není super trapné." Španělský žurnalista Alex Truica doplnil stroze a výstižně: „Prezentace Slovanu je z jiného světa! Skvělý obsah."

Jen na Twitteru vidělo video po třech dnech přes tři miliony uživatelů, běžný dosah agendy regionálního klubu čísla převýšila o stovky procent. O čí nápad šlo a jak vlastně představovačka vznikala? „S Theem jsme se poprvé sešli, když nebyla smlouva ještě zdaleka podepsaná. Potenciální návrat byl pro nás i pro naše fanoušky takovou událostí, že jsme k ní chtěli připravit něco speciálního a začít na tom pracovat s předstihem," vyprávěl exkluzivně pro iSport.cz tiskový mluvčí Slovanu Tomáš Čarnogurský.

„Byli jsme mile překvapení, že Theo nejen že projevil zájem o spolupráci, ale sám přišel s možným motivem pro video, který jsme pak společně diskutovali a postupně do detailu ladili včetně lokací a hereckého obsazení," pokračoval Čarnogurský. Mezi hráčem a klubem došlo také k dohodě o výběru produkční agentury, s níž při natáčení Liberec spolupracoval. Jméno se, stejně jako u všech hlavních postav, objevuje ve speciálních graffiti titulcích. „Z našeho klubu se na tomto projektu podíleli všichni tři pracovníci marketingového a PR oddělení.“

Samotné natáčení proběhlo jen pár dnů před konečným podpisem smlouvy. „Panovala dobrá nálada, všichni zúčastnění se svých rolí zhostili výborně," usmíval se tiskový mluvčí a ředitel komunikace Slovanu. Točilo se také v exteriérech mimo stadion, což s sebou neslo úskalí pojící se s vyzrazením. „Oddechli jsme si, že se nám akci podařilo utajit a že nám vyšlo počasí." 

A co říkají všichni aktéři na dosah a reakce z celého světa? „Video jsme zveřejňovali s velkými očekáváními, ale celosvětový ohlas, jaký vyvolalo, nás popravdě zaskočil. Tři miliony zhlédnutí na Twitteru a další statisíce na ostatních sociálních sítích jsme opravdu nečekali. Něco takového už se nám asi nikdy nepodaří překonat," doplnil Čarnogurský.

Sám Gebre Selassie si akci užil. „Byla to sranda! Jde o seriál, na který jsem se rád koukal v devadesátkách. I když mám fotbalový věk pokročilejší, člověk fotbalem zůstává stále mladý, je totiž v kontaktu s mladšími hráči," přemítal. „To je paralela se seriálem. Je starší, ale myslím, že by se teď na něj pár kluků mohlo podívat."

Velkou odezvu zaznamenal klip nejen ve sportovním prostředí, našli si ho právě také fanoušci sitcomu Fresh Prince. Je tak dost možné, že se nakonec dostane přímo k herci Willu Smithovi, jehož Theo Gebre Selassie (s obdivuhodnou lehkostí) ztvárnil. V českých podmínkách se každopádně už teď jedná o zcela ojedinělý počin s obří vlnou reakcí, kterou nemívají ani největší transfery z České republiky snad s výjimkou Tomáše Součka a Vladimíra Coufala.

„Nejdřív epické video Slovanu Liberec o podpisu Gebre Selassieho, pak postup do čtvrtfinále EURO. Neskutečné dny fotbalu v Česku," napsala po nedělní výhře národního týmu nad Nizozemskem (2:0) symbolicky stránka Planet Fútbol s desítkami tisíc sledujících. Právě tím definitivně propojila dvě aktuálně nejdebatovanější události na tuzemské scéně.

A co na video říkáte vy? Napište nám do diskuze.

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud