Jan Podroužek
1. června 2022 • 04:40

Jak Priske porazil Slavii: opakovaná penalta i úleva. Coufal se loučil

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krutý večer a stejně kruté ráno. Slávisté tehdy v září 2020 nesmírně těžce přežvykovali vyřazení Midtjyllandem  v play off Ligy mistrů. Na tapetě byl hlavně sudí odvety v Herningu Damir Skomina, jenž před Ondřeje Koláře vracel poprvé chycenou penaltu, a soupeře tenkrát vedl… Jo, Brian Priske, nový kouč Sparty.



Herning byl tenkrát doslova městem duchů. Dokonce v některých hotelích byla zavedena komplet samoobsluha tak, aby se co nejvíc předcházelo rozšířenému covidu. Slavia se před necelými dvěma lety chystala na velký krok – dostat se podruhé za sebou do Ligy mistrů.

Brian Priske se svým Midtjyllandem se ale českému mistrovi nepříjemně vzpříčil.

Odvetné utkání v Herningu provázela na pozadí malá velká story obránce Vladimíra Coufala, jenž se „sešívanými“ přijížděl nudnou domácí remízu 0:0 proměnit v postup, zároveň měl ale rozjetý přestup do West Hamu za kolegou Tomášem Součkem. Padaly na to dotazy na tiskovce, kouč Jindřich Trpišovský neváhal beka postavit navzdory pokročilým jednáním s klubem z Premier League, a klidně svoje rozhodnutí dopředu oznámil.

Priske měl oproti němu relativní klid. A šel do toho navíc s vědomím, že jednoho českého trenéra s velkým renomé už vyřadil. Ve druhém předkole vyhrál 1:0 v Razgradu, který trénoval Pavel Vrba. Potom si ještě poradil i se švýcarskými Young Boys 3:0. A hurá na Slavii…

Trpišovský měl ale Priskeho dlouho na řetězu. Byla odehrána už víc než hodina dánské odvety a hosté pořád vedli 1:0 po gólu Petera Olayinky. Prázdný stadion byl obsazen jen přímými účastníky klání a striktně se na něm dodržovalo nošení respirátorů, což přísně hlídali stewardi. Neustálé pokyny Trpišovského i jeho asistenta Zdeňka Houšteckého, jenž musel být s ostatními usazen na ochoze za lavičkou, rezonovaly tribunami.

Postup do Ligy mistrů, druhý v řadě, se blížil…

Ale centr z levé strany v 65. minutě brankář Ondřej Kolář neodhadl dobře, skákal do tmy a před něj se dostal útočník Sory Kaba. 1:1 byl tenkrát pořád pozitivní výsledek, protože ještě platilo pravidlo o gólu na soupeřově hřišti.

Rozsypalo se to až zhruba deset minut před koncem, kdy Tomáši Holešovi spadl nešťastně na ruku vysoký nepovedený odkop Ibrahima Traorého. Penalta, hrůza.

Jenže tu ještě Kolář Kabovi vyrazil, slávisté se radovali, jako by cítili, že v ten moment chytili postup. Ovšem po několika dlouhých vteřinách, kdy už hra odjela někam do středu hřiště, si sudí Damir Skomina nechal překontrolovat Kolářův pohyb na brankové čáře. Český gólman předčasně vyšlápl, slovinský arbitr tak přijal krutý verdikt. Penalta ještě jednou.

Kaba už nechal balon být, vzal si ho raději obránce Alexander Scholz. Ten to kopl na druhou stranu, a i když i tentokrát Kolář skákal dobře, na tuhle ránu byl krátký.

Priske přitom celé ty klíčové minuty zůstával na lajně poměrně klidný. Očividně si ulevil, až když zápas skončil, Midtjylland ho nakonec vyhrál drtivě 4:1, dánský kouč objal svého kolegu a odfoukl si.

Poprvé v historii klubu dostal tým do skupiny Ligy mistrů, což kromě titulu v domácí soutěži patří k jeho nejvýraznějším úspěchům v kariéře.

Slavia pak jen bezprostředně po utkání oznámila přestup Coufala do West Hamu, a musela se smířit s Evropskou ligou. V níž ale později došla až do čtvrtfinále.

Priske jako nový kouč Sparty: Chci zlepšit obranné standardky a pracovat s daty
Video se připravuje ...

Sparta překvapila novým trenérem. Ani Guľa nebo Němec, koučem je Dán Priske
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud