Radek Špryňar
2. srpna 2022 • 20:00

Havárie Slavie na úvod ligy: laxnost, nefunkční střed i napomínaný Jurečka

Vstoupit do diskuse
4
  • Video se připravuje ...

    Na jaře jí plzeňská Viktoria vyfoukla titul. Pro Slavii extra motivace, aby ligu hned od úvodu vzala útokem. Realita ale těmto plánům zůstala pořádně vzdálená. Sešívaní totiž hned v prvním kole propadli, když prohráli na půdě Hradce Králové 0:1. Web iSport.cz rozebírá hlavní příčiny, proč se tým trenéra Jindřicha Trpišovského na prahu nové sezony ocitl na lopatkách.

  • Neefektivní útočníci

    Po zimním odchodu Jana Kuchty hledá Slavia útočnou jedničku. Nutno říct, že stále marně. Proti Hradci se na hrotu pohyboval Václav Jurečka, posila ze Slovácka. Během utkání byl trenérem Jindřichem Trpišovským několikrát upozorňován na způsob nabídky, náběhů a chování v klíčových zónách. V šanci se ocitl jedinkrát, to je nedostatečné. Navíc ránu poslal zcela mimo terč. Yira Sor, který vypadal v přípravě i v zápasech proti St Joseph’s nejlépe, laboruje se zraněním. Danielu Filovi realizační tým dosud tolik nevěří, aby z něj učinil klíčového útočníka. Stanislav Tecl má přece jen skromnější roli. Z druhé strany potřebují hrotoví hráči mnohem lepší servis. Od křídel i od střeďáků. Vina za neefektivní představení nepadá jen na ně. Výrazné zlepšení je ale nutností.

    Trpišovský: Nemáme defenzivní záložníky, máme komplexní hráče. Co neplnil Jurečka?
    Video se připravuje ...

  • Podíl trenéra

    Složení středu pole se třemi spíše defenzivními hráči zaskočilo. V samotném duelu se navíc ukázalo jako vysoce nefunkční. Obzvlášť při hře do přísně postaveného bloku. Tohle kouč Trpišovský netrefil. Trojice Tomáš Holeš, Christ Tiéhi a Ibrahim Traoré nebyla schopna vymyslet překvapivá řešení, hrát víc do kolma, rychleji distribuovat míče a tím roztrhat vysoce organizovanou defenzivu Hradce. „Největší problém byl ve středu hřiště, kdy jsme se nedokázali dostat za soupeřovu linii. Chyběla nám kvalitní přihrávka,“ reagoval Trpišovský. Že se bude jeho tým potýkat s hlubokým blokem soupeře i v dalších ligových zápasech, je jisté. Trenér musí nutně vymyslet jiné personální složení. A to už v neděli proti Zlínu.

    Slávistický kapitán Tomáš Holeš smutní po porážce s Hradcem KrálovéFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Forma hvězd

    Po utkání Jindřich Trpišovský do kamer O2 TV Sport konstatoval následující: „Základní sestavu jsme postavili z hráčů, kteří měli nejlepší formu.“ Vzhledem k vývoji i konečnému výsledku to bylo minimálně zvláštní prohlášení, jelikož ani o jednom hráči na hřišti se nedalo říct, že by hrál skvěle. Z největších hvězd byl na place pracovitý Tomáš Holeš, v aktivním módu fungoval Ewerton. Trio reprezentantů Lukáš Provod, Petr Ševčík a Ondřej Lingr šlo do utkání až po hodině hry. Také zrovna nezářili, nicméně jejich souhra vedla aspoň k většímu počtu příležitostí. Hlavně v závěru. Jednoznačně platí, že od klíčových borců se čeká mnohem víc.

    Jindřich Trpišovský a jeho realizační tým sleduje utkání proti Hradci KrálovéFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Herní trable

    Vygenerovat proti Hradci pouze čtyři přímé střely na branku, z nichž jen dvě měly opravdovou ambici skončit v ní, je šíleně málo. Vicemistr měl nejen problémy s hlubokým obranným blokem domácího souboru, ale též v křídelních prostorech, kde mnohdy bývá velmi kreativní. Především chyběla přesnost. Trefit míč do nebezpečné zóny. Centry z kopačky jinak aktivního Davida Douděry pravidelně míjely cíle, Moses Usor se utápěl v neúspěšných driblincích a Ewerton, který měl nejvíce vstupů do vápna, také nebyl schopný pasem vytvořit tutovou situaci k zakončení.

    Hradecký obránce Jakub Klíma doráží na slávistu EwertonaFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Kolaps v defenzivě

    Dlouhý nákop gólmana Michala Reichla si v klidu zpracuje Filip Kubala za shovívavého dohledu čtyř hráčů Slavie, následně se nikým nerušený otočí a pošle do gólového úniku Daniela Vašulína. Vzorec, kterým Hradec zničil vicemistra v nadstavbě, zafungoval znovu. Z pohledu Pražanů až nepochopitelně. „Udělali jsme v obraně hrubku po jednoduché situaci, kdy soupeřův útočník jde sám na bránu a zakončuje, o to jsme si udělali zápas těžší. Šlo o podobné selhání jako v nadstavbě, před zápasem jsme si přesně tuhle situaci rozebírali,“ rozčiloval se Trpišovský. Byť má Slavia z padesáti procent nově složenou obrannou čtyřku, nesehranost na laciné brance podíl nemá. Na vině je laxnost a ležérnost v přístupu ke konkrétní herní situaci.

    Hradec Králové - Slavia: Vašulín prostřelil Mandouse po jednoduchém průniku! 1:0
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud