31. října 2018 • 12:19

Tvrdá obžaloba ČFL! Živanice si stěžují na úplatky i šikanu sudích

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postup o patro výš si představovali jinak. Sokol Živanice si k 60. výročí založení klubu nadělil postup do ČFL, třetí nejvyšší ligy. "Těšili jsme se na soutěž, kde se bude hrát pěkný fotbálek na pěkných stadionech. Skutečnost je ale úplně jiná," píše předseda oddílu Petr Špaček v otevřeném dopise, který je tvrdou obžalobou poměrů v ČFL. V soutěži řízenou FAČR, za níž má zodpovědnost jak Dagmar Damková (předsedkyně Řídící komise FAČR pro Čechy), tak její druh Roman Berbr (místopředseda FAČR za Čechy). Úplatky, šikana ze strany sudích, hrozivé zázemí na některých stadionech. To je prý realita soutěže, které by údajně "slušel" název ŽUMPA - 3. liga.



Předseda živanického fotbalu v dopise zaslaném do redakce Sportu a následně publikovaném i na webových stránkách klubu ostře a rozsáhle kritizuje poměry v české třetí nejvyšší soutěži. "Soutěž se hraje většinou na hřištích, jejichž povrchy by nesnesly srovnání s většinou krajských, ba dokonce ani okresních hřišť v Pardubickém kraji, zázemí pro hráče i diváky většinou spíše připomíná Sudety po odsunu," začíná svou obžalobu ČFL. Zmiňuje nahnilé střídačky ve Velvarech, buňku s jednou sprchou pro celé mužstvo v Radotíně, nebo Zápy, kde je podle něj plocha o velikosti většího hřiště na házenou.

Zcela nejzásadnější problém ale tým, který v minulé sezoně hrál Divizi C, vidí v regulérností ligy. "To, co vedení FAČR umožňuje rozhodčím ve 3. nejvyšší soutěži, je naprosto neslýchané, demotivační a demoralizující pro hráče a jejich okolí. Většina arbitrů řídí zápasy podle klíče platící – neplatící družstvo," obviňuje Špaček, a jmenuje hned několik příkladů. Mezi nimi například bývalého prvoligového sudího Michala Patáka.

Živanický předseda vznáší závěžná obvinění například proti rozhodčímu Jaromíru Štukovi, který měl střídajícímu hráči v zápase ve Velvarech při vstupu na hřiště říci, že se v daný den rozhodl, že buď on, nebo jeho spoluhráč dnes nedohraje.

Sudí Karel Hanousek v zápase ve Štěchovicích, měl střelce dvou živanických branek Tomáše Kakrdu upozornit, že nedohraje. Následně měl podle Špačka pustit bez potrestání dva likvidační zákroky, které Kakrdovi přivodily vážná zranění kolene.

I vítězný gól měl podle názoru Živanic padnout po nepotrestaném faulu na jejich hráče, navíc v šesté minutě nastavení, ač je v zápise uvedena minuta třetí.

Zatím poslední událost, která živanické namíchla, se odehrála v zatím posledním odehraném kole v zápase s Pískem. Východočeské mužstvo jej vyhrálo brankou ex-ligisty Pavla Košťála, přesto si ale prostřednictvím svého předsedy stěžovalo na hlavního sudího Josefa Váňu. "Kdo ještě nikdy neviděl hrubý faul rozhodčího na domácího hráče, nechť si pustí záznam," píše Špaček v otevřeném dopise. Naráží na situaci z 86. minuty, kdy arbitr utkání ve snaze rozdělit hádající se dvojici hráčů srazil domácího Matěje Ptáčka loktem k zemi. Špaček dodává, že se hráči i vedení píseckého klubu živanickým omlouvali, neb sami na ovlivnění zápasu neměli zájem.

Tvrdá obžaloba ČFL! Živanice si stěžují na úplatky i šikanu sudích
Video se připravuje ...

S tímto tvrzením nicméně hlavní sudí zápasu Josef Váňa kategoricky nesouhlasí. "Absolutně odmítám, že bych jakkoliv ovlivnil zápas Živanice – Písek ve prospěch jakéhokoliv z týmů," tvrdí (viz rámeček).

Očima Josefa Váni, rozhodčího zápasu Živanice - Písek

„Absolutně odmítám, že bych jakkoliv ovlivnil zápas Živanice – Písek ve prospěch jakéhokoliv z týmů. K věcem, které pan Špaček konkrétně zmiňuje, mohu říct následující: ke kolizi s hráčem Ptáčkem sice došlo, ale rozhodně ne proto, že bych ho chtěl jakkoli inzultovat. Naopak jsem běžel uklidnit situaci při strkanici hráčů, podklouznul jsem, a proto došlo ke zmíněnému kontaktu. Co se týká střídání – ano tam k chybě došlo, nevšiml jsem si, že domácí tým nedostřídal. Nicméně ihned po rohovém kopu a přerušení hry jsem se přímo na hrací ploše kapitánovi Živanic i lavičce za tuto chybu omluvil, což je na videu ze zápasu rovněž patrné. A poslední věc - asistent Živanic byl z lavičky vykázán poté, co použil hrubé vulgarity, které jsem uvedl v zápisu o utkání. A mimo jiné i toto je na videozáznamu slyšet i vidět.“

Šéf živanického klubu pak na závěr dopisu ještě přisazuje a tvrdými slovy rozhodně nešetří: "Divíte se, že v českém fotbalu chybí dnes už i žáčci? Který tatínek, neřkuli maminka by chtěla přivézt svého syna do tohoto hnoje zvaného fotbal? Co to dítě čeká? Odříkání, dřina, a místo radosti z pohybu a kolektivu jen křivdy a možná i trvalé zranění, ale pod dohledem rozhodčích a funkcionářů FAČR, za „naše“ fotbalové peníze! Divíte se? Vždyť víme, kdo, jak, proč a za co tuhle žumpu řídí!"

"Pokud něco nezměníme, pak mi zbývá jen pocit hořkosti a úvahy, že snad je lepší u toho nebýt a zanechat si vzpomínky, jaké to bylo, když jsme hráli s „klukama“ opravdu fotbal a měli z něj radost," dodává na závěr s poděkováním všem poctivým funkcionářům, delegátům a rozhodčím.

Zajímavostí je, že prezidentem živanického klubu je podnikatel Jiří Novák. Právě on 90. letech minulého století dovedl Lázně Bohdaneč z I. A třídy až do první ligy. A to během nejkratší možné doby - tedy čtyř sezon. V nejvyšší soutěži ale tento vesnický klub vydržel jen jediný rok. Poté ještě dvě sezony působil ve druhé lize, nakonec ale v původní podobě zanikl sloučením se Slovanem Pardubice. Někteří lidí z Lázních Bohdaneč pak dnes působí právě v Živanicích.

Ty nyní čeká další třetiligový souboj v sobotu 3. listopadu. Nastoupí na hřišti Vyšehradu, kde měli podle Špačkova dopisu narazit na neoblíbenou dvojici rozhodčích hlavní Ladislav Benedikt - asistent Jaromír Štuk. Ti ale podle webu FAČR odřídí ten samý den souboj Velvar s Ústím nad Orlicí, zatímco zápas na Vyšehradě proběhne pod dohledem hlavního sudího Petra Martínka.

Na popud Živanic se ozval Martin Schröter, předseda Komise rozhodčích - řídící komise pro Čechy. "Tvrdíte, že většina rozhodčích řídí zápasy dle jakéhosi klíče „platící – neplatící družstvo.“ Toto závažné obvinění jistě můžete podložit konkrétními důkazy, neboť spekulace tohoto charakteru jsou pro naše fotbalové hnutí velmi alarmující a fotbal jako takový poškozující," napsal v oficiálním prohlášení.

Vyjádření Martina Schrötera, předsedy Komise rozhodčích Řídící komise fotbalu v Čechách

Vážený pane předsedo,

jménem Komise rozhodčích Řídící komise fotbalu v Čechách FAČR mi dovolte reagovat na určité podněty, které jste uvedl v otevřeném dopise ze dne 28.10.2018.

Nebudu komentovat úroveň zázemí či atraktivitu fotbalu jako takového, neboť mi to nepřísluší. Spíše se zastavím nad problematikou rozhodčích, o které se mimo jiné zmiňujete. Tvrdíte, že většina rozhodčích řídí zápasy dle jakéhosi klíče „platící – neplatící družstvo.“ Toto závažné obvinění jistě můžete podložit konkrétními důkazy, neboť spekulace tohoto charakteru jsou pro naše fotbalové hnutí velmi alarmující a fotbal jako takový poškozující. Komise rozhodčích ŘKČ zkoumá všechny videozáznamy a dostupné materiály ze všech utkání, které zároveň konzultuje s Úsekem rozhodčích FAČR a Pravidlovou komisí FAČR. Rozhodčí se (stejně jako hráči) dopouštějí chyb, ale za doposud odehraných dvanácti kol, jsme nezaznamenali takové pochybení rozhodčích, které by vedlo k ovlivnění průběhu utkání, či by mělo vliv na regulérnost výsledku či dané soutěže.

Ve vámi zmiňovaném utkání se Štěchovicemi, kdy došlo ke zranění vašeho hráče, nedošlo ze strany rozhodčích k žádnému pochybení. Je nám velmi líto, že hráč Karda je vážně zraněn, ale přestupek, ze kterého vyplynulo ono zranění je v oblasti bezohledné nikoli surové hry, stejně jako přestupek první. Rozhodčí mají primárně chránit zdraví hráčů, nicméně nemohou převzít odpovědnost za jakýkoli druh zranění. Branka na 1:2 byla po správně nařízeném přímém volném kopu. Branka na 2:2 nebyla dosažena z ofsajdu, jak mylně píšete. Branka na 3:2 padla v čase 93:25, nikoli jak mylně píšete v 96. minutě. Popisovaný zákrok se stal 60 sekund před obdrženou brankou. Určitě nedošlo ke zranění hráče, ten dohrál, zranění nebylo hlášeno. Mezi tím se hra dvakrát přelila z jedné strany na druhou, i hosté měli míč jasně pod kontrolou, o který následně přišli na své útočné polovině hrací plochy, domácí šli do brejku. Následně kopali domácí kop z rohu, ze kterého skórovali.

V utkání s FC Písek se rozhodčí nevhodně moc rychle snažil oddělit dva soupeře od sebe, čímž došlo ke strčení domácího hráče a jeho následnému pádu. Poté ještě rozhodčí nevhodným způsobem odstrkal od místa přestupku další hráče. Rozhodčí volil nesprávnou formu v podobě zbytečné razance. V 56. minutě rozhodčí dal signál rukou ke střídání, podle videa zřejmě došlo k jednomu střídání a domácí zřejmě chtěli střídat ještě jednou. Ovšem z videozáznamu není vidět, jestli bylo druhé střídání již připraveno. Rozhodčí najednou dal pokyn ke hře, následně došlo k útoku hostů, který dotáhli na kop z rohu. Rozhodčí udělil domácímu hráči ŽK a dal pokyn ke střídání. Potom přiběhl k lavičce domácích, kde zřejmě komunikoval s funkcionáři. Ale určitě nevykázal asistenta trenéra, toho vykázal až v 75. minutě, tak jak je popsáno v Zápise o utkání.

Vážený pane předsedo, věřte mi, že i já mám fotbal moc rád, neboť jsem s ním strávil podstatnou část svého života. Věřím, že naše další spolupráce bude na kvalitní úrovni.

S pozdravem

Martin Schröter
předseda KR ŘKČ

Otevřený dopis předsedy TJ Sokol Živanice Petra Špačka k poměrům v ČFL

Vážení sportovní přátelé,

Mám potřebu se s Vámi podělit o své pocity z působení našeho týmu – TJ SOKOL ŽIVANICE ve fotbalové soutěži ČFL, kterou bych ale já nazval spíše názvem „ŽUMPA – 3.liga“. Musím upozornit, že se jedné o 3. nejvyšší soutěž v této zemi! V roce 60. výročí vzniku našeho oddílu jsme si nadělili dárek v podobě postupu z Divize „C“ do 3. nejvyšší soutěže našeho fotbalu, tady ČFL a všichni (hráči, realizační tým a příznivci) se těšili na soutěž, kde se bude hrát pěkný fotbálek na pěkných stadionech. Skutečnost je úplně jiná! Soutěž se hraje většinou na hřištích, jejich povrchy by nesnesly srovnáním s většinou krajských, ba dokonce ani okresních hřištích v Pardubickém kraji, zázemí pro hráče i diváky většinou spíše připomíná Sudety po odsunu.

Samozřejmě jsou i výjimky jako např. Ústí nad Orlicí, Dobrovice atd., avšak skutečně se jedná spíše o výjimky. Nechápu proč před zahájením soutěže objíždí kluby jakási komise, která kontroluje údajnou regulérnost stadionů včetně počtu sedaček na střídačkách (museli jsme na každou 3 přidat, neboť jsme na každé měli „jen“ 22 kusů), šatny pro soupeře, rozhodčí, antidoping místnost atd., když např. ve Velvarech je na střídačce nahnilá fošna v délce asi 2,5 metru, kam se nevejdou ani střídající hráči. Realizační tým sedí za bariérou mezi diváky od té je to k postranní čáře cca 40 cm a proto, že nikde jinde není místo, náhradníci se rozcvičují mezi diváky, trenéři musí stát v těch 40 cm.

Jako další příklad můžu uvést Radotín, kde má každé mužstvo na převlékání a přípravu 1 stavební buňku s jednou sprchou. O diváky je pak postaráno tak, že nad strání s rozpadlými betonovými ochozy jsou umístěny 2 TOI WC bez vody, ale oni diváci do toho prostředí stejně nechodí, víc jich bylo na vedlejším tenisovém a volleybalovém kurtu, i když rozhodčí domácím přejí. Hřiště v Zápech je o velikosti většího hřiště na házenou, ale i tam jsou rozhodčí spokojeni a domácí podporují, jak mohou. A tak bych mohl pokračovat.

Ale teď k tomu podstatnějšímu, a to je regulérnost soutěže, podotýkám, že jsme malý klub, mužstvo je amatérské, ale hráči přesto po práci 4x týdně trénují, SO nebo NE hrají zápas, náročné pro ně i jejich rodiny. To, co vedení FAČRu umožňuje rozhodčím ve 3. nejvyšší soutěži, je naprosto neslýchané, demotivační a demoralizující pro hráče a její okolí. Většina arbitrů řídí zápasy podle klíče „platící – neplatící družstvo“! Stačí se podívat na téměř pravidelnou delegaci některých rozhodčích pro některá družstva. Zvláštně někteří jsou známy svým rozhodováním (např. pan Štuk, pan Paták, pan Hanousek, pan Benedikt, a v posledním zápase našeho mužstva mohu doplnit pana rozhodčího Váňu). A tak například při zápase ve Velvarech přišel asistent rozhodčího k našemu druhému trenérovi (panu Ferčákovi a řekl mu: „Tady mě nemůžeš stát“ podotýkám, že na fošnu se sotva vešli náhradníci, pan Ferčák odpověděl: „Tak mě řekněte, kam si mám sednout?“, odpověď pomezního arbitra: „Tak si třeba lehni, ty ču..ku.“.

Tento zápas byl po celou dobu řízen naprosto tendenčně a jednostranně ve prospěch domácích i s odpovídajícím výsledkem, a to právě arbitrem panem Štukem, který se našim hráčům během zápasů vysmíval a urážel je. Například arbitr Štuk řekl našemu střídajícímu hráči Radku Gorolovi při vstupu na hřiště: „Dneska jsem se rozhodl, že vyhodím Tebe nebo Poláka!“ a to ani nechci pomýšlet, že pan rozhodčí Štuk, tento malý blonďáček mluvil o našich letitých a velmi slušných hráčích, kteří však mají romské kořeny, ale to je jistě náhoda…

Další zápas ve Štěchovicích, který řídil rozhodčí Hanousek (poloasistenti Řeháček, Milner) od úvodního hvízdu je patrné, kdo je na hřišti pánem, ne fotbal a jeho aktéři, ale arbitr Hanousek. Přesto naši hráči podali nejlepší výkon podzimu a přes veškerou snahu rozhodčích si vytvořili tlak i šance, které však většinou včas likvidovali rozhodčí. I tak se našim hráčům podařilo střelcem Tomášem Kakrdou dát dva góly. Výrokům arbitrů se smáli i domácí diváci, situace se však velmi vyostřila ba přímo spěla k tragédii, a to od 58. minuty, kdy zmíněný hráč Kakrda střelil po samostatném úniku druhý gól. Po tomto gólu byl Kakrda upozorněn rozhodčím Hanouskem: „Ty nedohraješ!“ Bohužel rozhodčí nelhal, od této chvíle pořádali domácí hráči na Kakrdu hon. První likvidační zákrok ještě po ošetření ustál, ovšem vzápětí následoval další, a to po odehrání míče oběma nohama zezadu na koleno. Toto zranění neznamenalo pro Tomáše Kakrdu nejen konec zápasu, ale jeví se jako velmi vážné, neboť dle vyjádření chirurga MUDr. Vanače a výsledku magnetické rezonance se jedná o přetržení kolenních vazů, postranního kolenního vazu a poškození menisku, což je pro fotbalistu zranění nejen více než dlouhodobé (léčení minimálně 1 rok), ale může být i fatální. Avšak důležitější je jistě fakt, že se bude jednat o další komplikace jako operace, rehabilitace, a především dlouhodobou pracovní neschopnost z čehož mohou plynout další pracovní případně i existenční problémy! Uvědomuje si to vůbec někdo?

Vím, že při sportu ke zranění může dojít, někdy i dochází, ale pokud jde o úmyslné zranění, ba v tomto případě přímo likvidaci, pak situaci považuji za alarmující, zvláště pokud se to děje za dohledu rozhodčích, vyslanců FAČRu, kteří neumějí, ale ani nechtějí ochránit zdraví hráčů, ba naopak tomu napomáhají, neboť viník tohoto zákroku nebyl ani potrestán vyloučením, a právě tento hráč nám následně střelil gól z trestného kopu po vymyšleném faulu, druhý gól domácích padl z offsidové pozice a třetí v 96. minutě (oznámeno 3. minutové nastavení), kdy tomuto gólu předcházel hrubý, také likvidační zákrok ve středu hřiště na našeho mladého, rychlého útočníka Davida Pánka – neodpískáno! Zranění Pánka snad nebude tak fatální a tento náš talentovaný hráč si fotbal snad brzy zase zahraje! To vše je možno sledovat na záznamech z videa. V Zápech a ve Velvarech přenosy raději ani nenahrávají. Co na to FAČR a jeho nařízení?

Ale ani v domácích zápasech není jistota alespoň slušného řízení utkání ze strany rozhodčích viz náš domácí zápas se Zápy (rozhodčí Benedikt) a zvláště poslední domácí utkání s FC PÍSEK, kdy rozhodčí Váňa a jeho první asistent řídili zápas naprosto nevídaným způsobem, a kdo ještě nikdy neviděl hrubý faul rozhodčího na domácího hráče (Ptáčka), nechť si pustí záznam. Uvidí i jiné věci, například po oznámeném a povoleném střídání, kdy první asistent rozhodčího řešil střídání, hlavní rozhodčí nechal rozehrát přímý kop hostů z čehož vyplynul rohový kop a žlutá karta pro jednoho z hráčů domácích, následně po oprávněných protestech naší lavičky byl vykázán asistent trenéra Ferčák, za co jistě budeme příkladně potrestáni komisí. A spoustu jiných zajímavostí k vidění. Po tomto zápase se nám omlouval FC PÍSEK včetně vedení, neboť oni neměli žádný zájem na ovlivňování tohoto zápasu a v tomto případě sami projevili podezření ze sázek. A jinak mimochodem FC PÍSEK hrál skvělý fotbal.

To vše se děje pod dohledem tzv. delegátů zápasů, kteří mají dohlížet na výkon rozhodčích vytýkat a hodnotit, ale asi spíše dohlížejí na dělení. A to vše za tichého souhlasu vedení FAČRu a jeho placených funkcionářů z fotbalových peněz. A uhádnete, jakou máme delegaci na další venkovní zápas na Vyšehradě? Odpověď zní: rozhodčí Štuk a Benedikt.

Při sledování různých televizních debat (TIKY-TAKA, Poločas atd.) slýcháme různé fotbalové odborníky mluvit o tom, jak je třeba zlepšit, zprůhlednit a pročistit český fotbal, přivézt mládež apod. Divíte, se že v českém fotbalu chybí dnes už i žáčci? Který tatínek, neřkuli maminka by chtěla přivézt svého syna do tohoto hnoje zvaného fotbal? Co to dítě čeká, odříkání, dřina a místo radosti z pohybu a kolektivu jen křivdy a možná i trvalé zranění, ale pod dohledem rozhodčích a funkcionářů FAČRu, za „naše“ fotbalové peníze! Divíte se? Vždyť víme, kdo, jak, proč a za co tuhle žumpu řídí!

Omlouvám se všem poctivým rozhodčím, delegátům, funkcionářům i mužstvům (zejména těm „neplatícím“), o nich to není! Těch si vážím.

Vážení příznivci fotbalu, věřte mi, že mám fotbal moc rád, léta jsem byl aktivním hráčem, teď se snažím svému milovanému fotbalu pomáhat jako funkcionář, a to občas i na úkor rodiny. Pokud však něco nezměníme, pak mi zbývá jen pocit hořkosti a úvahy, že snad je lepší u toho nebýt a zanechat si vzpomínky, jaké to bylo, když jsme hráli s „klukama“ opravdu fotbal a měli z něj radost!

S pozdravem

Petr Špaček

předseda oddílu kopaného TJ SOKOL ŽIVANICE

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud