Pavel Hartman
17. února 2011 • 10:00

Jak překonat Liverpool? Klíčem může být Kerič

Autor: Pavel Hartman, Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Favorit kalibru Liverpoolu se nepřekonává snadno. Abyste jej přemohli, musí všechno stoprocentně klapnout. Důležité je i štěstí. Na něj se však nemůžete spolehnout, Sport proto nabízí pět rad, jak by mohla Sparta jít úspěchu naproti.



1. VYUŽIJTE POMALEJŠÍHO STŘEDU OBRANY

Jamie Carragher, to je srdcař, který vždycky na hřišti jezdí po zadku. A zkušeností má na rozdávání. Jenže věk se nedá zastavit. Ve třiatřiceti už to není takový sprinter jako kdysi. Andrej Kerič by ho na stovku určitě porazil. Takže pokud by se tihle dva dostávali na hřišti do běžeckých soubojů, mohla by z toho Sparta vytěžit nebezpečné akce k liverpoolské bráně. Zvláště když ani Martin Škrtel, Carragherův parťák ze stoperské dvojice, neplatí za superexpres.

Online přenos ze zápasu Sparty proti Liverpoolu komentují na iSport.cz František Komňacký a Marek Kincl »

2. UHLÍDEJTE MEIRELESE

Sparta by si měla dát pozor na probuzeného střelce Raúla Meirelese. Portugalský reprezentant totiž v posledních devíti zápasech za „reds“ vstřelil pět branek. A to z pozice záložníka. Do střelecké pohody mu pomohl nový kouč Kenny Dalglish. Pod předchozím trenérem Royem Hodgsonem totiž hrával spíše z pravé strany zálohy, Dalglish ho však posunul do středu. Kouč navíc po Meirelesovi chce, aby se do koncovky cpal a pokoušel se o střelbu. To se mu daří. Další hráči, kteří mohou nastoupit, momentálně takový gólový apetit nemají.



3. SPUSŤTE PRESINK

Postavit obranný blok od půlicí čáry a čekat na chyby soupeře. Jde o oblíbenou strategii českých týmů, kterou používala i Sparta v Evropské lize. Kdo chce však v Evropě dojít dál, jen s tímhle nevystačí. Musí zvládnout vysoký presink ještě na útočné polovině soupeře. Ani Liverpoolu by určitě nevoněl a mohl by se pod tlakem dopustit osudových přehmatů v rozehrávce. Ale pozor! Pokud by však Sparta neměla tuhle látku naučenou, a na podzim ji neměla, obrátilo by se to proti ní.

4. PŘÍSNÁ DISCIPLÍNA

Zápas v Poznani je pro Letenské stále noční můrou.
Úspěšnou odvetu v Polsku v 3. předkole Ligy mistrů si totiž sparťané pokazili třemi vykartovanými hráči (vyloučení byli Sionko s Matějovským, druhou žlutou viděl Wilfried). Tyto absence se pak v play off s Žilinou na Pražanech podepsaly. Zkraty nejsou pro letenskou partu neobvyklé. Vypjatý zápas s Liverpoolem bude hodně o emocích, klukovinu si však sparťané nemohou dovolit. Totéž platí o herní disciplíně, jakékoliv zanedbání taktických pokynů, nebo drobné podcenění situace, se proti klubu takového kalibru, vymstí.

5. NESPOLÉHEJTE NA PODCENĚNÍ

Favorizovaná mužstva v evropských pohárech občas berou první utkání hraná na hřištích soupeřů jen jako povinnost, kterou před domácí odvetou nepotřebují za každou cenu vyhrát, ale nechtějí ji pokazit. Pověstné jsou tím hlavně italské týmy. Tato strategie se občas vymkne kontrole. Liverpool se nepožene bezhlavě do útoku, jenže rozhodně to nepřijede odchodit.
Evropská liga pro něj nyní má význam. Trofej může zmírnit nepovedenou sezonu. A bez víkendového utkání v Premier League nebude jeho koncentrace roztříštěna.



Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud