9. srpna 2013 • 13:19

České kluby nejsou favority. Jablonec má Betis, Liberec dostal Udine

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soupeři z renomovaných evropských soutěžích čekají na české zástupce v Evropské lize. Fotbalisté Jablonce si o postup do základní skupiny Evropské ligy zahrají s Betisem Sevilla, Liberec narazí na italské Udine i s reprezentačním útočníkem Matějem Vydrou. Zatímco Liberec začne dvojzápas venku, Jablonec odehraje první utkání na domácí půdě. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu, který jsme sledovali ONLINE na iSport.cz.



Betis Sevilla (soupeř Jablonce)
Klubové barvy: zelená a bílá
Web: www.realbetisbalompie.es
Největší úspěchy: mistr ligy 1935; 2x vítěz domácího poháru (1977 a 2005)
Stadion: Benita Villamarína v Seville (kapacita 56.432 diváků)

Oba čeští zástupci ve 4. předkole byli mezi nenasazenými kluby a los jim tak přisoudil papírové favority. Jablonec je v play off vůbec poprvé v historii, Liberec bude usilovat o první postup do základní skupiny evropských pohárů od sezony 2006/07.

Udine z českých týmů potkala pražská Slavia při svém tažení Poháru UEFA v sezoně 1999/00. Po výsledcích 1:0 doma a 2:1 venku přes něj prošla do čtvrtfinále. Naposledy si proti italskému soupeři zahrála Plzeň, která na jaře v Evropské lize překvapivě suverénně vyřadila favorizovanou Neapol.

Drobnou výhodou pro české kluby by mohla být menší rozehranost obou soupeřů. Španělská liga začne až příští víkend, italská Serie A dokonce až za čtrnáct dní.

Udine (soupeř Liberce)
Klubové barvy: černá a bílá
Web: www.udinese.it
Největší úspěchy: 2. místo v lize 1955, 2x 3. místo (1998 a 2012)
Stadion: Friuli v Udine (kapacita 30.642 diváků)

Liberec čeká druhé měření sil s klubem ze Serie A - před jedenácti lety v závěrečném předkole Ligy mistrů těsně nepostoupil přes pozdějšího vítěze AC Milán.

Udine obsadilo v minulé sezoně italské ligy páté místo. Hlavní hvězdou týmu je pětatřicetiletý kanonýr Antonio Di Natale, který dělá kapitána. Udine ve 3. předkole přešlo přes Široki Brijeg, ve čtvrteční odvetě se jednou gólově prosadil i Vydra.

Také s jabloneckým soupeřem Betisem se už český klub utkal - před jedenácti lety s ním vypadla Viktoria Žižkov po výsledcích 0:1 a 0:3. Poslední dvě měření sil se španělskými soupeři ale tuzemské celky zvládly, Plzeň i pražská Sparta před nimi skončily v tabulce základních skupin uplynulého ročníku Evropské ligy.

"Možnost konfrontace s předním týmem španělské ligy je pro nás obrovské plus a obrovská pocta. Jsme realisté, víme, že soupeř je favoritem. Ale na druhou stranu jsme také válečníci a nedáme svoji kůži lacino," řekl trenér Jablonce Roman Skuhravý.

Jablonec ještě se španělským týmem nikdy nehrál. Betis obsadil v minulé sezoně španělské La Ligy sedmé místo.

Další dvojice pro 4. předkolo Evropské ligy (první zápasy 22. srpna, odvety 29. srpna):

Pandurii Targu Jiu (Rum.) - Braga, FH Hafnarfjördur (Isl.) - Genk, FC Minsk - Standard Lutych, St. Gallen - Spartak Moskva (Suchý), Grasshoppers Curych - Fiorentina, Rapid Vídeň - Dila Gori (Gruz.), Estoril (Portug.) - Pasching (Rak.), Salcburk - Žalgiris (Lit.), Kubaň Krasnodar - Feyenoord, Zulte Waregem - APOEL Nikósie, Tromsö (Nor., Ondrášek) - Besiktas Istanbul (Sivok), Aktobe (Kaz.) - Dynamo Kyjev, Swansea - Petrolul Ploješť (Rum.), Atromitos (Řec.) - Alkmaar, Elfsborg - Nordsjaelland (Dán.), Slask Vratislav (trenér Levý) - FC Sevilla, Karabach Agdam (Ázerb.) - Eintracht Frankfurt, Rijeka - Stuttgart, Černomorec Oděsa - Skënderbeu (Alb.), Vojvodina Novi Sad (Srb.) - Šeriff Tiraspol (Mold.), Apollon Limassol (Kypr) - Nice, Maccabi Tel Aviv - PAOK Soluň (Necid), Molde (Nor.) - Rubin Kazaň, Trabzonspor (Čelůstka) - Kukësi (Alb.), Esbjerg (Dán.) - St. Etienne, Maccabi Haifa - Astra Ploješť (Rum.), Dinamo Tbilisi (trenér Uhrin ml.) - Tottenham Hotspur, Nomme Kalju (Est.) - Dněpr Dněpropetrovsk (Ukr., Laštůvka, Mazuch), Partizan Bělehrad - Thun (Švýc.).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud