7. října 2008 • 14:55

Soupeři pražské Slavie: Síla i tradice

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se známými soupeři změří síly fotbalisté Slavie Praha ve druhém kole Poháru UEFA, které se hraje v pětičlenných skupinách.



Zatímco s celky MŠK Žilina a Ajax Amsterdam se červenobílí utkali v loňském předkole Ligy mistrů, na Hamburger SV, kde patří k oporám reprezentační záložník David Jarolím, narazili slávisté před třemi lety ve stejné fázi Poháru UEFA. Jediným týmem, s nímž se Slavia dosud neutkala, je Aston Villa.

S Žilinou svedli loni slávisté dva vyrovnané souboje v druhém předkole Ligy mistrů. O postupujícím musel po dvou bezbrankových remízách rozhodnout až penaltový rozstřel, v němž byli nakonec úspěšnější Pražané.

Čtyřnásobný šampion Slovenska se částečné odplaty dočkal již letos, kdy v druhém předkole Poháru UEFA vyřadil po dvou výhrách 2:1 Liberec. U postupu ještě byl český trenér Pavel Vrba, po jeho odvolání zbyli v kádru Žiliny jeho krajané Ondřej Šourek, Benjamin Vomáčka a Emil Rilke.

Také s Ajaxem Amsterodam, jenž v aktuální ligové tabulce okupuje až desáté místo, se Slavia utká znovu po roce. Právě slavný nizozemský klub loni vyřadila ze třetího předkola Ligy mistrů a poprvé v historii se kvalifikovala do hlavní fáze nejprestižnější klubové soutěže. Překvapivou výhru 1:0 ze hřiště Ajaxu potvrdila domácím vítězstvím 2:1.

Historicky však Ajax patří k nejslavnějším světovým klubům, jenž dokázal posbírat veškeré pohárové trofeje. Čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů či PMEZ si největší renomé získal zejména ve 30. a 70. letech 20. století.

Jeho barvy hájily hvězdy jako Johan Cruyff, Marko van Basten, Frank Rijkaard či Dennis Bergkamp. Z českých hráčů zde několik sezon působili Zdeněk Grygera a zejména pak Tomáš Galásek, jenž se dopracoval až ke kapitánské pásce.

I přes prohru 0:2 s Hamburkem, který momentálně vede bundesligu, postoupila Slavia před třemi lety stejně jako její soupeř do další fáze. Šestinásobný mistr Německa byl úspěšnější i ve vzájemném souboji se sešívanými v druhém kole Poháru UEFA 1968/69, naopak o 23 let později ho z téže soutěže vyřadila Sigma Olomouc.

Kromě Jarolíma působili v barvách vítěze PMEZ 1983 a PVP 1977 i další čeští legionáři Tomáš Ujfaluši, Milan Fukal a Marek Heinz.

Ambiciózní celek z Birminghamu Aston Villa se po sedmi letech kvalifikoval do evropských pohárů a před sezonou se vydatně posílil, o čemž svědčí i průběžné páté místo v Premier League. Největším dosavadním úspěchem klubu je triumf v PMEZ z roku 1982.

K jedinému pohárovému měření sil sedminásobného šampiona Anglie (naposledy 1981) s tehdy ještě čs. týmem došlo v Poháru UEFA v ročníku 1990/91, kdy se Aston Villa střetla s Ostravou a v obou zápasech Baník porazila (3:1, 2:1).

Z českých hráčů v klubu zanechal největší stopu Milan Baroš. Patrik Berger si zde téměř nezahrál a letos odešel do Sparty. V Birminghamu se neprosadil ani během ročního hostování Václav Drobný.

Optimální sestavy:

Ajax: Stekelenburg - Silva, Vermaelen, Emanuelson, Van der Wiel - Verthongen, Sno (Lindgren), Rommedahl (Sarpong), Sulejmani - Suárez (Bakircioglü), Huntelaar.
Žilina: Perniš - Pekarík, Vomáčka, Šourek (Pečalka), Leitner - Jež, Štrba, Belák, Vladavič - Štyvar (Lietava), Adauto.
Aston Villa: Friedel - L. Young, Davies (Knight), Laursen, Shorey - Reo-Coker, S. Petrov, Barry, A. Young - Carew, Agbonlahor.
Hamburk: Rost - Demel, Alex Silva (Reinhardt), Mathijsen, Atouba - D. Jarolím, De Jong - Trochowski, Jansen (Thiago Neves) - Guerrero, Petrič (Olič).

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud