20. srpna 2009 • 02:32

Fanoušci Bělehradu řádili jako zvěř, fotbal neuvidí

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fanoušci Crvené Zvezdy Bělehrad ve středu řádili na benzinové pumpě na Břeclavsku, kde nezaplatili za zboží a navíc ji posprejovali. Podle policejního mluvčího se chovali "jako stádo zvířat". Více než čtyřicet jich musí Česko opustit.



Fanoušci Crvené Zvezdy Bělehrad zanechali svůj "podpis" u benzinové pumpy na Břeclavsku Fanoušci Crvené Zvezdy Bělehrad zanechali svůj "podpis" u benzinové pumpy na BřeclavskuFoto ČTK

Policie zkrátila 29 příznivcům platnost víz, takže se na čtvrteční utkání 4. předkola Evropské ligy se Slavií Praha nedostanou. Počínání dalších fanoušků policisté vyšetřují.

Autobus s 69 fanoušky ve středu zastavil na benzinové pumpě v katastru Ladné na Břeclavsku.

"Vtrhli do obchodu, kde si opatřili zásoby na další cestu. Jak už to v podobných případech bývá zvykem, neobtěžovali se s placením," uvedl mluvčí Pavel Šváb.

Policisté autobus zastavili později na dálnici D2 a fanoušky poté konfrontovali se záběry kamerového systému. Celkem 14 lidí dostalo pokutu za krádež.

Cizinecká policie jim pak zkrátila platnost krátkodobého víza do středeční půlnoci. Stejně dopadlo dalších 15 fanoušků, kteří neměli platné zdravotní pojištění.

V Hustopečích u Brna, kde policie autobus zastavila, později zaparkoval další autobus se srbskými fanoušky.

"Jeho pasažéři zřejmě chtěli pomstít své kolegy a počínali si obdobně. Své předchůdce trumfli ještě posprejováním budovy," uvedl Šváb. Majitel vyčíslil škodu na 100.000 korun.

Policie v Praze zadržela i tento druhý autobus a hlídky jej doprovodily k místu ubytování. Tam nastoupily i speciální pořádkové jednotky, které mají zjistit, kdo se podílel na útoku na benzinovou stanici. Cizinecká policie navíc u dalších 15 fanoušků zjistila porušení "pobytových povinností. I tyto muže čeká vyhoštění.

"Další čtyři pasažéři autobusu skončili na policejní služebně pro podezření z trestného činu poškozování cizí věci - sprejerství," uvedla policie na svém webu.

Praha chystá velká opatření

Samotné utkání bylo označeno za velmi rizikové, proto pražská policie přijala příslušná bezpečnostní opatření včetně toho, že bude v pohotovosti od čtvrtečních 08:00 až do odvolání.

Na pořádek budou dohlížet stovky policistů a pořadatelů, vyplývá z informací, které pražská policie zveřejnila na svém webu. "Utkání bylo vyhodnoceno jako velmi rizikové, zejména ze strany fanoušků hostujícího klubu. Ti se prezentují především pyrotechnikou, násilím, hrubým jednáním pod vlivem alkoholu," odůvodnila policie opatření.

Zatím nemá informace o tom, jak by se měli příznivci bělehradského klubu na zápas dopravit. Proto bude od čtvrtečních ranních hodin monitorovat pohyb osob po celé Praze. V pohotovosti budou rovněž policisté z oddělení doprovodu vlaků a cizinecká policie.

382523:i_article:true:true
Mluvčí pražské policie Eva Miklíková na webu oznámila, že do akce bude ve čtvrtek nasazeno na 280 policistů z pořádkové, dopravní a kriminální služby.

V terénu budou policisté z antikonfliktního týmu, kteří mají přímo v davu monitorovat situaci a předcházet sporům, a dále policisté na koních, psovodi se služebními psy a pyrotechnici.

Pro případ mimořádného vývoje bude podle Miklíkové v záloze připravena speciální pořádková jednotka, situaci bude ze vzduchu monitorovat vrtulník a nasazeno bude i 25 městských strážníků, kteří budou dohlížet zejména na dopravu.

Na pořádek bude dbát i přibližně 220 pořadatelů. Policie bude úzce spolupracovat se sportovním klubem SK Slavia Praha, dodala policejní mluvčí.



Miklíková připomněla, že na zápas bylo zatím prodáno 7600 vstupenek, přičemž Srbům jich bylo nabídnuto 1100. Celkově se očekávaná návštěva asi 10.000 příznivců. Ti musí při nákupu vstupenky předložit občanský průkaz nebo jeho kopii a na vstupence pak budou uvedeny jméno, příjmení a datum narození příslušného fanouška.

Ve čtvrtek bude na stadionu Slavie a v jeho bezprostředním okolí zakázán prodej alkoholických nápojů.

Mezi největší nepřístojnosti fotbalových fanoušků při mezinárodním utkání patří události, které se v Praze staly loni na podzim před utkáním Poháru UEFA mezi Spartou Praha a chorvatským Dinamem Záhřeb.

Zhruba padesátičlenná skupina příznivců Dinama tehdy v ulici Na Příkopě zastavila rusky mluvícího turistu, kterého jeden z fanoušků zmlátil teleskopickým obuškem. Muž byl se závažnými poraněními hospitalizován.

Dvakrát se pak chorvatští rowdies poprali s policisty. Několik příznivců a sedm policistů bylo zraněno. Při dalším incidentu policie zadržela dvě desítky lidí.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud