Jonáš Bartoš
22. října 2013 • 10:28

Vrba: Proč to nejde? Daridův odchod nás zasáhl víc, než jsme čekali

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

BAYERN - PLZEŇ STŘEDA 20:45 | V Mariboru létal nad hlavami spoluhráčů, topil se v euforii z postupu do Ligy mistrů. Pak Vladimír Darida sbalil kufry a prchl za bundesligovou výzvou do Freiburgu. Plzeň s jeho odchodem počítala. Pavel Vrba ale nečekal, že bude klíčový středopolař chybět tak moc. "Myslel jsem, že jsme na jeho odchod připraveni," připustil západočeský kouč před středečním utkáním s Bayernem.



Slova plzeňského kouče podporují statistiky. V předkolech Ligy mistrů odehrál Darida kompletní porci šesti zápasů, Viktoria všechny vyhrála. V lize zvládl šest zápasů, Plzeň ztratila body jen díky remíze 0:0 se Spartou.

V posledním období výsledky českého mistra drhnou. Bez Daridy tým odehrál celkem osm zápasů. Tři z nich vyhrál (v lize 3:2 s Olomoucí, 2:1 v Jihlavě, 3:1 pohár na Kladně), třikrát remizoval (1:1 v Liberci, 0:0 s Duklou, 1:1 se Slavií) a dvakrát prohráli v Lize mistrů (0:3 s Manchesterem City, 2:3 na CSKA Moskva).

"Nepočítal jsem s tím, že nám bude chybět tak výrazně. Po pěti kolech musím říct, že odchod Daridy byl pro nás ještě výraznější než odchod Jiráčka před dvěma lety," uznal plzeňský trenér Pavel Vrba.

Třiadvacetiletý záložník patřil k nepostradatelným hráčům v ofenzivě i defenzivě. Uprostřed pole řídil hru celého mužstva, stíhal bránit i útočit, rozděloval balony, výborně spolupracoval s Pavlem Horváthem. Díky těmto vlastnostem získal pevné místo v reprezentaci a stal se nejdražší posilou Freiburgu (175 milionů korun).

Zlepšit se musí noví hráči

"Před třičtvrtě rokem se lidé ptali, co dělá Darida v národním mužstvu. Ale ukazuje se, že Vláďa  pro nás byl hrozně důležitý. Jeho ztráta je pro nás bolestivější, než jsme si představovali." poznamenal Vrba.

Plzeňské loučení s Vladimírem Daridou. Posila Freiburgu se objímá s Pavlem HorváthemFoto Pavel Mazáč (Sport)

Západočeši kývli na Daridův odchod hned poté, co se jim podařilo postoupit do Ligy mistrů.

Na variantu bez Daridy byl tým s dopředu připravený - v létě přivedl z Olomouce Tomáše Hořavu, který do mužstva rychle zapadl. Jenže zatím plnohodnotně nahradit Daridu nedokáže.

"Někteří hráči si musí zvykat na náš způsob hry, neměli takový prosto na adaptaci, jaký měl u nás Vláďa. Měl ho výraznější než třeba Hořava, protože s námi byl několikrát v přípravě," hledal příčiny Vrba.

Celý tým nyní prochází slabším obdobím. Čím to je? "Nemyslím si, že u hráčů, co jsou tady dlouhodobě, by nastala nějaká změna. Spíš ti, co přišli, si musí zvyknout na to, že Plzeň nebude hrát o desátý flek," zdůraznil Vrba.

"Noví hráči si tohle musí uvědomit. Možná, že jim bude stačit, že všechno v klubu funguje, ale nám ne. S nimi si musíme promluvit o určitých věcech, aby dokázali, že k mužstvu patří," naznačil.

Vladimír Darida se loučí s plzeňskými fanoušky před zápasem s Olomoucí
Vladimír Darida se loučí s plzeňskými fanoušky před zápasem s Olomoucí

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud