30. září 2008 • 15:13

Proč Slavia válí?

Autor: Horst Strnad
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohoda je zpátky. Po nemastném a neslaném začátku sezony se Slavia dostala do tempa a bez větších problémů válcuje všechny soupeře v domácí lize.



Ale o osudu sezony se teprve bude rozhodovat. A zcela klíčová bude z tohoto pohledu čtvrteční odveta prvního kola Poháru UEFA v rumunské Vaslui. Právě ta určí další osud sezony po sportovní i ekonomické stránce.

Vlastní tvrz
Slávisté na stadionu v Eden u v této sezoně ještě neprohráli. A co víc, ještě ani neinkasovali gól. A všechny domácí soupeře porážejí, až na Příbram, rozdílem třídy. Navíc divákům servírují atraktivní podívanou plnou chytrých kombinačních akcí.

„Nejpodstatnější je, že hrají doma. V době mého působení ve Slavii jsme na Strahově přicházeli o takových osm bodů. To se současnému týmu v Edenu nestane,“ soudí František Cipro, někdejší úspěšný slávistický trenér.

Diváky do Edenu láká jednak předváděná hra a jednak úžasná atmosféra, která v ochozech panuje prakticky při každém utkání. Takže akceptují i předražené občerstvení, překousnou i skutečnost, že když už si něco k jídlu koupí, nemají to kam položit.

A nevyjasněné a napjaté vztahy klubu s vlastníkem stadionu se jich zase až tolik netýkají. Mužstvo z jejich podpory těží.

Optimální sestava
Prakticky velmi záhy opustil trenér Karel Jarolím nepovedené experimenty se stoperskou dvojicí Latka, Brabec, na pravém kraji obrany se Suchým a Jablonským na opačné straně. Vrátil se k osvědčenému složení mužstva.

„I mně se nelíbila stoperská dvojice Latka, Brabec. Oba jsou výborní fotbalisté, ale spolu mi ve středu obrany neladili,“ říká Cipro, který vidí ustálení sestavy jako další důležitý bod zlepšené formy Slavie.

„Myslím, že ve Slavii je momentálně takových čtrnáct základních hráčů, na které bude trenér sázet. To je důležité. Ti ostatní prostě musejí čekat na šanci,“ dodává Cipro.

„Slavia je úspěšná z několika důvodů. Dokonale vyvážila střed zálohy, krajní obránci dobře podporují útok a Suchý se vrátil do středu obrany. To jsou základní atributy jejího úspěchu,“ je přesvědčen Jaroslav Hřebík, trenér reprezentační osmnáctky.

Jednotná kabina
Podle zpráv ze slávistické kabiny mužstvo drží při sobě. Trenér Jarolím vládne mužstvu rukou nesmlouvavou. Používá metodu biče a „biče“. Ne každému tahle vláda sedí, ale každopádně nese úspěchy a výsledky.

A co Evropa?
O osudu sezony se rozhodne ve čtvrtek ve Vaslui. Postup do Ligy mistrů přes Fiorentinu nevyšel. Hru sice limitovaly experimenty v sestavě, ale i bez nich by byl postup jen těžko reálný.

Jenže je tu druhý problém. Slavia v Edenu sice neinkasovala, ale v zápasech evropských pohárů doma nevstřelila gól. „Takže je celkem jedno, jestli Olomouc porazili o tři, dva, nebo jeden gól. Zajíci se počítají po honu a důležitý bude zápas ve Vaslui,“ míní Cipro.

Vyřazení by bylo totiž ranou nejen po sportovní, ale hlavně po ekonomické stránce.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud