Karel Häring
20. prosince 2008 • 04:00

Sparta stále přešlapuje na místě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Jozef Chovanec sliboval bouři, ale zatím se okolo Letné točí jen slabý vánek. Nespokojení fanoušci Sparty, lačnící po změnách, se ještě žádnou nedozvěděli. Vypadá to, že si vedení Letenských počíná stejně liknavě jako jejich hráči v průběhu podzimu.



Jenže od prohlášení „budou změny“ k samotné realizaci vede dlouhá cesta.

1. Seznam „nechtěných“
Jak má vypadat avizované zemětřesení? V zákulisí se hovoří o seznamu čítajícím devět jmen: brankář Tomáš Grigar, obránci Petr Voříšek, Štěpán Kučera (hostování z FC Bruggy), Marián Had, Ondřej Kúdela, záložníci Miroslav Matušovič a Karol Kisel a útočníci Libor Došek s Janem Holendou. „Ten seznam existuje, ale hráčům zatím nikdo oficiálně neřekl: ,my tě nechceme‘,“ říká dobře informovaný zdroj Sportu.

Nicméně to, že by mělo mít vedení Sparty jasno, s kým už do budoucna nepočítá, ještě neznamená, že všech devět kabinu opustí. Klub totiž nemůže rozvázat smlouvu jen tak, pokud nechce platit odstupné.

Musí najít kupce a ti se v současné době nepohrnou. Proto, pokud bude chtít Sparta prodat, bude muset slevit z požadavků. Navíc musí s přestupy souhlasit hráči. A ti, pokud nedostanou nabídku z ciziny, by museli souhlasit s výrazným snížením svých platů.

Podle informací Sportu se totiž mzdy hráčů základní sestavy považovaných za opory typu Matušoviče, Kisela, Kuliče pohybují okolo sto dvacet tisíc korun měsíčně (Řepka je vyšší kategorie).

K tomu mají jistý pevný roční bonus v rozmezí od dvou do tří milionů korun a je jedno, kolik toho za rok odehráli! Prostě stačí být členem Sparty. Teprve další položkou jsou prémie za odehrané zápasy a výhry a cílové prémie za trofeje.

Ani další hráči základní sestavy, ti na rozhraní nebo náhradníci, nemusí závidět, protože jejich pevný bonus se pohybuje v rozmezí půl a jednoho milionu.

Takové podmínky žádný jiný tuzemský klub nabídnout nemůže, proto může dojít i k situaci á la Pavel Mareš, který raději nastupuje dlouhodobě v „béčku“, než aby šel za menší peníze pryč.

Podle informací Sportu se Viktorie Žižkov zajímá o Libora Doška, kluby se zatím nemohou dohodnout na penězích. Na druhou stranu, kdo se mu může hráčům divit, že nechtějí jít výrazně dolů? Je chybou Sparty, že takhle nastavila platovou politiku.

2. Hledání asistenta
Prakticky od říjnového konce Vítězslava Lavičky Sparta hledá asistenta. Je to však vzácný druh. Musí to být hlavní kouč, jenž se spokojí s rolí toho vzadu.

Jenomže najít kvalitního trenéra, který by odvedl „černou práci“ a smířil se s tím, že případnou slávu sklidí Jozef Chovanec, není jednoduché.

Navzdory odmítnutí Dušana Uhrina mladšího prý Sparta stále jedná s několika kandidáty. Veřejně známé jméno je pouze Martin Hašek, trenér druholigového Sokolova.

Ten se o víkendu vrací z dovolené a mohlo by dojít k uzavření dohody. Letenští by tuhle záležitost rádi vyřešili do Vánoc, ale to je stále méně pravděpodobnější.

3. Posily
Kdo přijde na Letnou? Zatím vše probíhá pod přísným utajením. Nicméně po podzimu je jasné, na kterých pozicích potřebuje Sparta doplnit. Shání dva stopery, jednoho levého obránce a kreativního středního záložníka, kde po rozchodu s  Horváthem nenašla adekvátní náhradu.

Střední obránce? Sparta by ráda přivedla jednoho z trojice R. Hubník, Mazuch, Šimůnek. A zdroje Sportu hovoří o také o tom, že tím druhým může být cizinec. A také další místa by mohly obsadit zahraniční akvizice.

Bude jasněji 2. ledna, kdy Sparta zahajuje přípravu? Možná...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud