17. června 2014 • 02:00

Ghana doplatila na zmařené šance. Spojené státy vyhrály 2:1

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Spojených států zvítězili ve svém úvodním utkání skupiny G na světovém šampionátu v Brazílii nad Ghanou 2:1. Už ve 30. sekundě otevřel skóre pátým nejrychlejším gólem v historii MS Clint Dempsey, v 82. minutě srovnal Andre Ayew, ale za čtyři minuty rozhodl premiérovou reprezentační brankou John Brooks. Američané oplatili soupeři porážky 1:2 z předchozích dvou šampionátů, především vyřazení v osmifinále před čtyřmi lety.



MATCH OVERVIEW LEGACY
17. 6. • 00:00
Ghana
Ghana
1:2
ONLINE
17. června
00:00
USA
USA
Góly

Domácí: 82. A. Ayew

Hosté: 1. Dempsey, 86. Brooks

Sestavy

Domácí: Kwarasey – Opare, Mensah, Boye, Asamoah – Rabiu (71. Essien), Atsu (78. Adomah), Muntari – J. Ayew (59. K-P. Boateng), Gyan (C), A. Ayew.

Hosté: Howard – Johnson, Cameron, Besler (46. Brooks), Beasley – Bedoya (77. Zusi), Beckerman, Bradley, Jones – Altidore (23. Jóhannsson), Dempsey (C).

Náhradníci

Domácí: Adams, Dauda, Inkoom, Sumaila, Afful, Essien, Afriyie, Badu, Boateng, Adomah, Wakaso, Waris

Hosté: Guzan, Rimando, Yedlin, Gonzalez, Brooks, Chandler, Diskerud, Davis, Green, Zusi, Jóhannsson, Wondolowski

Karty

Domácí: Rabiu, Muntari

Rozhodčí

Jonas Eriksson – Mathias Klasenius, Daniel Warnmark (Švédsko)

Stadion

Arena das Dunas, Natal

Návštěva

39 760 diváků

Zápas začal velmi svižně a už po půlminutě přinesl změnu stavu. Nejlepší střelec v americké nominaci Dempsey dobře převzal přihrávku od Jonese, protáhl se ghanskou obranou a střelou na zadní tyč otevřel skóre.

Šlo o dosud nejrychlejší gól na brazilském turnaji a celkově pátou nejrychlejší branku v historii světových šampionátů. Rekord drží Turek Hakan Sükur, který se před dvanácti lety trefil už po jedenácti sekundách od úvodního hvizdu. Na druhém místě je Čech Václav Mašek a jeho gól ze šestnácté vteřiny z roku 1962 proti Mexiku.

Americký kapitán Dempsey dal v posledních jedenácti zápasech za národní tým a klub desátou branku a Spojené státy díky tomu v sedmém duelu na MS za sebou skórovaly. Naposledy vyšly naprázdno v roce 2006 při prohře 0:3 s českým týmem.

Bleskový gól duelu pomohl a hrálo se v nadprůměrném tempu. Ghana více držela míč, ale nevycházela jí finální fáze. Brankář Howard musel v první půli zasahovat jen po půlhodině, kdy ho střelou z dálky protáhl Gyan.

Američanům zkomplikovala situaci dvě brzké zranění. Už po 23 minutách musel ze hry s poraněným svalem Altidore, v poločase ho následoval obránce Besler.

Po pauze Ghana zvýšila tlak a hrozila centrovanými míči. Do zakončení se v rozmezí dvou minut dvakrát dostal agilní Gyan, v prvním případě ale hlavičkoval nad a podruhé zasáhl Howard.

Spojené státy začaly hrát pasivně a africký celek ostřeloval americkou branku, jenže rány byly nepřesné. Až v 71. minutě vyběhl na trávník nejstarší Ghaňan Essien a o jedenáct minut později jeho tým z tlaku srovnal, když Howarda propálil starší z bratrů Ayewů Andre.

Američanům se však odplata za minulý šampionát přece jen povedla. Za další čtyři minuty si totiž na centr z rohu naběhl střídající Brooks a hlavou rozhodl. Spojené státy teprve podruhé od roku 1930 vyhrály na MS zahajovací zápas.

Ghana - USA 1:2 (0:1)
Branky:
82. A. Ayew - 1. Dempsey, 86. Brooks. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Warnmark (všichni Švéd.). ŽK: Rabiu, Muntari (oba Ghana). Diváci: 39.760.

Ghana: Kwarasey - Opare, Boye, Mensah, Asamoah - Rabiu (71. Essien), Muntari - Atsu (78. Adomah), J. Ayew (59. K.-P. Boateng), A. Ayew - Gyan. Trenér: Appiah.
USA: Howard - Johnson, Cameron, Besler (46. Brooks), Beasley - Bedoya (77. Zusi), Beckerman, Bradley, Jones - Altidore (23. Johannsson), Dempsey. Trenér: Klinsmann.

Z V R P Skóre B
1. Německo 3 2 1 0 7:2 7
2. USA 4 1 2 1 6:6 5
3. Portugalsko 4 1 2 1 6:9 5
4. Ghana 3 0 1 2 4:6 1

Podívejte se na bleskový gól Dempseyho:

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud