9. července 2014 • 09:07

Němci z nich udělali mleté maso, hodnotí tisk debakl Brazílie

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

OHLASY TISKU | Brazilský tisk je stejně jako všichni fanoušci "Kanárků" zdrcen debaklem 1:7, který domácím fotbalistům uštědřili němečtí reprezentanti v semifinále mistrovství světa. Listy se shodují ve výrazech jako ostuda, ponížení či nejkrutější porážka v historii.



"Historické ponížení. V zemi fotbalu udělovalo lekci Německo, které se probojovalo do osmého finále mistrovství světa. Němci hráli působivě, organizovaně, dodržovali taktiku. Hlavně ale hráli s odhodláním," napsal list Estado de Sao Paulo.

Tisk vzpomíná i na šampionát z roku 1950, který pořádala také Brazílie. Ve finále tehdy prohrála s Uruguayí 1:2. "Ostuda v zemi fotbalu. Tým, který má nejvíce titulů z MS, se sklonil. Byl velmi krutě ponížen na domácí půdě. Bolest z roku 1950 se opakuje. Rána je otevřená a bude trvat, než se zahojí," uvedl deník O Dia.

"Německo ponížilo Brazílii, rozhodlo zápas v 29 minutách a nepotřebovalo k tomu nic nového vymýšlet. Ve skutečnosti totiž ukázalo něco, co Brazílii chybělo: talent," dodal autor článku.

Podle sportovního listu Lance! letošní debakl prohru z roku 1950 zastínil. "Největší ostuda v historii. Bude těžké vzpomínat na porážku 1:2 s Uruguayí vzhledem k tomu, co Německo v tomto semifinále dokázalo. Nesrovnatelná trýzeň všech, kteří milují Selecao. Porážku nelze odůvodňovat pouze absencí Thiaga Silvy a Neymara. Byla to nejhorší prohra pětinásobných mistrů světa v jejich slavných dějinách."

K debaklu hostitelské země se vyjádřil i tisk v Nizozemsku, které se v případě, že v dnešním semifinále porazí Argentinu, utká s Německem v neděli o zlato. "Pokud by se nizozemský tým měl dostat do finále, musí se s něčím předem smířit. Německo udělalo v úterý večer v semifinále z Brazílie mleté maso," konstatoval De Telegraaf.

"Historický večer v Belo Horizonte. Německo rozprášilo Brazílii. Šestadvacátý den světového šampionátu je dnem, kdy Brazílie prožila nové národní fotbalové trauma. Němci byli nemilosrdní," napsal deník De Volkskrant.

Německý deník Bild zase doprovodil zápas fotografiemi všech gólů a slovy: "7:1! Pouhá slova nestačí." Dodal, že šlo o skvělé fotbalové opojení. "Bláznivé vítězství v semifinále nad Brazílií, hostitelem mistrovství světa a pětinásobným mistrem. O tom budeme jednou vyprávět svým dětem," píše s tím, aby Němci už dali chladit šampaňské.

"Stalo se to doopravdy?" ptá se deník Süddeutsche Zeitung. "Na těchto 7:1 se celé generace nezapomene. A samozřejmě si všichni budou ještě za mnoho let klást stejnou otázku: Kde jste byli během poločasu Müller-Klose-Kroos-Kroos-Khedira," píše list.

Frankfurter Algemeine Zeitung přišel s titulkem: "Sedm divů fotbalu". Jiný list Die Welt srovnal drtivou výhru s nečekaným německým titulem z mistrovství v roce 1954, kterému se přezdívá "zázrak z Bernu", když napsal: "Zázrak z Bela se už teď stal legendou."

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud