Jan Podroužek
13. července 2014 • 16:55

Pátý pokus správňáka Löwa. Kouč Německa chce konečně trofej

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Morálka. Disciplína. Důslednost. Jednoduchá trojčlenka Joachima Löwa. Kdo se proviní, má u legendy Freiburgu obří problém. Půl roku stará chyba s dámskou společností na pokoji stála účast na šampionátu v Brazílii hvězdu Mönchengladbachu Maxe Kruseho. Mesuta Özila probral výhrůžkou, že jestli se v Arsenalu nezlepší, nepojede taky. Mladí reprezentanti mu říkají „pane Löwe“. A on s nimi může dnes poprvé vyválčit velkou trofej.



Na krku se mu zhouplo nejvyšší německé vyznamenání. Velký kříž za zásluhy spolkové republiky. „Dal jste dohromady skvělý tým, motivoval ho a prokázal jste úžasné trenérské a lidské kvality,“ šeptnul Joachimu Löwovi tehdejší prezident Christian Wulff. Bylo to před čtyřmi lety po bronzu v Jihoafrické republice. Čtyřiapadesátiletý kouč může dnes večer tuhle poctu trumfnout. Být mistrem světa…

„Teď žádné rozhovory. Přítelkyně a manželky taky zakázány. A rozhodně žádný alkohol. Regeneraci nesmí nic ohrozit,“ oznámil svým hráčům po postupu do finále Löw. Neslyšel ani jednu připomínku. Mladíci Mario Götze a Julian Draxler mu ještě nejspíš řekli pane. Takhle to funguje uvnitř německé mašiny, kterou si už osm let brousí černovlasý švihák podle svého.

Proč asi není talentovaný útočník Max Kruse z Mönchengladbachu s německým nároďákem na šampionátu? Před přátelákem s Anglií, na konci roku 2013, si měl autor dvanácti bundesligových gólů do hotelového pokoje pozvat dámskou společnost. Löw se naštval. A mladíka při nominaci na mistrovství chladně přešel. Tvrdí totiž jedno: „Jestli žijete čestný život, proč by se kolem vás objevovaly špinavé spekulace?“

Po bronzu v JAR vydražil svůj oblíbený modrý svetřík, který tahal na každý zápas, v přepočtu za 25 milionů korun. Všechny peníze pak vzal a položil na účet nadace Srdce pro děti. Další důkaz jeho morálky.

Můžete oponovat, že Löw nemá zapotřebí ještě víc syslit. Nemá. Na druhou stranu třeba oproti italskému kouči ve službách Ruska Fabiu Capellovi pobírá třikrát menší plat. Lehce přes dva miliony eur ročně, tedy necelých šedesát milionů korun. Mezi kouči na mistrovství je šestý nejlépe placený. Ale trofej mu může vyfouknout už leda Argentinec Alejandro Sabella.

Tohle je zatím Löwův velký nedostatek. S „Nationalmaanschaft“ absolvoval už čtyři velké turnaje coby hlavní kouč, jeden předtím jako asistent Jürgena Klinsmanna. Ano, dva světové bronzy, evropské stříbro a bronz. Ale trofej žádná. A Německo už si velký úlovek žádá.

Večer k tomu bude Joachim Löw nejblíž ve své kariéře.

Trenér Německa Joachim Löw chce konečně dosáhnout na trofej
Trenér Německa Joachim Löw chce konečně dosáhnout na trofej

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud