24. června 2008 • 15:07

Hrdinové Španělska:Casillas, Fabregas

Autor: kah
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prokletí evropských a světových šampionátů prolomili fotbalisté Španělska až na EURU 2008. Hlavními postavami penaltového rozstřelu proti Itálii se stali Iker Casillas a Francesc Fabregas.



Iker Casillas

„Íííker, Íííker, Íííker,“ burácela červenožlutá tribuna za brankou, když španělský gólman vyrazil skvělým skokem De Rossiho penaltu. Iker Casillas pak uspěl ještě jednou a stal se hrdinou celé země.

Mezi gólmany platí jedna stará pravda. Aspoň jednu penaltu by měl brankář v rozstřelu chytit. Dvě, to už je parádní výkon. Dlouholeté jedničce Realu Madrid to vyšlo.

Ovšem nebyla to náhoda. Na Italy byl totiž perfektně připravený. I proto mu Luis Aragonés hodně věřil. „Trenér brankářů mu řekl, kam italští hráči obvykle míří. Ještě ráno se spolu dívali na video a analyzovali pár detailů.“

Ovšem padesátiprocentní úspěšnost trošku překvapila i samotného Casillase, v uplynulých letech nebyl v národním týmu žádným penaltovým mágem. „Jestli se nemýlím, naposledy jsem chytil penaltu v osmifinále mistrovství světa 2002 (proti Irsku),“ překvapil pamětí i nepříznivou bilancí.

Tehdy nejprve v utkání zneškodnil Hartův pokutový kop, dvakrát uspěl i v rozstřelu. „Ale potom jsme ve čtvrtfinále vypadli na penalty s Koreou, takže jsem rád, že jsme teď měli proti Itálii štěstí,“ nepřeceňuje svou roli.

Casillas, jenž s kapitánskou páskou vede Španělsko do bojů, prožívá hodně povedenou sezonu. V Realu patřil ke klíčovým postavám jeho tažení za titulem.

Teď položil základ postupu do semifinále. Už během utkání totiž vytáhl dva skvělé zákroky. V 61. minutě proti Camoranesiho střele a na začátku prodloužení proti Toniho hlavičce.

Na druhou stranu měl během duelu překvapivě málo práce. „Myslím, že oba týmy nastoupily s velkým respektem k soupeři,“ hodnotil zápas na tiskové konferenci, na které převzal cenu pro Muže utkání.

Další práce ho čeká ve čtvrtečním semifinále, kdy si Španělsko zopakuje duel s Ruskem. „Ale bylo by naivní myslet si, že když jsme je porazili 4:1, tak už jsme ve finále.

Proti Švédsku a Nizozemsku ukázali, že jsou velkým týmem. Zápas ze skupiny v tuhle chvíli nemá žádnou cenu,“ brzdí euforii, kterou v neděli večer rozpoutal.

Francesc Fabregas

Důvodů, proč by Španělsko mělo vyhrát turnaj, je několik. Třeba ten, že jeden z nejlepších hráčů Premier League se v národním týmu nevejde do základní jedenáctky! Francesc Fabregas se však v neděli večer stal jedním z hrdinů – proměnil rozhodující penaltu.

Na tuhle chvíli čekalo Španělsko hodně dlouho. Jak se cítíte?
„Jsem unavený, ale zároveň se cítím krásně. Je skvělé, že jsme se dostali až do semifinále. Chceme jít dál, až do finále a vyhrát celý turnaj. Proto ještě musíme být trpěliví.“

Pátá penalta bývá nejtěžší, proč jste na šel na ni vy?
„Možná to tak vypadalo (že byla nejtěžší), protože byla rozhodující, ale kdyby moji spoluhráči předtím svoje penalty neproměnili a Casillas dvě nechytil, třeba bych se k ní vůbec nedostal. Takže tuhle nejtěžší penaltu jsem teď kopal jen shodou okolností. Klidně to mohl být někdo jiný. Každopádně je to ale nejdůležitější gól mého života..“

Pro mnoho fanoušků je překvapivé, že zápasy začínáte pravidelně jako náhradník. Jak snášíte tuhle roli? Vadí vám to?
„Ne. Je vůbec těžké se dostat do tohoto týmu. Je tady obrovská konkurence, což určitě uznáte. A to platí hlavně pro střed zálohy, kde máme skvělé hráče. Když na mě trenér Aragones během utkání ukáže a řekne, že mě potřebuje na hřišti, jsem prostě připravený vydat ze sebe všechno.“

Španělsko prolomilo dlouholeté prokletí, postup jste si doslova vybojovali proti urputně bránící Itálii. Pomůže to vašemu sebevědomí?
„Určitě ano. Přijeli jsme vyhrát celý turnaj, takže tohle byl další krok, který jsme museli udělat, pokud chceme splnit náš cíl. Pro Španělsko není Itálie zrovna oblíbený soupeř, třeba ve čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1994 jsme s ní vypadli. Proto bylo tohle vítězství velmi důležité. Myslím, že fotbal je férová hra. Dostatečně férová natolik, aby v něm většinou vyhrál ten, kdo si to zaslouží. A tohle byl podle mě přesně ten případ. Kdybychom prohráli, bylo by to nespravedlivé.“

 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud