29. června 2008 • 15:17

Pohár s mnoha jmény

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohár pro vítěze fotbalového mistrovství Evropy, který dnes večer převezmou Němci nebo Španělé, má mnoho jmen. Němci ho nazývají "Pott", Španělé zas "La Copa".



Ve skutečnosti však stříbrný pohár nese francouzské jméno "La Coupe de Henri Delaunay" - Pohár Henriho Delaunaye. Je pojmenován po prvním generálním sekretáři UEFA a duchovním otci evropského šampionátu.

Delaunay se v roce 1924 stal členem FIFA a vzápětí začal prosazovat nápad se zavedením mistrovství Evropy. V roce 1954 se stal vůbec prvním generálním sekretářem Evropského fotbalové unie UEFA, ovšem funkci vykonával jen rok, neboť záhy zemřel. Nedožil se tak prvního evropského šampionátu, který se uskutečnil v roce 1960.

Organizátoři po něm alespoň pojmenovali trofej pro vítěze, která váží téměř deset kilogramů. Stříbrná váza dosud měřila 42,5 centimetru, ovšem UEFA ji před letošním šampionátem nechala prodloužit na 60 centimetrů. U jedná z britských klenotnických firem za tuto zakázku údajně zaplatila 30.700 eur (asi 730.000 korun).

Během finále na stadionu Ernsta Happela ve Vídni bude pohár umístěn na čestné tribuně. Naposledy tomu tak bylo při finále v roce 1996 v Anglii, kdy ho německý kapitán Matthias Sammer přebíral po vítězství nad Českou republikou z rukou britské královny Alžběty II. I dnes ho může získat německý kapitán, pokud Němci zdolají Španěly. Trofej bude předávat šéf UEFA Michel Platini.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud