2. července 2008 • 13:54

Ve zlatém rámu

Autor: Zbyněk Veselý
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ozvuky fotbalového EURO utichají. Celý červen Evropa sledovala napínavé zápasy, slavná vítězství i bolestivé porážky, vzestupy a pády. Sport Magazín vybral deset příběhů, které v žádném případě nefungovaly jako televizní náhražka rohypnolu.



Pokloňte se králi

Kralovali od začátku do konce. Na jejich korunu, symbol nadvlády, nikdo nedohmátl. Ve španělském krevním oběhu nebyla jediná škodlivá bublina, která by mohla proniknout až k srdci. Jejich patrontaše špičkových výkonů byla bezedná. Všechny soupeře vykolejili neprodyšnou obranou a ničivým útokem. Evropa jim klečí u nohou.

Trenér Luis Aragones zformoval dokonalý tým. Odvážně z něj vyřadil modlu Raúla, zato vsadil na kompaktní družinu. Španělé pod vedením devětašedesátiletého kouče hráli účelně, ale stejně tak pohledně. Mistrovství vyhrálo mužstvo, jež předvádělo nejhezčí fotbal.

Navíc v každém utkání zazářil jiný hráč. Ve čtvrtfinále brankář Iker Casillas, který chytil dvě penalty, v semifinále hlavně Cesc Fabregas, jenž dvěma skvělými pasy zařídil důležité góly proti Rusům, a finále rozhodl jedinou brankou Fernando Torres. Španělsko čekalo na velký triumf 44 let. Dočkalo se ho s nejryzejší pompou. A tahle generace, stále mladá, poslední slovo ještě neřekla.

Pancíř pukl ve finále

Němci znovu uplatnili buldočí zarytost. V jejich komorách tepe nezlomná vůle po vítězství. I když jsou horší, mají zohýbanou karoserii, tápou, stejně většinou vyhrají. Právě schopnost rozhodovat zápasy z minima možností z nich dělá velký tým.

Ve skupině začali dobře, porazili Polsko 2:0. Pak nastala komplikace, když podlehli Chorvatsku 1:2. Klíčový souboj s Rakouskem ovšem zvládli a zásluhou krásné trefy Michaela Ballacka zvítězili 1:0. Týmy, které Německo vyzvou ve vyřazovacích bitvách, jsou v ohrožení jako šachová figura. Přesvědčilo se o tom Portugalsko. Sebevědomý aspirant na medaile se ve čtvrtfinále rozbil o německou zeď (2:3).

Ballack a spol. pak rozesmutnili celé Turecko, které v semifinále vyřadili, přestože nebyli lepší. Jenže svěřenci Joachima Löwa dali skoro z ničeho tři góly. Ten poslední v 90. minutě. Účast ve finále patřila jim. Vrcholný duel o zlato Němcům nevyšel. Bojovali s intenzitou pancéřové divize, tu však překonala španělská lehkost.

Bohatýrské výhry i prohry

Rusové se v očích fanoušků i některých expertů proměnili v hrdiny. Ale jako každý hrdina měli i oni svou nepřekonatelnou Nemesis. Byli jí Španělé, kteří ruským bohatýrům dvakrát přiskřípli přívod krve do fotbalového mozku. Na začátku a na konci.

Z úvodního debaklu 1:4 se Rusové dokonale vzpamatovali a porazili Řecko (1:0) i Švédsko (2:0). Schylovalo se k největšímu překvapení EURO. Každý sice viděl rostoucí sílu ruského týmu, ale málokdo tipoval, že předčí do té doby nejlepší mužstvo turnaje – Nizozemce. Ti pro čtvrtfinále slibovali ofenzivní smršť. Všechno bylo jinak. Guus Hiddink, nizozemský trenér na ruské lavičce, svůj tým perfektně nachystal.

Kromě bezchybného kolektivního výkonu se zaskvěli neokoukané hvězdy Aršavin či Pavljušenko. Holanďany nakazil bacil nemohoucnosti a Rusové vyhráli 3:1. Kdekdo už mluvil o senzaci, která skončí zlatou medailí. Jenže Hiddinkovo mužstvo čekali v semifinále Španělé. Ruské kouzlo pohaslo. „Na finále se ještě musíme učit,“ prohlásil Hiddink. Bylo to gesto pokory i výhružka pro příště.

Smůla nejlepšího střelce

Davidu Villovi stačily k titulu nejlepšího střelce šampionátu dva úvodní zápasy, v nichž nastřílel 4 góly. Pak se jeho šance na další trefy zúžily jako vír ve vypouštěné vaně. Třetí utkání (proti Řekům) odpočíval na lavičce, ve čtvrtfinále s Italy byl pečlivě střežen a neprosadil se ani v prodloužení. Semifinále znamenalo pro útočníka Valencie konečnou.

Ve 34. minutě zápasu s Ruskem při zahrávání přímého kopu uklouzl a způsobil si svalové zranění. Další start na turnaji byl vyloučen. Nejtřpytivějším zápisem šestadvacetiletého forvarda zůstane první zápas ve skupině, v němž vyřídil Rusko třemi zásahy. Byl to jediný hattrick mistrovství. Čtvrtý zářez přidal Villa v příštím souboji se Švédskem. Téměř nikdo si nepřipouštěl, že tím střelecké hody končí.

Finále strávil španělský fotbalista na lavičce, odkud povzbuzoval své spoluhráče. Teprve když rozhodčí odpískal konec, dostal se Villa na hřiště. Aby slavil.

Celý článek najdete v pátečním Sport Magazínu na téma Takové bylo EURO 2008.

Dále v něm čtěte

  • Aleš Valenta zpovídá Ladislava Vízka
  • fototéma: fanynky
  • velký plakát nových mistrů Evropy
  • kompletní výsledky, sestavy a statistiky

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud