Michal Koštuřík
20. června 2021 • 15:30

EURO obdivuje nizozemský objev! Byl u všech gólů, je o něj rvačka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Denzel? Washington, naskočí vám automaticky. A teď už i Dumfries. Na evropském šampionátu je nizozemským „hercem“ v hlavní roli. Byl u všech pěti gólů „oranjes“, buď jako střelec, nahrávač či strůjce penalty. Je jasné, že brzy zatáhne v PSV Eindhoven oponu a vkročí na větší jeviště. „Měl by jít cestou Wijnalduma, který šel nejdřív do Newcastlu a po adaptaci na Premier League získal angažmá v Liverpoolu,“ uvedl Boudewijn Zenden, bývalý výborný záložník.



V sestavě ho najdete jako pravého obránce či halfb eka. Na papíře. V reálu je habán Denzel Dumfries (25 let, 188 cm) spíš křídlo, někdy i hroťák. Prostě chlapík, který na hřišti zastane práci za dva a přijde vám, že se u toho ani neunaví. „Za poslední rok se hodně posunul. V PSV se stal kapitánem, lídrem,“ připomněl jeho krajan Boudewijn Zenden.

Vlastně trošku i kvůli němu opustil český mladík Michal Sadílek Eredivisie a nabíral herní praxi na hostování v Liberci. Rodák z Rotterdamu ucpal v PSV jeden kraj defenzivy, přes něj cesta do sestavy nevedla. Nakonec mu může Sadílek děkovat, i on se totiž dostal na EURO.

Pikantní je, že debut v národním týmu absolvoval Dumfries už před sedmi lety, tedy jako teenager. Jenže za Arubu, kde má kořeny. Nastoupil proti Guamu, následně si připsal ještě jeden start. Ovšem pořád volný zůstával i pro Nizozemsko. Když ho tehdejší kouč Ronald Koeman povolal v říjnu 2018 k přípravě s Německem, ostrov v Karibském moři definitivně přišel o své eso.

Na EURO je Dumfries ve špičkové formě. Skóroval proti Ukrajině i Rakousku, šlo o jeho první trefy v dresu „oranjes“. Odehrál kompletní porci minut a jeho agent Mino Raiola cítí další grandiózní kšeft. Blízko byla dohoda s Evertonem, ovšem nabízí se i další – a nejen anglické kluby. Do boje o objev turnaje se přidali velcí hráči jako Inter Milán, jenž hledá náhradu za Achrafa Hakiniho, a Bayern Mnichov.
Výstupní klauzule činí v přepočtu zhruba 450 milionů korun. V Eindhovenu má Dumfries kontrakt do léta 2023.

„Intenzivně se bavíme o jeho prodloužení, ale i když ta situace nastane, neznamená to, že v klubu musím tak dlouho zůstat. V PSV jsem šťastný, nicméně mám svou kariéru. Jsou přede mnou nové horizonty a jsem odhodlaný udělat další krok do ciziny,“ prohlásil Dumfries v únoru. „Ideální by byl pro něj tým, ve kterém nemusíte vyhrát každý zápas,“ soudil Boudewijn Zenden, jenž prošel Chelsea, Middlesbrough nebo Liverpoolem.

Dumfriese vidí ideálně v celku ze závětří elitního kvarteta. Kde se nehraje každý rok o záchranu a zároveň nemá ambice na titul a triumf v Lize mistrů. „Takže Tottenham, Everton, West Ham. Takových mančaftů může být klidně deset,“ podotkl Zenden s tím, že si Dumfries potřebuje nějaký čas anglickou ligu osahat.

„Je to velký skok, na který je připraven. Jeho síla je v tom, že se může víceméně volně pohybovat dopředu. Hru má založenou na kondici, nedrží si pokaždé svoji pozici. V top klubech by musel hrát víc takticky, byl by pod větším tlakem. Měl by si zatím zkusit menší tým a po pár letech se posunout výš,“ shrnul bývalý dlouholetý nizozemský reprezentant.

EURO 2021: Patrikovi jsem věřil, řekl Šilhavý. Kopačky hráčům nekontroluje
Video se připravuje ...

EURO 2021: Vízek vzpomíná na (ne)emigraci. Kufříky peněz, bílé mercedesy... ale rozhodla rodina
Video se připravuje ...

Češi si můžou zamilovat Schicka. Hraje o angažmá a slušelo by mu Španělsko?
Video se připravuje ...

FAKTA EURO 2021: Pocta Eriksenovi, Poulsenův druhý nejrychlejší gól historie
Video se připravuje ...

EURO 2021: To není penalta, tvrdil Lineker. Ve studiu iSport to Vízek viděl jinak
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud